Yleistä
Valpolicellan viinialue sijaitsee Pohjois-Italiassa, Veneton maakunnassa, Veronan provinssissa. Tarkalleen se löytyy heti Garda-järven itäpuolelta, Alppien kainalosta.
Vaikka Valpolicellan alueella kasvatetaan myös valkoisia rypäleitä, DOC Valpolicella -viineihin kuuluu ainoastaan punaisia viinejä. Tästä johtuen hyvin suuri osa Valpolicellan alueen viinitarhureista kasvattaa vain punaisia rypäleitä.
Rypäleet
Valtaosaa Valpolicellan alueen viininviljelystä hallitsee kolme rypälelajiketta: Corvina, Rondinella ja Molinara. Valpolicellan DOC ja DOCG -säännökset määräävät valtaosan viineistä valmistettavan näistä rypäleistä, vaikkakin osaan viineistä sallitaan pieni määrä muita rypäleitä, kun taas osa viininvalmistajista voi päättää valmistavansa nimellä IGT Valpolicella, joka antaa suuremmat vapaudet käyttää muita lajikkeita.
Viinityypit
Valpolicellan tunnetuimmat ja merkittävimmät viinit ovat:
Valpolicellat ovat kevyistä melko täyteläisiin ulottuvia punaviinejä, riippuen käytetystä rypälesekoituksesta - suurempi määrä Corvinaa viinissä antaa usein rakennetta ja täyteläisyyttä. Kuitenkin täyteläisimmilläänkään Valpolicellat eivät ole kovinkaan muhkeita, vaan enemmän keskitäyteläisiä, hapokkaita ja hapankirsikkaisia. Kevyehköt mutta hapokkaat Valpolicellat sopivat usein loistavasti esimerkiksi rasvaisen mutta usein melko miedon makuisen pizzan arkiseksi kumppaniksi.
Valpolicella Superiore -merkinnällä kuvataan Valpolicella-viiniä, joka on kypsynyt vähintään vuoden tammitynnyrissä ja jonka alkoholipitoisuus on vähintään 12%.
Recioto valmistetaan samoista rypäleistä kuin perus-Valpolicella, mutta tyyliltään se on täysin päinvastainen: Recioto on todella täyteläinen, makea, runsas ja vähähappoinen jälkiruokaviini. Reciotot valmistetaan antamalla rypäleiden aluksi kypsyä mahdollisimman pitkään köynnöksissä, jolloin rypäleistä tulee todella mehukkaan hedelmäisiä. Poiminnan jälkeen rypäleet jätetään kuivumaan eli rusinoitumaan useiksi kuukausiksi, jolloin rypäleestä haihtuu vettä ja jäljelle jäävän rypäleen mehusta tulee maultaan intensiivisempää ja siihen jää enemmän sokeria. Nämä rusinoituneet rypäleet puristetaan viiniksi, joka on todella makeata ja paksun täyteläistä. Reciotot ovat usein todella hinnakkaita johtuen siitä, että yhtä pullollista Reciotoa kohden tarvitaan paljon enemmän rypäleitä kuin tavalliseen punaviiniin - johtuen rypäleiden kuivumisesta. Lisäksi rypäleiden pitkä kypsyttäminen ja kuivattaminen on aina riski viininkasvattajalle: rypäleet voivat helposti pilaantua tai homehtua. Makeat ja täyteläiset Reciotot ovat nappivalinta monille makeille ja paksuille jälkiruoille, kuten esimerkiksi suklaakakuille tai raakasuklaalle.
Amaronet keksittiin kun käymässä oleva Recioto pääsi joskus käymään loppuun, jonka seurauksena syntyi todella runsas, täyteläinen mutta kuiva punaviini. Amaronet ovatkin yksi täyteläisimmistä ja muhkeimmista punaviinityyleistä maailmassa. Makeissa jälkiruokaviineissä rypäleisiin tarttuva jalohome, botrytis cinerea, on usein toivottava tapahtuma, mutta toisin kuin Reciotossa, Amaronessa jalohomeen aromia pidetään usein makuvirheenä, jonka takia Amaroneen valitaan usein parhaat rypäleet käsin. Lopuksi Amaronea kypsytetään useita kuukausia tai jopa vuosa vanhoissa (eli vain vähän makua ja puun tanniineja luovuttavissa) tammitynnyreissä. Riskialttiin, työtävaativan ja pitkäkestoisen valmistuksen vuoksi Amaronet ovat usein todella hinnakkaita viinejä, edullisimpienkin ollessa monen kymmenen euron arvoisia. Erittäin täyteläiset, makean hedelmäiset, voimakkaan tanniiniset ja ryhdikkäät Amaronet ovat loistavia seurustelu- ja nautiskeluviinejä tuhtien viinien ystäville, mutta toimivat myös erinomaisesti voimakkaiden ja tuhtien liharuokien ohella tai todella tumman (eli ei makean) suklaan kyytipoikana. Lisäksi Amarone-viinien rakenne ja tanniinisuus tekee niistä loistavia viinejä pitkäaikaiseen kypsytykseen.
Ripassot ("kahteen kertaan puristetut") ovat eräänlainen Valpolicellan ja Amaronen välimuoto. Ripasso-viini valmistetaan lisäämällä Amaroneen käytettyjen, rusinoituneiden rypäleiden kuoret käymässä olevan nuoren Valpolicellan sekaan. Näin saadaan aikaan tukevampi ja tanniinisempi versio Valpolicella-viinistä. Valpolicellamaisemmat Ripassot ovat usein kuivia, voimakkaita, tanniinisia ja Valpolicellamaisen hapokkaita, kun taas Amaronemaisissa Ripassoissa on selvästi muhkeamman täyteläinen, kevyen makeahko maku, jossa on Amaronesta tuttuja, rusinaisia piirteitä. Tuhdit mutta hapokkaat Ripassot ovat hyvin monikäyttöisiä punaviinejä, sopien hyvin mm. riistan, juustojen, grillilihan tai pataruokien kumppaniksi.
Bardolino-viinit tulevat Garda-järvellä sijaitsevän Bardolinon kylän alueelta. Bardolinot muistuttavat Valpolicella-viinejä, mutta ovat pääasiassa hieman kevyempiä ja vähähappoisempia johtuen käytetyistä rypäleistä: Bardolino-viineissä käytetään normaalisti Valpolicellaa vähemmän voimakasta Corvinaa ja enemmän neutraalia Rondinellaa. Bardolino on usein toimiva arkiviini erilaisten pastaruokien kanssa.
Valpolicella Alkon hyllyllä
Valpolicellan viinialue sijaitsee Pohjois-Italiassa, Veneton maakunnassa, Veronan provinssissa. Tarkalleen se löytyy heti Garda-järven itäpuolelta, Alppien kainalosta.
Vaikka Valpolicellan alueella kasvatetaan myös valkoisia rypäleitä, DOC Valpolicella -viineihin kuuluu ainoastaan punaisia viinejä. Tästä johtuen hyvin suuri osa Valpolicellan alueen viinitarhureista kasvattaa vain punaisia rypäleitä.
Rypäleet
Valtaosaa Valpolicellan alueen viininviljelystä hallitsee kolme rypälelajiketta: Corvina, Rondinella ja Molinara. Valpolicellan DOC ja DOCG -säännökset määräävät valtaosan viineistä valmistettavan näistä rypäleistä, vaikkakin osaan viineistä sallitaan pieni määrä muita rypäleitä, kun taas osa viininvalmistajista voi päättää valmistavansa nimellä IGT Valpolicella, joka antaa suuremmat vapaudet käyttää muita lajikkeita.
Viinityypit
Valpolicellan tunnetuimmat ja merkittävimmät viinit ovat:
- DOC Valpolicella
- DOCG Recioto della Valpolicella
- DOCG Amarone della Valpolicella
- DOC Ripasso
- DOC Bardolino
Valpolicellat ovat kevyistä melko täyteläisiin ulottuvia punaviinejä, riippuen käytetystä rypälesekoituksesta - suurempi määrä Corvinaa viinissä antaa usein rakennetta ja täyteläisyyttä. Kuitenkin täyteläisimmilläänkään Valpolicellat eivät ole kovinkaan muhkeita, vaan enemmän keskitäyteläisiä, hapokkaita ja hapankirsikkaisia. Kevyehköt mutta hapokkaat Valpolicellat sopivat usein loistavasti esimerkiksi rasvaisen mutta usein melko miedon makuisen pizzan arkiseksi kumppaniksi.
Valpolicella Superiore -merkinnällä kuvataan Valpolicella-viiniä, joka on kypsynyt vähintään vuoden tammitynnyrissä ja jonka alkoholipitoisuus on vähintään 12%.
Recioto valmistetaan samoista rypäleistä kuin perus-Valpolicella, mutta tyyliltään se on täysin päinvastainen: Recioto on todella täyteläinen, makea, runsas ja vähähappoinen jälkiruokaviini. Reciotot valmistetaan antamalla rypäleiden aluksi kypsyä mahdollisimman pitkään köynnöksissä, jolloin rypäleistä tulee todella mehukkaan hedelmäisiä. Poiminnan jälkeen rypäleet jätetään kuivumaan eli rusinoitumaan useiksi kuukausiksi, jolloin rypäleestä haihtuu vettä ja jäljelle jäävän rypäleen mehusta tulee maultaan intensiivisempää ja siihen jää enemmän sokeria. Nämä rusinoituneet rypäleet puristetaan viiniksi, joka on todella makeata ja paksun täyteläistä. Reciotot ovat usein todella hinnakkaita johtuen siitä, että yhtä pullollista Reciotoa kohden tarvitaan paljon enemmän rypäleitä kuin tavalliseen punaviiniin - johtuen rypäleiden kuivumisesta. Lisäksi rypäleiden pitkä kypsyttäminen ja kuivattaminen on aina riski viininkasvattajalle: rypäleet voivat helposti pilaantua tai homehtua. Makeat ja täyteläiset Reciotot ovat nappivalinta monille makeille ja paksuille jälkiruoille, kuten esimerkiksi suklaakakuille tai raakasuklaalle.
Amaronet keksittiin kun käymässä oleva Recioto pääsi joskus käymään loppuun, jonka seurauksena syntyi todella runsas, täyteläinen mutta kuiva punaviini. Amaronet ovatkin yksi täyteläisimmistä ja muhkeimmista punaviinityyleistä maailmassa. Makeissa jälkiruokaviineissä rypäleisiin tarttuva jalohome, botrytis cinerea, on usein toivottava tapahtuma, mutta toisin kuin Reciotossa, Amaronessa jalohomeen aromia pidetään usein makuvirheenä, jonka takia Amaroneen valitaan usein parhaat rypäleet käsin. Lopuksi Amaronea kypsytetään useita kuukausia tai jopa vuosa vanhoissa (eli vain vähän makua ja puun tanniineja luovuttavissa) tammitynnyreissä. Riskialttiin, työtävaativan ja pitkäkestoisen valmistuksen vuoksi Amaronet ovat usein todella hinnakkaita viinejä, edullisimpienkin ollessa monen kymmenen euron arvoisia. Erittäin täyteläiset, makean hedelmäiset, voimakkaan tanniiniset ja ryhdikkäät Amaronet ovat loistavia seurustelu- ja nautiskeluviinejä tuhtien viinien ystäville, mutta toimivat myös erinomaisesti voimakkaiden ja tuhtien liharuokien ohella tai todella tumman (eli ei makean) suklaan kyytipoikana. Lisäksi Amarone-viinien rakenne ja tanniinisuus tekee niistä loistavia viinejä pitkäaikaiseen kypsytykseen.
Ripassot ("kahteen kertaan puristetut") ovat eräänlainen Valpolicellan ja Amaronen välimuoto. Ripasso-viini valmistetaan lisäämällä Amaroneen käytettyjen, rusinoituneiden rypäleiden kuoret käymässä olevan nuoren Valpolicellan sekaan. Näin saadaan aikaan tukevampi ja tanniinisempi versio Valpolicella-viinistä. Valpolicellamaisemmat Ripassot ovat usein kuivia, voimakkaita, tanniinisia ja Valpolicellamaisen hapokkaita, kun taas Amaronemaisissa Ripassoissa on selvästi muhkeamman täyteläinen, kevyen makeahko maku, jossa on Amaronesta tuttuja, rusinaisia piirteitä. Tuhdit mutta hapokkaat Ripassot ovat hyvin monikäyttöisiä punaviinejä, sopien hyvin mm. riistan, juustojen, grillilihan tai pataruokien kumppaniksi.
Bardolino-viinit tulevat Garda-järvellä sijaitsevän Bardolinon kylän alueelta. Bardolinot muistuttavat Valpolicella-viinejä, mutta ovat pääasiassa hieman kevyempiä ja vähähappoisempia johtuen käytetyistä rypäleistä: Bardolino-viineissä käytetään normaalisti Valpolicellaa vähemmän voimakasta Corvinaa ja enemmän neutraalia Rondinellaa. Bardolino on usein toimiva arkiviini erilaisten pastaruokien kanssa.
Valpolicella Alkon hyllyllä
- Punaviinit: Valpolicellan punaviinit ovat Alkon ostajien varsinainen lempilapsi: viinejä löytyy valtava valikoima aina perustason kevyistä Valpolicelloista uskomattoman runsaisiin, täyteläisiin ja pitkäikäisiin Amarone Riserva -viineihin. Perus-Valpolicellat ovat usein melko hapokkaita, kevyen marjaisia ja hapankirsikkaisia kun taas Amaronet ovat makeankypsiä, aavistuksen rusinaisia, melko tanniinisia ja hapokkuudeltaan melko kevyitä. Väliin vahtuvat myös Ripasso-viinit, jotka ovat näiden viinien välimaastosta. Tuottajasta riippuu haluaako hän Ripassonsa lähemmäksi Valpolicella- vai Amarone-viinejä. Superiore-merkityt viinit ovat poikkeuksetta muita hieman tiukempia ja mausteisempia tapauksia.
Suosittelen: Amarone della Valpolicella Classico I Castei, Bixio Valpolicella Classico, Cecilia Beretta Picaié, Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso, Masi Bonacosta Valpolicella, Tedeschi Amarone della Valpolicella Classico, Tommasi Ripasso, Zenato Amarone della Valpolicella Classico, Zenato Amarone della Valpolicella Classico Riserva, Zenato Ripassa Valpolicella Superiore, Zenato Valpolicella Superiore
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti