Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.11

Adobe Reserva Gewürztraminer 2010

Adobe Reserva Gewürztraminer 2010
  • Valmistaja: Emiliana
  • Tyyppi: Valkoviini, luomu
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Rapel
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,99e (Talvi 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 9,96e (Tammikuu 2014, Alko)

Ihailtavan runsas muttei kuitenkaan överiksi vetävä valkoviini, joka valaa uskoa siihen, että Chile ei ole täysin menetetty viinien osalta – vaikkakin monien maan punaviinien vuoksi minun on usein vaikeata ajatella toisin...

100% Gewürztraminerviinit ovat usein todella runsasmakuisia ja aromikkaita, mutta monet menevät menevät jo turhan yli maun kanssa. Tämä Adoben viini sen sijaan on erinomaisen tasapainoinen, suorastaan malliesimerkki viinistä, jossa etsitään hyvää tasapainoa maun ja kokonaisuuden kanssa.

Tuoksu paljastaa heti runsaudellaan viinin olevan runsaan aromaattinen: muhkean antavasta tuoksusta löytyy kukkaisuutta kuin monenlaista hedelmäisyyttä, päällimmäisenä Beaujolais Nouveau -viineistä tuttu tuoksu, jonka ainakin allekirjoittanut luokittelee banaanimaiseksi, mutta se saattaa olla myös usein viiniin yhdistettyä passionhedelmääkin.

Maku seuraa tuoksua runsaudessa ja suutuntuma on miellyttävän täyteläinen, mutta viini ei kuitenkaan varsinaisesti räjähdä aromaattiseksi pommiksi suussa vaan pitää itsensä tasapainoisesti paketissa. Viinin vahvuuksiksi itse lasken sen hapot, jotka eivät ole niin runsaita ja kiristäviä kuin esimerkiksi runsashappoisissa Rieslingeissä ja Sauvignon Blanceissa, mutta tarpeeksi voimakkaita viini jaksaa leikata hieman rasvaisempienkin ruokien läpi. Näin viini ei tunnu niin voimakkaan pistävältä kuin monet hapokkaammat valkoviinit, vaan antaa tasaisesti tilaa mauille. Viinissä kuitenkin on sopivasti happoja, ettei sen suutuntuma lässähdä vetisen pliisuksi, vaan pysyy miellyttävän raikkaana ja eloisan hapokkaana.

Niin kauan kun viinin hinta pysyy alle kympissa, on kyseessä selvästi viiden tähden viini. Vaikkei viini ole maultaan erityisen elegantti, on se tasapainoisen runsaana kokonaisuutena helppo yhdistelmä hyvin monelle eri valkoviiniä kaipaavalle ruoalle. Adobe sopii viileänä tarjoiltuna myöskin sellaisenaan nautittavaksi jopa normaalisti valkoviinejä karttaville henkilöille. Plussapisteitä viinille ropisee luomutuotannosta.

Lyhyesti: Runsaan aromikas ja yleiskäyttöinen luomuvalkoviini Chilestä.

Arvio: Erittäin hyvä – kaikin puolin positiivinen ja vakuuttava uuden maailman valkoviini.

Hinnan (9,96e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti