Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.12.11

Ninth Island Pinot Noir 2008

Ninth Island Pinot Noir
  • Valmistaja: Kreglinger Wine Estates
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Tasmania
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,55e (Syksy 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 19,52e (Tammikuu 2014, Alko)

Tässähän on myönnettävä, että kyseessä vaikuttaa olevan vallan erinomainen uuden maailman Pinot Noir. Ninth Island tuntuu olevan hyvin lähellä ranskalaisia esikuviaan, erityisesti kun vertaa esimerkiksi Etelä-Amerikan usein surullisen marjamehumaisiin Pinot Noireihin. Tasmania vaikuttaakin tarpeeksi viileältä alueelta, jossa Pinot Noir -rypäleet pysyvät terhakan happoisina, eivätkä kypsy liian mehumaisiksi.

Viinin keskitäyteläinen maku ei edes yritä olla helppo ja miellyttävä, vaan siitä löytyy oma tiukka asenteensa pisteliään happoisuuden ja hieman kirpeän tai jopa bitterisen yrttisyytensä muodossa. Kohtuullinen dekantointihetki karahvissa tasapainottaa maun marjaisuutta hyvin suhteessa viinin terävään ensimakuun ja tuo viinistä esille pehmeän pyöreän ja miellyttävän marjaisen Pinot'n joka toimii hyvin etenkin kevyemmänmakuisten, rasvaisten ruokien sekä monien juustojen seuralaisena. Jälkimaussa marjaisuus ja kevyt yrttinen bitterisyys tuntuvat kielellä pitkään.

Viiniin on myös saatu yllättävän kohtuulliset tanniinit Pinot'ksi – usein Pinot Noir -viinit ovat käytännössä lähes tanniinittomia tai hyvin vähätanniinisia.

Yleisvaikutelmaltaan Ninth Island on varsin puhdaspiirteinen Pinot – siinä ei tammi häiritse makuharmoniaa lainkaan. Periaatteessa viinin tiukkuutta olisi kevyt tammikypsytys voinut pehmentää, mutta samalla viini olisi saattanut menettää omaleimaisuuttaan ja lähestyä kasvottomia uuden maailman perus-Pinot Noireja. Varsinaiseksi seurustelujuomaksi sellaisenaan Ninth Island ei ole niinkään sopiva, vaan se kaipaa niin dekantointia kuin jotain syötävää leikkaamaan sen hapokkuutta sekä antamaan viinille vastakappaleen, johon maun tiukka mausteisuus voi pureutua.

edit: Kesäkuussa 2012 viinin hinta pomppasi niin törkeästi ylöspäin, että koin hinta-laatusuhteen päivityksen olevan paikallaan.

edit2: Ja vuodenvaihteessa 2014 viinin hinta jatkoi edelleen aivan käsittämätöntä nousuaan. Edelleen tarkistettu hinta-laatusuhdetta alaspäin.

Lyhyesti: Erittäin tyylikäs ja tiukan hapokas australialais-Pinot.

Arvio: Tyylikäs – kevyt mutta luonteikas riistaviini, joka haastaa saman hintaluokan (n. 15e) Burgunderit.

Hinnan (15,55e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (19,52e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti