Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.12.11

Australia
Yleistä

Australia
on melko uusi tulokas viinimaailmassa: ensimmäiset Australian viinit saapuivat markkinoille vasta 1820-luvulla. Monen vuosikymmenen ajan austalialaisviinit olivat vain yksinkertaisia, maalaisviinejä ja vasta kun eurooppalaiset maahanmuuttajat saapuivat Australiaan 1850-luvulla, alkoi maan viinien laatu parantua. Merkittävimpiä tekijöitä olivat preussilaiset maahanmuuttajat, jotka tekivät Barossan laaksosta yhden Australian merkittävimmistä viinialueista – sellaisena se on myös pysynyt tähän päivään asti.

1870-luvulle tultaessa australialaisviinit olivat parantuneet laadussa huomattavasti ja esimerkiksi Wienin maailmannäyttelyssä 1873 australialaiset viinit saivat runsaasti kiitosta ranskalaisilta tuomareilta – aina siihen saakka kunnes viinin alkuperä paljastettiin. Tuohtuneiden tuomareiden kerrotaan sanoneen että ”tämän tasoinen viini voi olla vain ranskalaista.” Tästä tapauksesta huolimatta erityisesti australialaiset syrah-viinit saivat paljon arvostusta Euroopassa.

1900-luvun vaihteessa maan viinituotanto kärsi suuren kolauksen maailmanlaajuisen viinikirva-epidemian takia ja tämän johdosta aina 1970-luvulle asti Australian vahvuus oli erityisesti makeissa ja väkevöidyissä viineissä. Vasta tällöin maa ryhtyi panostamaan tavallisiin viineihin – tuottoisin tuloksin: esimerkiksi vuonna 2000 Australia ohitti Ranskan Iso-Britannian suurimpana viinintuontimaana.

Rypäleet

Australialla ei ole yhtäkään alkuperäislajiketta, kaikki rypälelajikkeet on tuotu ulkomailta. Australian merkittävimpiä rypälelajikkeita ovat:
 • Cabernet Sauvignon – Tuhtien ja mausteisten aussipunaviinien perusrypäle.
 • Chardonnay – Australian ylivoimaisesti merkittävin valkoinen rypäle: maassa viljellään useita kymmeniä valkoviinilajikkeita, mutta silti noin joka toinen viljelty valkoinen rypäle on Chardonnay. Viinejä löytyy raikkaista ja nuorista chardonnay-viineistä aina pitkäikäisiin ja runsaasti tammitettuihin.
 • Merlot – Usein melko mehukkaiden, hillomaisten ja täyteläisten australialaispunaviinien perusrypäle.
 • Sémillon – Helppohoitoinen ja runsassatoinen valkoviinirypäle, josta voidaan tehdä niin yksinkertaisia pöytäviinejä kuin makeita jälkiruokaviinejä tai raikkaita ja moniuloitteisen tyylikkäitä valkoviinejä.
 • Shiraz – Käytännössä Australian kansallisrypäle. Alunperin rypäle on tunnettu nimellä Syrah, mutta australialaisten Shiraz-punaviinien menestyksen jälkeen viininvalmistajat ympäri maailman (Ranskaa lukuunottamatta) ovat ryhtyneet kutsumaan rypälettä sen australialaisella nimellä. Tästä rypäleestä valmistetaan niin paksuja ja hillomaisia punaviinejä kuin todella pitkäikäisiä ja maailmanlaajuisesti arvostettuja viinejä.
Nykyisin myös monet tuntemattomammat viinilajikkeet, kuten Petit Verdot, Sangiovese ja Viognier, ovat nostaneet suosiotaan uusina, ”trendikkäinä” viineinä. Yleisesti australialainen punaviini on täyteläinen tai erittäin täyteläinen, notkea, eukalyptuksinen, tumman marjainen ja hillomaisen hedelmäinen. Erityisesti kypsän makea hillomaisuus sekä eukalyptuksen aromi ovat erityisesti australialaisten viinien erityispiirteitä. Australialainen valkoviini on taas pääasiassa kuiva, keskihapokas tai hapokas, runsaan hedelmäinen, sitruksinen ja usein myös melko tamminen.

Lisäksi erityishuomautuksena australialaisista viineistä mainittakoon ns. GSM-sekoite, joka jäljittelee Ranskan Châteauneuf-du-Papen kuuluisaksi tekemää Grenache-Syrah-Mourvèdre -rypälesekoitusta.

Viinialueet

Merkittävimpiä Australian viinialueita mielestäni ovat:
 • Western Australia (lännessä) – Perth Hills, Swan Valley
 • South Australia (keskellä Australiaa, eteläisellä rannikolla) – mm. Barossa, Coonawarra, Eden Valley, Adelaide Hills (South Australia on Australian on suurin alue, siellä tuotetaan noin 45% koko maan viinituotannosta.)
 • Victoria (etelässä, hieman koilliseen) – Yarra Valley, King Valley, Alpine Valleys
 • New South Wales (Australian koillisrannikko) – Hunter Valley, New England
 • Tasmania – Tamar Valley, Pipers River (Tasmania on yksi Australian vanhimpia viinialueita ja nykyisin se tunnetaan erityisesti korkealaatuisista ja hapokkaista puna-, valko- ja kuohuviineistään.)

Australia Alkon hyllyllä

 • Punaviinit: Alkon valikoimissa on varsin kiitettävä punaviinivalikoima Australiasta, mutta edullisimmat tuotteet ovat hyvin mitäänsanomatonta, helpostijuotavaa, harmitonta bulkkitavaraa. Kympin hintaluokkaa lähestyessä hyviä poikkeuksia rupeaa tulemaan vastaan ja reilun kympin hinnalla saa varsin miellyttäviä viinejä. Australiasta löytyy jopa monien kymmenien eurojen laatuviinejä, mutta Australian vahvuus on n. 15 euron perushyvissä viineissä, jotka sopivat niin seurusteluun, nautiskeluun kuin tuhdin ruoan kumppaniksi, sillä omaan makuuni Australian hinnakkaammat viinit eivät vastaa sitä laatua, jota saan samanhintaisista Eurooppalaisista, näin kevyesti yleistäen. Australian viinit ovat erityisesti makeanmehevistä ja täyteläisistä viineistä pitäville, kevyempien ja hapokkaampien viinien ystävien kannattaa kääntyä enemmän Euroopan maiden puoleen. Tämän lisäksi Australian Pinot Noir't ovat yleensä paksuja, meheviä ja helppoja, mutta maan viileämmiltä alueilta löytyy myös oikein tyylikkäitä ja hapokkaita esityksiä.

  Suosittelen: Brown Brothers Everton, Coldstream Hills Pinot Noir, Hewitson Baby Bush, Hewitson Miss Harry, Ninth Island Pinot Noir, Nugan Estate Durif, Rosemount GSM

 • Valkoviinit: Australian valkoviinit Alkossa ovat hieman enemmän samasta puusta veistettyjä kuin punaviinit, mutta sieltä löytyy myös positiivisia poikkeuksia seasta. Maan parhaimpia valkoviinejä ovat pääasiassa melko tammiset uuden maailman Chardonnayt ja viileämpien alueiden Sauvignon Blanc't, yleisesti viinien taso on tasaisen hyvä 10 eurosta ylöspäin. Viinit ovat fiksuin valinta ihmisille, jotka eivät kaipaa tyylikästä eleganssia, vaan tasapainoista, mutta toimivaa kokonaisuutta.

  Suosittelen: Ninth Island Sauvignon Blanc, Penfolds Thomas Hyland Chardonnay, Tulloch Sémillon, Wolf Blass Riesling

 • Kuohuviinit: Alkon australialaisten kuohuviinien valikoima on melko pieni, mutta tasaisen hyvä. Kaikki ovat vähintään hyvää perustasoa, mutta seassa on myös oikein tasokkaitakin esityksiä.

  Suosittelen: Jansz Premium Cuvée Brut, Taltarni Brut Taché

 • Makeat ja väkevät viinit: tämä osasto on Australian osalta häviävän pieni, mutta väkevien kohdalla tasokas.

  Suosittelen: Grant Burge Aged Tawny, Yalumba Museum Reserve Muscat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti