Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.12.11

Gérard Bertrand B.Bon Côtes du Rhône 2009

Gérard Bertrand B.Bon Côtes du Rhône 2009
 • Valmistaja: Gérard Bertrand
 • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Rhône, luomu
 • Maa: Ranska
 • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
 • Rypäleet: Syrah, Grenache
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 10,99e (Syksy 2011, Alko)
 • Hinta nyt: 12,50e (Helmikuu 2014, Alko)

Arvioitavana on vuorostaan toinen Alkon kahdesta B.Bon-nimikkeellä myytävästä eteläranskalaisesta luomuviinistä – se, joka on valikoimassa makoillut jo tovin pidempään. Yksi merkittävä ero näissä B.Bon-viineissä on laatuluokituksissa: Côtes du Rhône on edustaa pykälää parempaa AOC-tasoista appellaatiota kuin IGP-tasoinen Cabernet-Merlot.

Tämän B.Bonin väri on verenpunainen ja sen tuoksu on tumman tuhti, kypsän hilloinen, kevyen nahkainen, tallinen ja jopa etäisen lakritsinen.

Viinin maku on runsas ja muhkea, mutta toisaalta hyvät hapot tukevat sen runsaan kypsää, luumuista hedelmää, tehden kokonaisuudesta hieman kevyemmän – raikkaan hapokkuuden vuoksi viini tasapainotteleekin hiuksenhienosti täyteläisen ja keskitäyteläisen välimaastossa. Tanniineja on kohtuullisesti, suorastaan juuri sopivasti kokonaisuuteen nähden, ja lopputulos onkin miellyttävän marjaisa, puolipehmeä ranskalaisviini, jossa sen osaset puhaltavat hyvin yhteen hiileen.

Jälkimaku on pitkä, kevyesti karhean rustiikkinen ja kypsän marjaisa – vasta tässä vaiheessa viinin runsaammanpuoleinen alkoholisuus puskee läpi ja jää lämmittämään kielen takaosaa ja nielua pitkään. Itse varsinaisessa maussa reipas hedelmäisyys peitti alkoholin maun erinomaisesti.

Reilun kympin hinnalla viini on kelpo CdR-punaviini ja pelkästään näillä avuilla viinin hinta-laatusuhde on vahva. Kuitenkin harvoin tulee yhtä miellyttäviä ja kokonaisuutena hyvin toimivia luomuviinejä vastaan, joten suppeampi luomuvalikoima painotettuna viinin hinta-laatusuhde kallistuu jo täysien pisteiden puoleen.

Lyhyesti: Tyylipuhdas, kypsä ja miellyttävän luonteikas Côtes du Rhône -viini luomuna.

Arvio: Erittäin hyvä – näppärä ja mehukas yleisviini punaisen lihan kumppaniksi.

Hinnan (12,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

4 kommenttia:

 1. Kaipaisin testiin nyt Alkosta saatavaa vuosikertaa 2010, joka oli lievä pettymys itselle kehuja kuulleena 2009:sta(mitä itse siis en ole maistanut.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistetään korvan taakse! Ikävä kyllä Alkon valikoimassa viinejä on niin penteleesti, että jokaista vuosikerran päivitystä ei mitenkään ehdi testata; niin ajan, rahan kuin terveyden puolesta.

   Jos sopiva tilanne tulee vastaan, voin viinin napata testiin, mutta omassa varastossani on kyllä sen verran viinejä odottamassa vuoroaan, että todennäköisempää on saada viini arvosteluun, jos se kävelee sattumalta jossain tilaisuudessa vastaan. Jos se sen tekee, kyllä arvostelu tänne varmasti ilmestyy!

   Poista
 2. Kelpo Ranskalainen. Tulee ostettua toinenkin.

  VastaaPoista