Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.1.12

Julicher Pinot Noir 2009

Julicher Pinot Noir 2009
  • Valmistaja: Julicher Estates
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: North Island, Martinborough
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 54e / 75cl, 9e / 12cl (Joulukuu 2011, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: 33,10e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Julicherin valtavia ylistysvyöryjä saanut Pinot sattui silmääni Helsinkiläisen viinibaari Latvan viinilistasta, josta se valikoitui myöskin herkullisen kalamureke-sapaksen kumppaniksi. Päätös oli melko helppo, kun muisteli suomalaisen viinintekijän Outi Jakovirran saaneen nimeä juurikin tällä viinillä, joka oli valittu mm. Uuden-Seelannin parhaaksi viiniksi vuonna 2007.

Väri on Pinot'lle tyypillisen hailakka, mutta myös melko tumma, lähes mustahko. Osasyyllinen saattaa toki olla Latvan himmeä valaistus, mutta ihan vaaleimmasta päästä viini ei selvästikään ole. Tuoksu on melko kevyt, orvokkinen ja karpaloinen.

Julicherin keskitäyteläinen maku on kirpeän hapokas ja lähes polttelevan mausteinen; "pippurinen" kuvaa tätä viiniä enemmän kuin hyvin. Tammitynnyrikypsytys maistuu ja tuntuu, mutta se ei missään nimessä hallitse viiniä, vaan komppaa viinin mausteista luonnetta, tuoden framille kuivaa puisevuutta ja palaneen mausteista tammea. Tanniinien puolesta viini on korkeintaan keskitanniininen, mutta tämä sopii vallan hyvin viinin raikkaan keskitäyteläiseen makuun.

Jälkimaku on kukkea, lämmin, pitkä ja tiukan puinen. Pippurisuus jää polttelemaan toviksi kielelle samalla kun happoisuus keveästi vielä kiristelee poskiperissä.

En ihmettele hetkeäkään miksi Julicherin Pinot't keräävät palkintoja kuin heinää. Viini ei ole sitä samaa legendaarista vuosikertaa, joka valittiin Uuden-Seelannin parhaaksi viiniksi, mutta uskon tason pysyneen korkealla, sillä tämä viini oli huikea. Pinot Noir't ovat usein hyvin kepeitä, tyylikkäitä ja hapokkaita, mutta pääasiassa kuitenkin vain marjaisia. Onko viinissä enemmän vadelmaa, karpaloa vai puolukkaa vaihtelee, mutta kaava pysyy usein samana. Sitten on oma lukunsa mehevät, vähähappoiset ja surullisenhelpot uuden maailman Pinot-viinit sekä järeän tammikäsittelyn saaneet ronskin pään uusseelantilaiset. Ja sitten on nämä harvinaiset herkut, joissa on selkeästi joku oma jippo, joka saa viinin erottumaan muista, ja ainoastaan positiivisessa mielessä. Julicherin röyhkeä pippurisuus ja elegantti rakenne tekee siitä todella ainutlaatuisen ja uskomattoman vastustamattoman punaviinin. Tätä on pakko saada myös Alkon hyllyille.

edit: Saapuihan se viini vihdoin Alkon valikoimaankin! Viini löytyy tilausvalikoimasta, mutta sillä on melkoisesti hintaa – 32,10 e / pullo – ja sitä voi tilata vain 6 pullon laatikoissa. Viini kuitenkin on erinomainen esitys ja painii parempien Burgundereiden kanssa, ja moniin sellaisiin verrattuna viini onkin lähes edullinen. Lisäksi viiniä saattaa löytyä satunnaisista Alkosta yksittäiskappaleina hyllystä. Suosittelen varauksetta tukevien ja persoonallisten Pinot Noirien ystäville.

Lyhyesti: Pieni mutta pippurinen Pinot Noir suomalaiselta viinintekijältä, joka on ansaitusti kerännyt tunnustusta niin kotimaassaan kuin kotimaassamme, sekä kaikkialla siinä välissä.

Arvio: Täydellinen – viiniin rakastuu joka maistamiskerralla uudelleen.

Hinnan (9e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen oli kohtuullisen hintainen.

Hinnan (33,10e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti