Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.12.11

Willi Opitz Pinot Noir Reserve 2008

Willi Opitz Pinot Noir Reserve 2008
  • Valmistaja: Willi Opitz
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein Neusiedlersee Reserve
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland, Neusiedlersee
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16,59e (Kesä 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 16,90e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)

Tuoksu on muhevahko, Pinot Noireille tyypillisen marjainen, ja kaiken keskeltä nousee hento maamaisuus. Vaikea erottaa, onko kyse enemmän puisevasta mausteisuudesta vai kevyen vaniljaisesta tammisuudesta runsaiden marjojen keskeltä. Viileänä viinin tuoksussa esiintyi alkoholin tuoksu voimakkaana elementtinä, mutta illan edetessä ja viinin lämmetessä alkoholi jäi kasvavan marjaisen tuoksun peittoon.

Maku on kepeän punamarjainen, mutta miellyttävän voimakas. Viini ei ole selvästikään kevyimmästä päästä, mutta se ei lähentele myöskään uuden maailman runsaita Pinot Noirejakaan. Tuoreen punamarjaisaa makua tukevat reilut hapot, jotka tekevät viinistä pirteän eloisan ja selväpiirteisen. Tuoksussa aavistuksena esiintynyt mausteisuus astuu itsevarmasti etualalle maussa ja tarjoilee kevyen pippurista ja yllättävänkin savuista aromimaailmaa karpaloiden ja kirpeiden puolukoiden kylkiäisiksi. Lämmettyäänkään viinin kepeyteen verrattuna suhteellisen runsas alkoholi ei ryhdy onneksi puskemaan läpi.

Runsas hapokkuus ja kirpeähkö mausteisuus dominoivat jälkimakua, kevyt savuisuuden tunne tuntuu nousevan suun takaosasta nenään samalla kun alkoholi jää lämmittämään nielua. Viini tuntuu kaipaavan jonkinlaista ruokaa pehmittämään intensiivistä jälkimakua.

Tiivistettynä tämä Willi Opitzin viini on miellyttävä ja hieman omaperäinenkin Pinot Noir, joka yhdistelee taidokkaasti Pinot'iden tyypillisimpiä, tyylikkäitä aromeita sellaisiin, joita harvemmin tulee yhdistettyä em. rypäleeseen. Miellyttävän puhdaspiirteinen ja raikas kokonaisuus, joka selvästi toimii paremmin kevyesti maustettujen mutta jopa hieman rasvaistenkin ruokien kanssa, kuin sellaisenaan. Avauduttuaan toimittaa myös tyylikkään seurusteluviinin virkaa, mutta ei varmasti runsaiden happojen ja mausteisuutensa kanssa ole siinä roolissa aivan jokaisen makuun.

Yleisestä miellyttävyydestään huolimatta viini ei ansaitse parhaita mahdollisia pisteitä hinta-laatu-suhteestaan, sillä nykyisen 16 euron hinnalla viini taistelee jo edullisimpien laatuburgundereiden ja mehevien uusseelantilaisten Pinot Noirien kanssa. Viini kuitenkin hyvin rohkealla ja omaperäisellä asenteellaan hieman enemmän kuin rahansa väärti, mutta tähän hintaan sellaista saakin jo odottaa.

Lyhyesti: Kevyesti savuinen ja märän metsäinen Pinot Noir valkoviinien luvatusta maasta.

Arvio: Tyylikäs – Willi Opitz saa tyylikkäästi tuotua viinikentälle viinin, joka sopii muiden vastaavien sekaan, mutta tuo silti peliin erikoisen omaleimaisuutensa.

Hinnan (16,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti