Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.11

Taylor's LBV Port 2003

Taylor's Late Bottled Vintage Port 2003
  • Valmistaja: Taylor's
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Late Bottled Vintage Port
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Port blend
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 11,99e (Joulu 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 10,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Taylor'sin LBV on maailmalla hyvin tunnettu, eikä suotta – viinityyppi kehitettiin juurikin Taylor'sin viinitalossa, puheenjohtaja Alistair Robertson kehittäessä viinityypin puolivahingossa vuonna 1970. Nyt yli 300-vuotiaalla portviinitalolla on todella pitkät perinteet viininvalmistuksessa ja talon portviinit ovat tunnettuja ympäri maailman.

Viinin runsas, taatelinen tuoksu istuu hyvin sen syvänpunaiselle värille ja tuhdille, lähes pureksittavan paksulle suutuntumalle. Nopeasti käy selväksi, että kyseessä on oikein hyvä portviini, vaikkei nyt aivan uskomattomien ja moniulotteisten vuosikerta-porttien tasolla olekaan.

Taylor'sin muhevan kypsä ja marjainen tuoksu peittää viinin reippaan alkoholisuuden lähes täysin, eivätkä viinin voltit tule maistaessakaan kovinkaan suureen pääosaan – reippaan alkoholipitoisuuden astii maun seassa vain mukavana lämpönä, joka sekin sekoittuu hyvin viinin runsaanpuoleisen hapokkuuden tuomaan terhakkaan puraisuun.

Pehmeän silkkisiä tanniineja löytyy jonkin verran, ne tuovat viinille hyvin ryhtiä, mutta runsaiksi niitä ei voi kutsua, vaikka pienen maistelun jälkeen ne mukavasti rupeavatkin tuntumaan.

Yleisesti makuelämys on (portviineille tyypilliseen tapaan) makea, mutta seasta löytyy runsaasti myös makeita tummia marjoja ja kenties jopa kevyesti palanutta mokkaisuutta. Erinomainen kumppani niin makeille jälkiruoille, joiden seurassa viinin makeudesta lähtee paljon pois ja sen hapot ja tyylikäs marjaisuus pääsevät hienosti esille, kuin ihan vain illan istumiseen sellaisenaan astetta tyylikkäämpänä ratkaisuna. Viini on erittäin hyvin nautittavissa nyt, mutta myös tulee todennäköisesti kypsymään edukkaasti vielä muutamia vuosia.

Lyhyesti: Yksi Alkon (pienen) LBV-valikoiman parhaista edustajista puolikkaassa pullossa.

Arvio: Erittäin hyvä – oikein nauttimiskelpoinen ja makean hedelmäinen portviini kohtuuhintaan.

Hinnan (10,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti