Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.11.11

Portugali



Yleistä

Portugalin
historia viininvalmistuksessa on melko vanha – ensimmäiset merkinnät viininvalmistuksesta Portugalissa ulottuvat aikaan useita satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua. Portugalista tuli merkittävä viininvalmistaja vasta 1700-luvulla kauppasuhteiden aukeuduttua Brittiläisen imperiumin kanssa. Tämän seurauksena Portugaliin luotiin yksi maailman ensimmäisistä appellaatioista: Portviinin valmistusta määrittelevä ja alkuperää suojeleva Região Demarcada do Douro vuonna 1758.

Rypäleet

Kuten monissa muissakin Euroopan viinimaissa, myös Portugalin viininvalmistuksessa merkittävimmässä roolissa ovat paikalliset lajikkeet, joita löytyy maasta valtava määrä. Näistä merkittävimmät lienevät puna- ja portviineissä runsaasti käytetty Touriga Nacional, hyvin kypsytystä kestäviä punaviinejä tuottava Periquita (tunnetaan myös nimellä Castelão), sekä valkoviinin valmistuksessa suosittu Alvarinho. valtaosa Portugalin viinintuotannosta on keskittynyt puna- ja portviinien valmistukseen.

Viinityypit

Portugalista löytyy suuri määrä erilaisia laatuluokiteltuja viinialueita sekä viinityyppejä, joista osa on nimetty sitä valmistavan viinialueen mukaan. Näistä merkittävimmät viinityypit ovat:
  • Alentejo – Portugalin eteläosissa sijaitsevalla Alentejon alueella valmistetut, kypsät ja tuhdit viinit. Kaikilla alueella valmistetuilla viinillä on lupa käyttää Vinho Regional -laatuluokitusta, mutta alueelta löytyy myös useita DOC-appellaatioita.
  • Dão – Vuoristoinen DOC-appellaatio melko keskellä Portugalia. Suuri osa alueen viineistä on hyvin tanniinisia ja reilusti tammitettuja punaviinejä.
  • Douro – Pohjois-Portugalissa, Douro-joen laaksossa sijaitseva DOC-appellaatio. Alueella valmistetaan mm. valkoviinejä sekä punaviinejä (Vinho do Douro), jotka ulottuvat kevyistä aina melko täyteläisiin, mutta alueen ylivoimaisesti tunnetuin viinityyppi on väkevöity Portviini.
  • Madeira – Pohjois-Afrikan länsipuolella sijaitseva piskuinen saari, jossa valmistetaan myös viiniä, mutta jonka varsinainen kruununjalokivi on perinteinen, saaren nimeä kantava väkevöity viini. Viinit vaihtelevat varsin kuivista Sercial-viineistä todella makeisiin ja täyteläisiin Malmsey-viineihin. Erityisesti puolikuivat ja puolimakeat Madeirat ovat todella yleiskäyttöisiä viinejä, joita voi käyttää niin alku-, pää- kuin jälkiruokienkin kumppanina. Viinit yleisesti muistuttavat Tawny Porteja, mutta ovat usein niitä selvästi hapokkaampia ja raikkaampia.
  • Moscatel de Setúbal – Yksi alueen vanhimmista viinityypeistä – Moscatel-rypäleestä valmistettu makea, väkevöity viini. Península de Setúbal sijaitsee melko keskellä Portugalia, Atlantin rannalla.
  • Vinho do Porto (Portviini) – Douro-joen alueella valmistettu väkevöity viini. Voidaan valmistaa valkoisena, roseena, ruskeana ja punaisena, makeana ja kuivana. Ylivoimaisesti suosituimmat portviinityylit ovat kuitenkin makeat punainen ja tawny (ruskea) Port.
  • Vinho Verde – Portugalin pohjoisimmassa osassa, Minhon viinialueella, valmistettuja nuoria ("vihreitä") viinejä. Valtaosa Vinho Verdeistä on pirskahtelevia valkoviinejä, mutta viiniä valmistetaan myös punaisena ja/tai hiilihapottomana. Viineissä on melko alhainen alkoholiprosentti, niitä kypsytetään vähän tai ei ollenkaan ja ne ovat tarkoitettu nuorina juotaviksi.

Laatuluokitukset

Portugalissa viinit jaetaan nykyisin seuraaviin laatuluokkiin:
  • Vinho de Mesa – pöytäviini: pääasiassa edullisimmat bulkkiviinit, ei juurikaan rajoituksia valmistuksen tai raaka-aineiden suhteen. Viini voidaan valmistaa ympäri maata tulevista, eri vuosikerran rypäleistä, etiketissä vaadittavat tiedot ovat vain valmistaja ja alkuperämaa Portugali.
  • Vinho Regional (VR) – alueellinen viini: Usein pöytäviinitasoinen viini, mutta rypäleiden tultava joltain tietyltä Portugalin viinialueelta. VR-viinit tehdään usein vain yhden vuosikerran rypäleistä.
  • Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR) – viinejä, joilla on jo jonkin verran alueellisia ja valmistukseen liittyviä laaturajoituksia, mutta ei vielä yhtä tiukasti kuin DOC-tasoisilla viineillä.
  • Denominação de Origem Controlada (DOC) – Portugalin korkein laatutakuuluokka, tällä suojellaan historiallisesti merkityksekkäitä ja laadukkaita viinialueita ja -tarhoja. Viininvalmistajat velvoitetaan valmistamaan viinit tiukkaan rajattujen kriteerien mukaan.

Portugali Alkon hyllyllä
  • Punaviinit: Portugalin osalta Alkon viinit ovat varsin hyvässä iskussa: viinejä ei ole paljon, mutta lähes kaikki ovat sekä tasokkaita että edukkaita. Hyviä viinejä on useita alle kympillä, eikä +10 euron hintalappu aina takaa edes hienompaa viiniä. Monet viinit ovat kovahkoja, viikunaisia, mausteisia ja miellyttäviä sekä sellaisenaan että monenlaisten ruokien kanssa.

    Suosittelen: Dom Dinis Reserva, Fonte do Beco, Quinta das Setencostas, Quinta da Garrida
  • Valkoviinit: Alkon valikoima painottuu vahvasti kevyisiin, pirskahteleviin ja yksinkertaisiin Vinho Verde -viineihin, jotka ovat hyvin viilennettyinä kesäkuuman parhaimpia ostoksia. Valikoimasta löytyy myös muutama perushyvä kuiva valkoviini kohtuulliseen hintaan.

    Suosittelen: Casal Garcia, Gazela, Quinta da Giesta Branco
  • Roséeviinit: Mateus? Jooei.
  • Makeat ja väkevät viinit: Alkon valikoimassa tätä osuutta vastaa Portviini-hylly. Sieltä löytyy käytännössä muutama ihan hyvä tuote, ja loput ovatkin erinomaisia. Perustason Rubyt ja Tawnyt kannattaa jättää sikseen, sillä muutamien eurjeon lisäpanostuksella rupeaa saamaan jo oikein hyviä LBV-, Tawny- ja Vintage Port-puteleita. Niissä saa sitä parempaa tavaraa mitä enemmän maksaa ainakin 50 euroon asti, sitä korkeammalle hintaluokkaa en ole vielä kokeillut.

    Suosittelen: Cruz Vintage Port, Dow's LBV, Graham's LBV, Graham's Quinta dos Malvedos Vintage, Kopke 20yo Tawny, Smith Woodhouse LBV, Smith Woodhouse Madalena Vintage, Taylor's LBV

2 kommenttia:

  1. Tutustuin juuri punaviiniin Marques de Borba oli mielestäni hyvä viini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä homma! Sääli ettei täältä näytä löytyvän.

      Poista