Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.12

Lombardia

Yleistä

Pohjois-Italiassa, Sveitsin rajalla, Piemonten, Trentino-Alto Adigen ja Veneton maakuntien välissä sijaitseva Lombardia on erityisen tunnettu tyylikkäistä kuohuviineistään, Nebbiolo-punaviineistään sekä valkoviineistään. Viiniensä laadusta huolimatta Lombardia jää usein ympäröivien Veneton Valpolicellan ja Piemonten maailmanlaajuisesti arvostettujen viinien varjoon.

Rypäleet

Alueella valmistetaan viinejä pääasiassa paikallisista rypälelajikkeista, mutta myös muutamia kansainvälisiä lajikkeita käytetään esimerkiksi Bordeaux-henkisissä punaviineissä sekä Bourgogne-henkisissä valkoviineissä.

Merkittävimmät punaiset lajikkeet:
  • Barbera – merkittävä lajike erityisesti Oltrepò Pavesen viiniappellaatiossa, jossa rypäleestä tehdään sekä punaviinejä että pirskahtelevia viinejä. Muissa Lombardian alueissa Barbera on usein osa sekoiteviinejä.'
  • Chiavennasca (muualla maailmassa Nebbiolo) – erityisesti Lombardian pohjoisin viinialue Valtellina tuottaa naapurimaakuntaansa Piemontea vähätanniinisempia ja kevyempihappoisempia Nebbiolo-viinejä, jotka ovat usein melko kevyitä, yksinkertaisia ja nuorena juotaviksi tarkoitettuja.
  • Lambrusco – Lombardian etelärajalla sijaitsevassa Lambrusco Mantovanon viiniappellaatiosta tästä lajikkeesta tehdään punaisia kuohuviinejä.
  • Pinot Nero (muualla maailmassa Pinot Noir) – alueella valmistetaan rypäleestä pääasiassa Bourgogne-henkisiä punaviinejä, minkä lisäksi rypäle toimii Oltrepò Pavesen kuohuviineissä pääasiallisena sekoiterypäleenä.

Merkittävimmät valkoiset lajikkeet:
  • Chardonnay – Franciacortan alueen kuohuviinien merkittävin lajike sekä tärkeä lajike Oltrepò Pavesen valko- ja kuohuviineissä. Lisäksi alueella valmistetaan Chardonnaysta paljon tammitettuja, Bourgogne-henkisiä viinejä.
  • Moscato (muualla maailmassa Muscat) – merkittävä rypäle makeiden jälkiruokaviinien valmistuksessa ympäri Lombardiaa.
  • Pinot Bianco (muualla maailmassa Pinot Blanc) – yksi Franciacortan ja Oltrepò Pavesen kuohuviinien merkittävimpiä sekoitelajikkeita.
  • Trebbiano – rypälelajike, josta valmistetaan Garda-järven rannalla sijaitsevassa Luganan viiniappellaatiossa mehukkaita ja kypsän hedelmäisiä valkoviinejä.

Viinialueet ja -appellaatiot

Lombardiassa sijaitsee 3 DOCG-tasoista, 15 DOC-tasoista ja 13 IGT-tasoista viiniappellaatiota. Niistä merkittävimmät ovat mielestäni seuraavat:
  • Franciacorta – erityisesti tyylikkäistä, shamppanja-tyylisistä, DOCG-tasoisista kuohuviineistään tunnettu alue. DOCG Franciacorta -kuohuviinit valmistetaan pääasiassa Chardonnaysta ja Pinot Biancosta ja ne saattavat olla aavistuksen makeampia kuin vastaavat Champagnen viinit. Vuosikertamerkitsemättömiä viinejä tulee kypsyttää hiivasakan kanssa 18 kuukautta, vuosikertamerkittyjä 30 kuukautta, jonka lisäksi vuosikertamerkittyjen viinien rypäleiden tulee olla vähintään 85% merkitystä vuosikerrasta. Lisäksi alueella valmistetaan DOC-tasoisia valko- ja punaviinejä (DOC Terre di Franciacorta) sekä kevyempihiilihappoisempia, pehmeitä kuohuviinejä (Satén.)
  • Lambrusco Mantovano – yksi viidestä Italian viiniappellaatiosta, jossa valmistetaan kuohuvaa punaista Lambrusco-viiniä – loput neljä appellaatiota sijaitsevat eteläisemmässä Emilia-Romagnan maakunnassa.
  • Lugana – Garda-järven rannalla sijaitseva viiniappellaatio, joka sijaitsee puoliksi Lombardiassa ja puoliksi Veneton maakunnassa. Alueella tuotetaan mehevän hedelmäisiä ja keskihapokkaita valkoviinejä.
  • Oltrepò Pavese – Lombardian merkittävin viiniappellaatio, jossa tuotetaan yli puolet koko alueen viineistä. Alueella valmistetaan sekä puna- että valkoviinejä monista eri lajikkeista, minkä lisäksi alueella valmistetaan runsaasti pirskahtelevia viinejä ja kuohuviinejä. Metodo classico -viinit ovat perinteisellä shamppanjamenetelmällä (méthode champenoise) valmistettuja kuohuviinejä, Buttafuoco-viinit ovat kuivia, pirskahtelevia punaviinejä ja Sangue di Giuda -viinit ovat makeita tai puolimakeita, pirskahtelevia punaviinejä.
  • Valtellina – Maakunnan pohjoislaidalla, Alpeilla, sijaitseva viinialue on tunnettu erityisesti Nebbiolosta valmistetuista DOC Valtellina -viineistään. Arvostetuimmilla viinialueilla voidaan valmistaa DOCG Valtellina Superiore -viinejä, joita tulee kypsyttää vähintään kaksi vuotta, tai DOCG Valtellina Superiore Riserva -viinejä, joita tulee kypsyttää vähintään neljä vuotta. Tämän lisäksi alueella valmistetaan rusinoiksi kuivatetuista rypäleistä Amarone-tyylisiä, voimakkaita DOCG Sforzato -viinejä.
Lombardia Alkon hyllyllä

Lombardia on melko lapsipuolen asemassa tällä hetkellä Alkon tuotteista. Melkeinpä ainoa lombardialainen punaviini on Nebbiolosta valmistettu, DOCG Valtellina Superiore -tasoinen Nino Negri Mazèr Inferno. Valkoviineistä ei tule mieleen ainoatakaan, mutta Veneton alueelta tulevat Zenato Lugana San Benedetto ja Lugana Riserva edustavat samaa tyyliä kuin Lombardialaiset Luganat. Kuohuviineistä hyllyille ovat päätyneet vallan erinomaiset Franciacortan Ca' del Bosco Cuvée Prestige ja Satén.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti