Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.11.11

Espanja



Yleistä

Espanja on yksi maailman merkittävimpiä ja vanhimpia viininvalmistajia - siellä tuotetaan kolmanneksi eniten viiniä maailmassa, heti Italian ja Ranskan jälkeen.

Espanjan suuresta pinta-alasta huolimatta maa ei tuota viiniä samanlaisia määriä kuin Ranska tai Italia, johtuen mm. harvempaan viljellystä maasta, viljelyksillä käytettyjen vanhojen viinien tuottamista pienemmistä sadoista ja Espanjan kuivasta, karusta maaperästä sekä sen melko sateettomasta ilmastosta. Tämän kääntöpuolena useat espanjalaisviinit ovat paljon kypsempiä, voimakkaampia ja muhkeampia kuin Italian ja Ranskan kevyemmät ja hapokkaammat viinit.

Espanjalaisten punaviinien ominaispiirre on usein voimakas ja rohkea tammen käyttö - monet viinit tammitetaan runsaasti ja usein käytetään uusia tammitynnyreitä, jotka antavat viinille enemmän makeata vaniljaisuutta kuin tiukkaa puumaisuutta. Toinen Espanjan erikoisuus on Cava-kuohuviinit. Ne ovat usein perinteisellä shamppanja-menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä, joissa monissa hinta ja laatu kohtaavat erinomaisesti: shamppanja-menetelmällä saadaan aikaan ryhdikkäitä ja tyylikkäitä kuohuviinejä, mutta koska Cavat eivät nauti samanlaista arvostusta kuin esim. Champagnen kuohuviinit, niiden hinnat ovat usein varsin kohtuullisia suhteessa niiden laatuun. Vaikka Espanjasta löytyykin Cava-niminen viinialue, ei Cavan säännökset koske niinkään viinin maantieteellistä sijaintia vaan sen valmistusmenetelmää.

Rypäleet

Espanjasta löytyy valtava määrä paikallisia rypäleitä - yli 400 erilaista viljeltyä lajiketta - mutta maan viinintuotanto on keskittynyt pääasiassa vain n. pariinkymmeneen keskeiseen lajikkeeseen joista merkittävimmät lienevät punaiset Tempranillo, Monastrell (muualla maailmassa Mourvédre), Garnacha (muualla maailmassa Grenache) ja valkoiset Macabeo (muualla maailmassa Viura), Parellada ja Xarel•lo.

Laatuluokitukset

Nykyisin espanjalaisviinit luokitellaan joko pöytäviineiksi tai laatuviineiksi.
Pöytäviiniluokituksia ovat:
  • Vino de Mesa - pöytäviini: pääasiassa halvimmat ja yksinkertaiset bulkkiviinit, ei juurikaan rajoituksia valmistuksen tai raaka-aineiden suhteen. Viini voidaan valmistaa ympäri maata tulevista, eri vuosikerran rypäleistä. Valtaosa viineistä on heikkolaatuista.
  • Vino de la Tierra (VdlT) - Maalaisviini: Tällä merkinnällä ei ole EU:n virallista hyväksyntää. Laatumerkintä pöytäviinille, joka täyttää tietyt, DO:ta väljemmät kriteerit. Tällä merkinnällä halutaan nostaa poikkeuksellisen laadukkaat pöytäviinit.

Laatuviiniluokituksia ovat:

  • Denominación de Origen (DO) - Valtaosa laatuluokitelluista viineistä. Tämä merkintä ei takaa vielä viinin laatua, ainoastaan sen, että se on valmistettu annettujen laatukriteerien mukaan.
  • Denominación de Origen Calificada (DOCa / DOQ) - Ne laadukkaat DO-viinien tuottaja, jotka ovat tuottaneet pitkään ja tasaisesti korkealaatuista viiniä, voivat saada tämän merkinnän. Vain kahdelta alueelta tulevat viinit Espanjassa ovat saaneet tämän laatumerkinnän: Rioja ja Priorat.
  • Denominación de Origen de Pago (DO de Pago) - Korkein Espanjan laatuluokituksista. Äärimmäisen tiukat kriteerit valmistusta ja maantiedettä koskien. Tämä luokitus annetaan vain yksittäisille viinitiloille, joita on tällä hetkellä 11 koko maassa.

Lisäksi viineissä saattaa olla seraavanlaisia merkintöjä:

  • Crianza: Punaviini, jota on kypsytetty vähintään 2 vuotta, josta vähintään puoli vuotta tammitynnyrissä tai valkoviini tai roseeviini, jota on kypsytetty vähintään 1 vuosi, josta vähintään puoli vuotta tammitynnyrissä.
  • Reserva: Punaviini, jota on kypsytetty vähintään 3 vuotta, josta vähintään 1 vuosi tammitynnyrissä tai valkoviini tai roseeviini, jota on kypsytetty vähintään 2 vuotta, josta vähintään puoli vuotta tammitynnyrissä.
  • Gran Reserva: Punaviini, jota on kypsytetty vähintään 5 vuotta, josta vähintään 1½ vuotta tammitynnyrissä ja 3 vuotta pullossa tai valkoviini tai roseeviini, jota on kypsytetty vähintään 4 vuotta, josta vähintään puoli vuotta tammitynnyrissä.

Appellaatiot

Muutama merkittävä Espanjan appellaatio:

  • Andalusia (Espanjan eteläinen kärki) – Jerez - Xeres - Sherry, Málaga
  • Castilla y León (Keskellä Espanjaa, jakaa rajan Portugalin koilliskulman kanssa) – Cigales, Ribera del Duero, Tierra de León, Toro
  • Castile-La Mancha (Keskellä Espanjaa) – Campo de La Guardia, Guijoso, Pago Florentino, Valdepeñas
  • Catalonia (Espanjan koillisrannikolla, kiinni Ranskassa) – Penedès, Priorat
  • Navarre (Espanjan pohjoisrannikolla, kiinni Ranskassa) – Señorio de Arinzano, Prado de Irache, Otazu
  • Murcia (Espanjan kaakkoirannikolla) – Jumilla
  • La Rioja (Pieni alue Espanjan pohjoisosissa) – Rioja

Viinityypit

Tunnetuimpia Espanjan viinityyppejä:
  • Cava – Cava on perinteisellä shamppanja-menetelmällä valmistettu kuohuviinityyppi, jota voidaan valmistaa useammassakin Espanjan viinialueista. Shamppanja-menetelmän avulla viineistä saadaan ryhdikkäitä ja niiden kuplista voimakkaita ja pitkäikäisiä. Cavat eroavat Champagnen kuohuviineistä siinä, että ne ovat usein runsaamman ja kypsemmän hedelmäisiä ja vähemmän mineraalisia – tämä johtuu Espanjan lämpimämmästä ilmastosta ja Champagnen alueen mineraalipitoisesta maaperästä. Cavoja valmistetaan rutikuivista aina melko makeisiin kuohuviineihin.
  • Priorat – Suosituin rypäle on Tempranilloa kevyempi Garnacha, mutta moniin viineihin käytetään myös mm. Cabernet Sauvignonia ja Merlot'ta. Useimmat Prioratin viinit ovat hieman hillitympiä kuin monet Espanjan viineistä ja ne ovatkin usein keskitäyteläisiä tai täyteläisiä, melko nahkaisia ja perinteisen maalaisia.
  • Ribera del Duero – Käytännössä kaikki Dueron viinit ovat punaviinejä. Viinit ovat pääasiassa todella tuhteja, intensiivisiä ja pitkäikäisiä. Tempranillo on ylivoimaisesti suosituin rypälelajike, ja valtaosa Dueron viineistä onkin 100% Tempranilloa.
  • Rioja – Rioja Altan (Ylä-Riojan) punaviinit voivat olla kevyempiä ja hennompia, kun taas Rioja Alavesan (Keski-Riojan) viinit ovat kypsiä, muhkeita ja tanniinisia. Rioja Bajan (Ala-Riojan) viinit ovat usein tummempia kuin haaleammat pohjoisessa valmistetut Riojalaiset ja ovat pääasiassa alkoholipitoisempia, mutta melko yksinkertaisia ja siksi niitä käytetäänkin enemmän osana pohjoisemman Riojan viinisekoitteita. Riojan alueella tammea käytetään runsaasti, jolloin viinit voivat olla niin puisevan tammisia kuin makean vaniljaisiakin. Nykyisin viinit valmistetaan melko pian juotaviksi, vaikkakin parhaat Reserva- ja Gran Reserva -viinit kestävät helposti pitkääkin kypsytystä. Valtaosa Riojan viineistä on joko Tempranillosta tai Tempranillo-Garnacha -sekoituksesta valmistettuja.
  • Sherry – Sherry on Jerezin alueella valkoisista rypäleistä valmistettua, väkevöityä viiniä. Sherry valmistetaan aluksi kuivaksi valkoviiniksi (usein Palomino-rypäleistä), jonka jälkeen se väkevöidään rypäletisleellä. Tämän jälkeen Sherryn valmistusta voidaan jatkaa monella eri tavalla:
  1. Fino ja Manzanilla kypsytetään tynnyreissä ilman kosketusta hapen kanssa. Tuloksena on kuiva ja kypsytetty väkevä viini.
  2. Manzanilla Pasada ja Amontillado kypsytetään osaksi ilman happikontaktia, osaksi happikontaktin kanssa. Tuloksena on hieman pähkinäinen, kuiva ja melko hapettunut väkevä viini. Amontillado saatetaan myös makeuttaa kevyesti.
  3. Oloroso kypsytetään merkittävästi kosketuksissa hapen kanssa. Tuloksena on pähkinäinen, vivahteikas ja hapettunut väkevä viini. Olorosot makeutetaan usein.
  4. Jerez Dulce ja Cream Sherry valmistetaan käyttämällä kuivattuja ja makeita rypäleitä tai lisäämällä makeata rypälemehua sherryyn. Tuloksena on tumma ja todella makea väkevä viini.

Espanja Alkon hyllyllä

  • Punaviinit: Alkon Espanja-hylly punaisten puolella on melko värikäs ja vaihtelevantasoinen; viinejä löytyy todella kepeistä ja mehumaisista liruista aina pureksittavan paksuihin ja tammisen tuhteihin viineihin. Aivan kepeimmät espanjalaiset kannattaa jättää sikseen, sillä Ranska ja Italia hallitsevat sentyyliset paljon paremmin. Sen sijaan viinit keskitäyteläisistä aina todella täyteläisiin ovat monesti vähintäänkin perushyviä Espanjan saralla. Vajaalla kympillä saa jo monia varteenotettavia viinejä, muutamat vallan erinomaisiakin, ja 12 euron hintapyykin jälkeen Alkon valikoima rupeaa olemaan oikein kiitettävää lähes kautta linjan. Erityisesti vähintään Crianza-tasoiset Prioratot, Ribera del Duerot ja Riojalaiset +12 euron hintaluokassa ovat lähes järjestään erittäin ostamisen arvoisia tuttavuuksia.

    Suosittelen: Aalto, Briego Vendemia Seleccionada, Casa de la Ermita Crianza, Durius Tempranillo, Faustino I, Langa Trilogia, Marqués de Arienzo Reserva, Marqués de Riscal Reserva, Valpincia Reserva

  • Valkoviinit: Alkon espanjalaisten valkoviinien hylly on laajuudeltaan melko vaatimaton eikä kovinkaan kaksinen. Muutamia yksittäistapauksia lukuunottamatta tämä osasto ei tarjoa juurikaan mitään suuria elämyksiä.

    Suosittelen: Raimat Viña 27 Chardonnay

  • Kuohuviinit: Espanjan Cava-viinit tarjoavat usein vähintäänkin keskimääräistä parempaa kuohuvaa varsin kohtuulliseen hintaan, mutta seasta löytyy myös todellisia löytöjä. Seasta löytyy niin helppoja puolikuivia tusinakuohuvia kuin ruoan kanssa toimivia, harteikkaita, kuivia kuohuvia.

    Suosittelen: Anna de Codorníu, Castellblanch Rosado Semi Seco, Campo Viejo Brut Reserva, Codorníu Pinot Noir Brut, Codorníu Selección Raventós Brut, Raimat Chardonnay Brut

  • Makeat ja väkevät viinit: Listalle kuuluu muutamien muiden tuotteiden lisäksi itsestäänselvästi Alkon melko pieni mutta sopivan kattava Sherry-hylly, josta löytyy päteviä vaihtoehtoja aina rutikuivista Fino-sherryistä paksunmakeisiin Cream sherryihin.

    Suosittelen: Torres Floralis Moscatel Oro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti