Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.1.12

Quinta da Garrida Touriga Nacional 2007

Quinta da Garrida Touriga Nacional 2007
 • Quinta da Garrida
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Dão
 • Maa: Portugali
 • Alue: Beiras, Dão
 • Rypäleet: Touriga Nacional (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 14,98e (Joulukuu 2011, Alko)
 • Hinta nyt: 15,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Kuvausten perusteella tiedossa tuntui olevan hyvinkin tömäkkä viini, joten korkkauksen jälkeen viini siirtyi suosiolla karahviin vartomaan. Ensimaistaminen tapahtui kuitenkin varsin pian, vain reilun puolen tunnin odottelun jälkeen.

Viini on todella tummanpunainen ja läpinäkymätön, reunoiltaan kuitenkin aavistuksen sineen taittuvan purppurainen. Tuoksu on todella runsas, antava, kypsän luumuinen ja tamminen. Lisäksi valmistuksessa käytetty rypäle ilmiantaa itsensä tuoksumalla aavistuksen verran portviinimäisesti makean taateliselta.

Ensimmäisen maistamisen perusteella maku on todella tiukka, voimakkaan maustepippurinen, kuiva, hyvin tumman marjainen ja tanniininen. Voimakkaasti suuta kuivattavan tunteen lisäksi tanniinit jopa tuntuvat maistuvan asteen verran karvaalta. Erityisesti pitkässä jälkimaussa tanniinien karvaus korostuu bitterisen mausteisuuden kanssa.

Parin tunnin odottelun jälkeen viini tuntuu selvästi auenneen ja tuoksussa esillä ollut tammi on saapunut hyvin esiin myös makuun tarjoillen pyöreätä, aromikasta, kevyesti makeaan vaniljaan taipuvaa tammea. Lisäksi tanniinien tiukkuus ja katkeroisuus ovat tehneet tilaa paahteisemman makeaksi muodostuneelle tummalle marjasadolle. Jälkimaku on pyöristynyt ja muuttunut selvästi tammisemmaksi ja marjaisemmaksi.

Viini on melko massiivinen ja tuhti paketti, joka noin 15 euron hinnallaan painii kovassa sarjassa, mutta pärjää siellä myös vallan hyvin. Se kuitenkin vaatii reilusti aikaa avautuakseen, sillä vielä kahden kolmen tunnin paikkeilla viini tuntui vielä edelleen vaativan hengittelyä karahvissa.

Lyhyesti: Roteva, tamminen ja tanniininen väkivaltaviini Portugalista.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on mehevä ja tanniininen elämys erityisesti kärsivälliselle rotevien punaviinin ystävälle.

Hinnan (15,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi8/9/12 21:57

  Kiitos tarkasta kuvauksestasi! Tämä viini todella herätti tunteita, nautimme sitä härän sisäfileen kanssa, ja itse pidin jokaisesta hetkestä alun tiukasta otteesta lähtien. Mutta vaimolle tanniinit olivat alkuun liikaa, vasta aterian jälkeen hän alkoi hieman lämmetä viinille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos maistui! Hassua kyllä että vasta aterian jälkeen rupesi maistumaan; luulisi huuri härän sisäfileen olevan tarpeeksi tuhtia tavaraa että tämänkään viinin tuhdit tanniinit eivät pääse puremaan ja sellaisenaan ne tulisivat enemmän tielle. :)

   Poista
 2. Jep, ruokaviininä pihvin kanssa toi pärjäs oikein hyvin, eikä ole mikään seurusteluviini paljaaltaan. Mutta muutaman oluen jälkeen vaimollekin alkaa kelvata viini kuin viini... ;-)

  VastaaPoista