Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.1.12

Alsace

Yleistä

Alsace, myös saksalaisittain Elsass, on Ranskan itärajalla, Saksan kyljessä sijaitseva viinialue, joka on tunnettu maailmanlaajuisesti raikkaista valkoviineistään, jotka pullotetaan pitkiin ja hoikkiin viinipulloihin (flûtes d'Alsace.)

Alsace on historian aikana ollut useampaan otteeseen myös osa Saksan valtiota, minkä johdosta alsacelaiset valkoviinit ovat tyyliltään huomattavasti saksalaishenkisempiä kuin valtaosa ranskalaisviineistä.

Rypäleet

Alueella puna- ja roséeviinejä valmistetaan käytännössä yksinomaan Pinot Noir'sta, mutta niiden osuus on Alsacessa on todella pieni, sillä vuosittain alueen viineistä keskimäärin 90% on valkoista. Alsace sen sijaan on erityisen tunnettu todella tyylikkäistä ja aromikkaista Riesling-, Gewürztraminer- ja Pinot Gris -viineistään.

Alueen merkittävimmät valkoiset rypäleet ovat mielestäni seuraavat:
  • Auxerrois Blanc – rypälelajike, joka on merkittävä erityisesti alueen arvostetuissa sekoiteviineissä sekä Crémant d'Alsace -kuohuviineissä.
  • Gewürztraminer – usein hieman vähähappoisempia, mutta runsaan aromikkaita ja kukkeita valkoviinejä tuottava lajike. Monet viinikriitikot pitävät Alsacea maailman parhaimpia Gewürztraminereita tuottavana viinialueena, ja Gewürztraminer onkin Alsacen toiseksi viljellyin lajike.
  • Muscat Blanc à Petits Grains – kevyt, mutta aromikas, kukkea ja rusinainen rypälelajike, josta valmistetaan Alsacessa niin kuivia valkoviinejä kuin makeita jälkiruokaviinejä.
  • Pinot Blanc – rypälelajike, joka tunnetaan Alsacessa myös nimellä Klevner. Usein melko täyteläisiä, raikkaita, sitruksisia tai viheromenaisia viinejä tuottava lajike.
  • Pinot Gris – myös nimellä Tokay kulkeva rypälelajike, josta valmistetaan Alsacessa erityisesti todella runsaita, voimakkaita ja aromikkaita valkoviinejä sekä makeita jälkiruokaviinejä. Vuosikerrasta 2007 Tokay-nimen käyttäminen etiketissä on ollut kiellettyä.
  • Riesling –yli 20% osuudellaan Alsacen merkittävin rypälelajike, josta valmistetaan pääasiassa raikkaita, hapokkaita, mineraalisia ja voimakkaita valkoviinejä. Alsacen Riesling ei ole koskaan tammitynnyrikypsytettyä ja parhaimmat alueen Riesling-viinit ovat todella pitkäikäisiä ja voivat kestää useamman vuosikymmenen kypsytystä.

Muut Alsacen alueella sallitut lajikkeet ovat:
  • Chardonnay
  • Chasselas
  • Chasselas Rosé
  • Muscat Ottonel
  • Muscat Rosé à Petits Grains
  • Savagnin eli Traminer
  • Savagnin Rosé eli Klevener
  • Sylvaner

Viinityylit

  • Alsacen valkoviinit ovat usein hyvin raikkaita, mineraalisia ja mausteisia, ja koska viinejä ei juuri koskaan kypsytetä tammitynnyrissä, ovat ne hyvin puhdasaromisia. Saksan vaikutuksesta Alsacen viinit ovat perinteisesti olleet hyvin saksalaishenkisiä, aina viineissä käytettyjä rypälelajikkeita myöten. Toisen maailmansodan jälkeen merkittävin ero saksalais- ja alsacelaisviinien välille syntyi siitä, että Saksassa ryhdyttiin valmistamaan keskimäärin kevyempiä ja makeampia viinejä, kun taas Alsacessa viinien annettiin käydä kokonaan kuiviksi ja ne olivat luonteeltaan voimakkaampia ja alkoholipitoisempia, jolloin niitä oli helpompi yhdistää ruoan kanssa. Tämä ero on kuitenkin kadonnut Saksan palatessa viinintuotannossaan suurelta osin yhä kuivempiin ja voimakkaampiin viineihin, siinä missä monet Alsacelaiset viininvalmistajat ovat alkaneet jättää pieniä määriä jäännössokeria viiniin tuomaan lisää runsautta ja hedelmäisyyttä. Alueen keskimäärin hyvin lämpimän ja aurinkoisen ilmaston vuoksi Alsacen viinit ovat kuitenkin saksalaisia verrokkeja hieman kypsempiä ja raskastekoisempia, tyylillisesti ehkä lähempänä Itävallan muhkeampia kuin Saksan linjakkaampia viinejä.
  • Historiallisesti Alsacen punaviinejä on pidetty melko vaatimattomina ja väriltään ohkaisina esityksinä, jotka muistuttavat enemmän syvää roséeviiniä kuin varsinaista punaviiniä. Ilmaston lämmetessä tilanne on kuitenkin muuttunut melkoisesti ja Pinot Noirista voidaankin tätä nykyä tehdä varsin vakuuttavia punaviinejä myös Alsacessa. Omasta mielestäni parhaat esitykset kuitenkin ovat usein kepeitä ja leikkisiä, tyylillisesti enemmän happo- ja mineraalivoittoisia. Tämä johtuu siitä, että Alsacessa myös yritään haastaa Burgundin arvostettuja Pinot Noireja, mutta usein tähän tyyliin valmistetut viinit tuntuvat lähinnä liian kypsiltä, liian tammitetuilta ja tasapainoltaan hieman kömpelöiltä. Vaikka alueelta löytyy erinomaisia valkoviinejä, tuntuu, että monelta osin Alsacella on edelleen opittavaa vakavasti otettavien punaviinien tuotannossa.
  • Alsace on myös kuuluisa laadukkaista kuohuviineistään, jotka tunnetaan nimellä Crémant d'Alsace. Kuohuviinejä on valmistettu alueella jo 1900-luvun alusta ja niitä koskevat hyvin pitkälti samat säädökset kuin Champagnen kuohuviinejäkin. Crémantiin käytettävät rypäleet poimitaan käsin ja aikaisemmin kuin muihin viineihin tarkoitetut rypäleet. Viinit tulee valmistaa ns. shamppanjamenetelmällä (méthode champenoise) ja etiketissä tulee ilmoittaa samat tiedot kuin shamppanjankin (esimerkiksi erittäin kuivat viinit merkinnällä brut, vuosikertaviinit merkinnällä millésimé, jne.) Crémant d'Alsacet ovat hyvin shamppanjahenkisiä, mutta Champagnen viineihin verrattuna usein hieman vähemmän mineraalisia ja niiden hedelmäisyys on hieman runsaampaa ja saattaa aromeiltaan taipua jopa trooppisiin hedelmiin.

  • Lisäksi Alsacessa valmistetaan makeampia viinejä sekä jopa varsinaisia jälkiruokaviinejä. Vendange Tardive -viinit (VT) ovat myöhään korjatuista, kevyesti rusinoituneista rypäleistä tehtyjä viinejä ("late harvest"), joissa on melko paljon sokeria, lähtien puolimakeista Riesling-viineistä melko makeisiin Gewürztraminer-viineihin. Nämä viinit eivät pääasiassa ole vielä jälkiruokaviinejä, vaan viinejä ruokalajeille, jotka edellyttävät selvästi makeampaa viiniä. Sélection de Grains Nobles -viinit (SGN) ovat jalohomeisista rypäleistä tehtyjä, selvästi makeita jälkiruokaviinejä. Nämä viinit ovat usein hengeltään Saksan ja Itävallan samanlaisia Beerenauslesen-viinit, mutta niissä on pääasiassa Beerenauslesen-viinejä vähemmän sokeria ja vastaavasti enemmän alkoholia. Erittäin runsaat, makeat ja intensiiviset, Trockenbeerenauslese-tyyppiset Alsacen jälkiruokaviinit voidaan merkitä nimellä Quintessence de Grains Nobles (QGN), mutta tällä merkinnällä ei ole varsinaista lain suojaa. Tällaiset viinit kuitenkin käytännössä vastaavat aina korkealaatuisimpia Trockenbeerenauslesen-viinejä.

Appellaatiot ja viinilainsäädäntö Alueella käytännössä kaikki valmistettu viini on laatuluokiteltua. Alsacella ei ole IGP / VdP -tasoista alueviinien laatuluokitusta, joten viinit jotka eivät täytä matalimpia AOC-tason kriteerejä, luokitellaan automaattisesti vuosikerta- ja aluemerkitsemättömiksi pöytäviineiksi. Alueella valmistetuista viineistä 78% oli AOC Alsace -tasoista, 18% AOC Crémant d'Alsace -tasoista ja 4% AOC Alsace Grand Cru -tasoista.
  • AOC Alsace – alueen perusappellaatio, johon kuuluvat kaikki minimivaatimukset täyttävät puna-, rosée ja valkoviinit. Viinit on valmistettava n. 15 sallitusta rypälelajikkeesta. Sekoiteviinien etiketissä saa lukea vain joko yhden pääasiallisen lajikkeen nimi tai erityinen sekoitteen nimi (Edelzwicker = kaikki sallitut lajikkeet, Klevner = kaikki erilaiset Pinot-lajikkeet sekä Auxerrois Blanc, Gentil = korkeatasoinen Edelzwicker, josta vähintään 50% on oltava Grand Cru -tason neljää arvolajiketta.)
  • AOC Alsace Grand Cru – vain arvostetuimmat, AOC Alsace -tasot täyttävät vanhat viinitarhat, jotka sijaitsevat alueella 200 ja 300 metrin välillä merenpinnasta voivat valmistaa tiukat laatuvaatimukset edellyttävää Grand Cru -tasoista viiniä. Tämän vuonna 1975 perustetun huippuappellaation viinit ovat aina valkoisia ja ne tulee valmistaa neljästä arvolajikkeesta (Gewürztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling.) Viinien tulee olla aina lajikeviinejä, mutta viinit voivat olla myös makeampia Vendange Tardive- tai Sélection de Grains Nobles -viinejä. Vain kaksi viinitarhaa (Altenberg de Bergheim, Kaefferkopf) saavat valmistaa appellaation alla historiallisista syistä myös sekoiteviinejä. Nykyisin on olemassa 51 Alsace Grand Cru -tasoista viinitarhaa.
  • AOC Crémant d'Alsace – vuonna 1976 perustettu appellaatio, joka suojelee Alsacen kuohuviinien alkuperää. Viinit tulee valmistaa perinteisellä shamppanjamenetelmällä (méthode champenoise) AOC Alsacen edellyttämistä rypälelajikkeista ja viini tulee pullottaa shamppanjapulloihin. Lisäksi Crémant d'Alsace on ainoa Alsacen viiniappellaatio, joka hyväksyy Chardonnayn käytön viinissä.
Alsace Alkon hyllyllä
  • Punaviinit: tällä hetkellä valikoimissa on peräti yksi (1) Alsacelainen punaviini: Wolfberger Pinot Noir. Alsacelaiset punaviinit ovat ymmärtääkseni usein melko hentoja ja marjaisia, mutta omaa kokemusta tästä Wolfbergeristä ei ole.
  • Valkoviinit: valkoviinit ovat Alsacen erikoisalaa. Ne ovat erinomainen valinta lähes mille tahansa mereneläville, mutta monet toimivat myös loistavasti mm. pastojen, salaattien ja aasialaisten ruokien kanssa.

    Suosittelen: André Stenz Riesling, Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition, Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Jean-Baptiste Adam Riesling Letzenberg Cuvée, Muehlforst Riesling Lieu-dit, Trimbach Pinot Gris Réserve, Trimbach Pinot Gris Réserve Personelle, Trimbach Riesling Réserve, Wolfberger Riesling, Wolfberger Riesling-Pinot Gris
  • Kuohuviinit: Alkon hyllyiltä löytyy vain pari hassua Crémant d'Alsacea, mutta ne ovatkin sitten järjestään laadukkaita ja rahan arvoisia kuohuviinejä.

    Suosittelen: Wolfberger Crémant d'Alsace
  • Roséeviinit: Alkon hyllyille saapuu usein kesän kausiroséeksi myös ainakin yksi rosée Alsacesta. Ne saattavat olla mitä tahansa runsaista ja tasapainoisista viineistä hentoihin ja kireän hapokkaisiin. Testailua omalla vastuulla.

1 kommentti:

  1. Kiitos. Opintoja auttoi erittäin paljon kyseinen kirjoitus. Ctrl + C.

    VastaaPoista