Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.11

Zenato Lugana Riserva 2008

Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva 2008

  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Lugana Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Garda, Lugana
  • Rypäleet: Verdicchio (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 23,90e (Lokakuu 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 27,30e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Lugana Riserva Sergio Zenato on Alkon normaalivalikoimassa olevan Trebbiano di Luganasta, eli yleisemmin Verdicchio-rypäleestä, valmistetun Lugana San Benedetto -viinin runsaasti tammikypsytetty Riserva-versio, jota löytyy tällä hetkellä vain Alkon tilausvalikoimasta.

Viinin väri on todella syvä kullankeltainen. Lasista nouseva tuoksu on todella mehevä, hunajainen ja kypsän hedelmäinen, erityisesti kevyt päärynäisyys ja ylikypsä ananas tulevat mieleen. Lisäksi seassa on runsasta kukkaisuutta ja kevyttä toffeen tuoksua.

Maku on yllättävän hillitty verrattuna paksun aromikkaaseen tuoksuun. Suutuntuma on pehmeän täyteläinen ja todella miellyttävä, kevyen paahteinen, mausteinen ja lämmin. Seassa maistuu kevyt vaniljan ja kermatoffeen välillä tasapainotteleva tammi, joka on tyylikkäästi integroitunut kypsään omenan makuun. Hapot sen sijaan ovat vähäiset, mikä kyllä korostaa maun pehmeyttä ja hedelmäisyyden makeutta mutta myö viinin pientä rakenteettomuutta. Viinin maku on toisaalta ihastuttavan monipuolinen, kompleksi ja silti sopivan kevyt aromeiltaan, mutta toisaalta hieman raamiton ja raskas johtuen kevyistä hapoista ja melko runsaasta tammesta.

Jälkimaku on lyhyehkö ja tammeen vivahtavan mausteisen hedelmäinen. Viini tuntuu olevan kotonaan sellaisenaan nautittuna viilennettynä tai korkeintaan kevyiden naposteltavien kanssa, mutta kestänee makean hedelmäisyytensä kanssa tarpeen tullen jopa aasialaisten ruokien kevyttä tulisuutta. Rasvaisemmat ja raskaammat ruoat saattavat lässäyttää viinin allensa.

Lugana Riserva on todella miellyttävä nautiskeluvalkoviini, joka on kaikesta huolimatta ehkä hieman turhan hinnakas kokonaisuuteensa nähden – ottaen huomioon normaali-Luganan kymmenen euron kieppeillä pyötivän hinnan, sopiva hinta Riservalle olisi omasta mielestäni alle 20 euroa, ja alle 15 euron hinnalla viini olisi selvästi loisto-ostos ja ansaitsisi allekirjoittaneelta hinta-laatusuhteeseensa täydet pisteet.

edit 01/2014: viinin hinta otti ja pomppasi useita euroja reilusta parista kympistä vajaaseen kolmeen kymppiin vuodenvaihteessa; hinta-laatusuhde korjattu "heikosta" "surkeaksi".

Lyhyesti: Runsaan tamminen, kypsän hedelmäinen ja täyteläinen valkoviini sellaisenaan nautiskeluun.

Arvio: Tyylikäs – viini on mielenkiintoinen vaihtoehto erityisesti tammisten Chardonnay-viinien ystäville.

Hinnan (27,30e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti