Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.12

La Caliera Moscato d'Asti 2009

La Caliera Moscato d'Asti 2009
  • Valmistaja: Borgo Maragliano
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOCG Moscato d'Asti
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Monferrato, Asti
  • Rypäleet: Muscat Blanc à Petit Grains (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 6,98e (Kevät 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 7,38e (Helmikuu 2012, Alko)

Moscato d'Asti -viinit ovat Astin viinialueella tehtäviä kuplivia viinejä, jotka eroavat Astin makeista kuohuviineistä lähinnä kevyemmällä, pirskahtelevalla kuplivuudellaan. Astin kuohuviineja voidaan käyttää niin kuohu- kuin jälkiruokaviineinä kun taas Moscato d'Asti -kuohuviinejä pidetään käytännössä yksinomaan jälkiruokaviineinä.

Pienestä pullosta lasiin kaatuva neste näyttää hyvin kuohuviininoloiselta ja sen tuoksu muistuttaa vahvasti Astin kuohuviinejä – seassa on runsaasti sekä huumaavaa kukkaisuutta sekä makeaa rusinaa.

Maku on kuitenkin äärimmäisen positiivinen yllätys – maku on runsaasta makeudestaan huolimatta kaikin puolin kevyt ja raikas, todennäköisesti johtuen sekä viinin kuplista että miellyttävästä hapokkuudesta. Makupalettia hallitsee Astin kupliville viineille ominainen rusinan aromi sekä hennon hunajainen hedelmäisyys. Viinin vähäinen (5%) alkoholipitoisuus tekee siitä myös melko kevyen ja helpon, yleisvaikutelmaltaan viini muistuttaakin siiderin ja jälkiruokaviinin välimuotoa. Jälkimaku on lyhyehkö, päärynäinen ja makean rusinainen.

Viiniä on nautittu sekä vappuna tippaleipien kanssa että muuten vain hauskana jälkiruokaviininä lettujen kanssa. Molemmat tapaukset viini on suorittanut kunnialla ja se tuntuukin olevan kotonaan melko yksin kertaisten ja makeanrasvaisten jälkiruokien seuralaisena. Viini on oikein miellyttävä tuttavuus Alkon jälkiruokaviinihyllyn edukkaimpana edustajana. On kuitenkin syytä muistaa viini hyvin viilennettynä, sillä lämpimänä sen raikkaat kuplat katoavat nopeasti, jolloin viini väljähtyy. Lisäksi viileys hillitsee makean astimista, mikä pitää huolen siitä, ettei viini pääse maistumaan imelältä.

Lyhyesti: Makea, hennosti pirskahteleva, siiderimäinen Astin viinialueen jälkiruokaviini.

Arvio: Hyvä – viini on hauska ja yksinkertainen, mutta toisaalta paljon enemmän mitä näin edulliseen hintaan odottaa saavansa. Mahtava valinta yksinkertaiseksi jälkiruokaviiniksi sekä pieneksi juhlajuomaksi.

Hinnan (6,94e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti