Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.11

Brancott Estate South Island Pinot Noir 2008

Brancott Estate (Montana) South Island Pinot Noir 2008

  • Valmistaja: Montana Wines / Brancott Estate
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,99e (Talvi 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 11,48e (Tammikuu 2013, Alko)

Tämä viini ei ole yhden tarhan viini, vaan sekoite kolmen merkittävimmän Eteläsaaren viinialueen Pinot Noireista. Tämän seurauksena viinillä ei ole selvää, tietylle viinialueelle ominaista makuprofiilia, mutta sen sijaan se pystytään pitämään helpommin tasalaatuisena vuosikerrasta toiseen.

Ihan ensi alkuun varoituksen sana: South Island Pinot Noir on punaviiniksi todella kirpeätä. Puolukkasurvos on ihan osuva vertaus: viinin tuoksussa voi aistia monia kevyitä punaisia marjoja – puolukkaa, karpaloa, hapankirsikkaa; avauduttuaan myös vahvan makeata mansikkaa.

Viinin väri on todella hailakan vaalea, läpikuultavan rubiininen. Väri alleviivaa sitä, että erittäin kevyt viini tuntuu olevan kyseessä. Suutuntuma onkin monille pinot noireille tyypillisesti kevyt, jopa ohuehko, mutta pirteät hapot, ja niiden tuoma voimakkaan kirpeä maku pitävät viinin rakenteen hyvin kasassa. Tanniineja on turha tästä viinistä etsiä, mutta viini on kuitenkin käyttötarkoitukseltaan semmoinen, että napakat tanniinit tulisivat vain turhan paljon tielle: kevyessä viinissä yhtään voimakkaammat tanniinit voivat helposti jyrätä viinin muut osa-alueet ja tehdä viinistä epätasapainoisen.

South Island Pinot Noir toimii erityisesti kevyempien ruokien, kuten joulupöydän antimien tai kasvisruokien palan painikkeena (omassa keittiössä viinin aisaparina toimi tomaattinen seitanpata perunoiden kanssa, kombinaatiossa ei valittamista), järeämmät ruokalajit rusentavat hennon viinin mennen tullen alleen. Syksyn tai talven lämmikkeeksi illanistujaisiin viinistä ei ole, mutta kohtuullisesti viilennettynä tätä raikasta viiniä voisi harkita myös kesäkuumalle piknikkoriin.

Makumaailmalta olisin odottanut himpun verran enemmän, viini jäi kirpeydessään ehkä hieman yksipuoliseksi, mutta oli silti erittäin piristävä tuttavuus – sekä värin että maun puolelta viini tuntuikin olevan jonkin sortin välimuoto rosee- ja punaviinin väliltä. Hieman aromikkaampana ja monipuolisena olisi viini ollut erittäin hyvä, mutta näilläkin meriiteillä viini on kannuksensa ansainnut hyvän hinta-laatusuhteen Pinot Noirina. Kympin korvilta ei kovin montaa yhtä hyvää Pinot'ta ei löydy (mutta pari euroa enemmän kun satsaa niin parempiakin saa.)

Lyhyesti: Kevyt, hapokas ja puolukkaisen kirpeä Uuden Seelannin Pinot Noir.

Arvio: Hyvä – raikkaan hapokas ja juuri sopivan kevyt viini edulliseksi Pinot'ksi.

Hinnan (9,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (11,48e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti