Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.12.11

Kracher Beerenauslese Cuvée 2008

Kracher Beerenauslese Cuvée 2008
  • Valmistaja: Weinlaubenhof Kracher
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein Beerenauslese
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland
  • Rypäleet: Chardonnay (50%), Welschriesling (50%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 14,32e (Kesä 2011, Alko)
  • Hinta ennen poistumista: 14,19e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Viinin tuoksu – monien makeiden jälkiruokaviinien tyyliin – on yllättävänkin hillitty, lähes sulkeutunut. Viileänä tuoksussa on lievästi hunajainen elementti, jota seuraavat kuivatut trooppiset hedelmät. Lämmettyään tuoksu muuttuu voimakkaan alkoholiseksi, peittäen osan viinin kypsää hedelmäsyyttä.

Tuoksu on kuitenkin hyvin pettävä verrattuna viinin makuun: salakavalan ketterästi mutta miellyttävän pehmeästi suun valtaa oikein runsas, hunajainen makeus ja kuivatun aprikoosinen hedelmäisyys. Viinin jalohomeinen puoli on selvästi mukana mutta miellyttävän hillittynä ja tasapainoisena.

Verrattuna Trockenbeerenauslese-viineihin, Kracher on selvästi hillitympi. Se ei tunnu mitenkään laimennetulta, vaan kevennetyltä versiolta niistä. Mikä ei ole missään nimessä huono asia – ne pari Trockenbeerenauslesea, joita on tullut maistettua, ovat uskomattoman intensiivisiä ja vaikuttavia, mutta myös äärimmäisen haasteellisia jälkiruokia ajatellen; on hyvin vaikeata keksiä jälkiruokaa, joka olisi yhtä makea ja myös yhtä voimakkaan makuinen kuin Trockenbeerenauslese.

Sen sijaan Kracherin hillitty mutta silti riittoisan voimakas ja hienostunut maku on selvästi helpompi yhdistettävä jälkiruokiin. Viileänä tarjottuna se oli aivan erinomainen kumppani kermavaahdon kanssa tarjotulle makealle sitruunapiiraalle. Viinin raikkaus veti vertoja sitruunan kirpeydelle, makeus taikinan ja kermavaahdon makeudelle ja miellyttävän pirtsakat hapot pystyivät helposti leikkaamaan rasvaisen kermavaahdon läpi.

Viinin keskipitkä jälkimaku on oikein miellyttävä: viinin paksu, hunajainen hedelmäisyys haipuu suhteellisen nopeasti pois, mutta uusia, hentoja ja raikkaita aromeja jää syntymään kielen takaosiin samalla kun hapot nostavat sylkeä kielelle pitkään viinin nielaisusta.

Jos kaipaa erinomaista, itävaltalaista jälkiruokaviiniä yhdistettäväksi jälkiruokaan sellaisena nautiskelun sijaan (mihin mm. Trockenbeerenausleset ovat loistavia), on Kracher selvästi hintansa väärti. Ihastuttava, ryhdikäs ja tyylikäs tuttavuus.

Lyhyesti: Elegantti, tasapainoinen ja makea itävaltalainen jälkiruokaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – viinin tasapaino, makeus ja rakenne tekevät siitä erinomaisen ja vaivattomasti moniin jälkiruokiin yhdisteltävän tyylikkään viinin.

Hinnan (14,19e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti