Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.12

Wynns Cabernet Sauvignon 2006

Wynns Cabernet Sauvignon 2006
  • Valmistaja: Wynns Coonawarra Estate
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Coonawarra
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 169,00 SEK
    (~19,10e, Kesäkuu 2011, Systembolaget, Beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Wynns Cabernet Sauvignon on yleisesti viinitalon tarhojen parhaista Cabernet-rypäleistä valmistettu viini, vaikkei vielä olekaan talon lippulaivatuote – niitä ovat vain yhden tietyn tarhan parhaista rypäleistä valmistetut viinit, jotka kulkevat tarhan nimellä. Wynns on joka tapauksessa tunnettu erityisesti tasokkaista ja tyypillisesti selvän uuden maailman punaviineistään.

Viinin väri on tumman viininpunainen reunojaan myöten. Tuoksu ei ole voimakas, mutta on sitäkin monipuolisempi. Harmonisesta ja moniulotteisesta tuoksusta on lähes mahdotonta erotella selviä elementtejä.

Viinin maku on tyylikäs ja tasapainoinen, makeata hilloisuutta on jonkin verran, mutta viinin happorakenne estää viiniä täysin lässähtämästä makeaksi hedelmäkeitoksi. Puolen vuosikymmenen kypsyttely on saanut viinin hedelmäisyyden taittumaan jo jonkin verran nahkaiseen suuntaan. Tanniinit ovat melko pehmeitä eivätkä kovin runsaita.

Jälkimaku on pitkä, mustaherukkainen, vaniljaisen tamminen ja happojen myötä veden kielelle nostattava.

Yleisesti viini on sopivan tasapainoinen esitys ja keskimääräistä kypsemmän ikänsä johdosta myös hieman tusina-aussia moniuloitteisempi ilman niiden häiritsevää, hedelmävetoista in-your-face-asennetta. Kaikesta tyylikkyydestään ja moniulotteisuudestaan huolimatta viini on kuitenkin hieman mutkaton ja turhan selvästi uuden maailman Cabernet ollakseen omaan makuuni. Viini on kuitenkin oikein hyvin tehty ja vallan nautittavissa todennäköisesti jo nuoremmassakin iässä. Viiniä ei kuitenkaan löydy Alkon valikoimista ja Systemin tilausvalikoiman hinnalla viini tuntuu millin pari ylihinnoitellulta. Sen sijaan laadukasta Cabernet'ta etsivälle Australian viinien ystävälle viinin hinta on todennäköisesti oikein kohdallaan, saattaapa saada enemmänkin mitä hinta antaa odottaa.

Lyhyesti: Runsaan aromikas, mehukas, moniulotteinen mutta kuitenkin mukavan helppo Cabernet Australiasta.

Arvio: Hyvä – viini on oikein miellyttävä ja sen palaset ovat oikein hyvin kohdallaan. Ainoastaan sen kosiskelevan tuntuinen makea hedelmäisyys ja voimakas, vaniljainen tammisuus laskevat sen viehätysarvoa omissa silmissäni.

Hinnan (19,10e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti