Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.1.12

Quinta das Setencostas 2008

Quinta das Setencostas 2008
 • Valmistaja: Casa Santos Lima
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Alenquer
 • Maa: Portugali
 • Alue: Lisboa, Alenquer
 • Rypäleet: Periquita (50%), Camarate (30%), Tinta Miúda (10%), Preto Martinho (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 9,44e (Joulukuu 2011, Alko)
 • Hinta nyt: 9,88 (Tammikuu 2013, Alko)

Melko syvänpunaisen viinin tuoksussa on selvästi esillä Portugalin henki: kypsän mehukkaan ja mausteisen tuoksun seasta voi erottaa punaisista portviineistä tuttua viikunaisuuden aromia. Yleisesti tuoksu on runsas ja lupaa hyvää tulevasta.

Maun ensivaikutelma on runsas, melko pehmeä ja suht täyteläinen. Alkoholi on melko vahvasti mukana, mutta ei kuitenkaan hallitse mehevää makumaailmaa. Seassa on sopivasti makean vaniljaista tammea, kypsiä tummia marjoja, tuoksusta tuttua viikunaa ja kevyen pippurista mausteisuutta. Tanniineja ei ole erityisen paljon, mutta ne ovat selvästi vielä kovin terhakoita ja tarttuvat kirpeinä hanakasti suun limakalvoille.

Happoja on jonkin verran, mutta ovat täyteläiseen suutuntumaan nähden sen verran vähäisiä, että viini soljuu pyöreänä kielenkärjestä nieluun huolettomasti. Jälkimaussa kielellä jää pitkään leijumaan pisteliäs ja miellyttävä bitterinen mausteisuus sekä kuiva, puinen tammi.

Täyteläisten viinien ystäville viini on oikein kelpo valinta luonteikkaaksi seurusteluviiniksikin, mutta tanniinipelkoisille viini kannattaa yhdistää esimerkiksi riistan tai lampaan kumppaniksi pehmentämään viinin terävimpiä puolia.

Alle kympin hintaluokassa viini on oikein miellyttävä esitys, joka on helppo muttei kuitenkaan yksinkertainen tai miellyttämisenhaluinen. Jälleen yksi loistoesimerkki Portugalin viiniosaamisesta, jossa laadukas lopputulos ja järkevä hintalappu lyövät kättä sulassa sovussa.

Lyhyesti: Kypsän luumuinen, tanniininen ja pippurinen punaviini Euroopan länsilaidalta.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on yllättävänkin luonteikas ja miellyttävä esitys hintaluokkansa edustajaksi. Parhaita punaisia mitä Alkosta saa alle kympillä.

Hinnan (9,88e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

1 kommentti:

 1. Ostan huomenna tätä viiniä ja kerron sitten kokemuksesta. Quintas da Espigaan olen jo tutustunut. Jos tämä on lähellekään sitä, viini on varmasti hintansa väärti. t masa

  VastaaPoista