Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.1.12

Château Dereszla Aszú 5 Puttonyos 2005

Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005
  • Valmistaja: Château Dereszla
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Tokaji
  • Maa: Unkari
  • Alue: Tokaj-Hegyalja
  • Rypäleet: Furmint (70 %), Hárslevelű (30 %)
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 20,69e (Syksy 2011, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Perjantain kunniaksi taloudessamme pidettiin taas arkiset lettukestit, mutta arjesta tehtiin jälleen juhlaa kaivamalla makea jälkiruokaviini lettujen kyydittäjäksi. Tällä kertaa kaapista valikoitui Alkosta tovi pari sitten poistunut Dereszlan Tokaj. Viinin alkuperäinen hinta oli noin neljännessadan verran pullolta (tarkalleen 24,90e), mutta hinnasta putosi viidesosa pois sen siirtyessä poistuviin tuotteisiin.

Meripihkanvärisen viinin tuoksussa on runsaasti huumaavaa kukkaketoa, arpikoosihilloa, kypsää ananasta, hunajaista jalohometta, kevyesti vaniljaista tammisuutta sekä kyllä, hyvin erikoisesti häivähdys raakaa kaalia.

Maku on ensivaikutelmaltaan ylitsevuotavan makea, mutta kun viini levittäytyy kielelle, ottavat runsaat hapot komennon. Paksu makeus muuttuu ryhdikkään pirteäksi esitykseksi, jossa yleinen makeus muuttuukin hunajaiseksi ja kypsän ananaksiseksi aromiksi. Seassa on myös ryhdikästä, kevyesti polttelevaa pippurisuutta ja hieman tammista puisevuutta.

Maku on pitkä, mausteinen, hedelmäinen, aromikas ja veden kielelle nostattava. Kokonaisuus on todella upea, tasapainoinen ja vivahteikas. Sen makujen kirjo on vaikuttava, eikä mikään komponentti ryhdy hallitsemaan muiden ylitse. Viini pärjää sopivan voimakkaan muttei dominoivan makunsa ja runsaan happoisuutensa kanssa hyvin monenlaisten, jopa tuhdin rasvaisten, jälkiruokien ja juustojen kumppanina, mutta on myös todellinen herkku ihan sellaisenaan.

Kirottua, kun tuotteen piti poistua monopolin valikoimista. Reilun parin kympin hinnallaan viinin hinta-laatusuhde oli vallan lyömätön.

Lyhyesti: Valloittavan vivahteikas, aromikas ja tasapainoinen Tokajin jälkiruokaviini.

Arvio: Erinomainen – viinistä on vaikea keksiä mitään muuta pahaa sanottavaa kuin se, että sen saatavuus on melko huono tällä hetkellä. Jos se sattuu joskus vastaan tulemaan, on se noin parin kympin hintaan takuuvarma ostos.

Hinnan (24,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (20,69e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti