Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.12

Julicher Riesling 2008

Julicher Riesling 2008
  • Valmistaja: Julicher Estates
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: North Island, Martinborough
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: plo 45,00e / 12cl 7,50e (Joulukuu 2011, Viiniravintola Latva & Ravintola Juuri)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Uuden-Seelannin Julicher Estatesin suomalaisen viinintekijän Outi Jakovirran luotsaamana valmistettu Riesling 2008 löytyi helsinkiläisestä viiniravintola Latvasta, ja kerran aikaisemmin jo pikaisesti maistaneena oli pakko varmistua mielikuvasta ja maistaa viini uudelleen.

Tämä melko kellertävä viini tuoksuu hyvin petroliselta. Ja jotta en antaisi väärää mielikuvaa, sanon että viini todellakin tuoksuu todellakin myrskylyhdyltä. Vaikka ei olisi aiemmin haistanut petrolista viiniä, ei tämän viinin aromista voi olla epäselvyyttä. Eikä tämä ole mitenkään viallinen ominaisuus; Riesling-lajike saattaa erityisesti ikääntyessään ilmentää petrolisia aromeita, joskus hentoina, joskus voimakkaina. Tätä petrolisuuden ilmenemisen todennäköisyyttä kasvattavat usein mm. rypäleiden riittävä kypsyys viiniä valmistettaessa, kuivat ja vähäsatoiset viinitarhat, joista rypäleet poimitaan sekä rypäleiden runsas hapokkuus. Nämä ovat usein elementtejä, mitkä usein takaavat laadukkaita Rieslingejä – yksinkertaiset, raikkaat ja nuorena juotavat Rieslingit harvoin ilmentävät kypsyessäänkään petrolisia aromeja – minkä johdosta petrolisuutta usein pidetään laadukkaan Riesling-viinin merkkinä.

Tuoksusta tuttu petrolisuus jatkuu hyvin selvänä viinin makuun, joka on hyvin petrolinen, lähes lamppuöljyinen. Petrolisuuden seassa on myös ylikypsän greipin vivahteita, ja viini on runsaan hapokas. Hapoistaan huolimatta viinin suutuntuma on melko öljyinen, tai jopa vahamainen.

Jälkimaku on petrolinen, kypsän hedelmäinen ja raikkaan hapokas. Viinin vuosikerta ei tule todennäköisesti kantamaan kauan, vaan viinin petroliset aromit peittävät hedelmäisyyden alleen.

Nyt, himpun vajaan neljän vuoden iässä, viini on uskomattoman kompleksi ja erittäin omintakeinen paketti – koskaan aiemmin en ole yhtä petrolista viiniä maistanut. Toisaalta ymmärrän ihmisiä, jotka pitävät petrolisuutta epämiellyttävänä elementtinä, mutta tämä ominaisuus on mielestäni niin ainutlaatuisen erikoinen – samalla tavalla kuin esimerkiksi jalohomeen tai tallisuuden aromi – että selkeänä aromina se tekee viinistä todella vastustamattomalla tavalla mukaansatempaavan. Onneksi Julicherin Rieslingin mehevä, trooppinen hedelmäisyys riittää pistämään kampoihin massiiviselle petrolisuudelle samalla kun Rieslingille ominaiset hapot tekevät näinkin paksuntäyteläisen tuntuisesta viinistä riittävän raikkaan. Pelkään pahoin, että hyvin pian viinin hedelmäisyys kuitenkin haipuu ja petrolisuus nielaisee viinin hengen kokonaan, eivätkä hapot riitä kantamaan viiniä loppuun saakka, jolloin se lässähtää.

Viini on saanut minut vakuuttuneeksi sekä Julicherista että Latvan mielenkiintoisesta viinitarjonnasta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan molempiin enemmän.

Lyhyesti: Äärimmäisen petrolinen, kypsän hedelmäinen ja hapokas valkoviini.

Arvio: Erinomainen – viini ei varmasti ole kaikkien juttu, etenkään jos kaipaa kevyttä ja raikasta valkoviiniä, mutta erikoisten makuelämysten metsästäjälle tämä on SE juttu.

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti