Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.1.12

Marchese Antinori Chianti Classico 2006

Marchese Antinori Chianti Classico 2006
  • Valmistaja: Antinori
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (90%), Cabernet Sauvignon (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,89e (Talvi 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 21,90e (Helmikuu 2014, Alko)

Presidentinvaalien 2012 vaalivalvojaisiimme olimme ottaneet tarjolle pari juustoa sekä viinikaapissani vuoden päivät sopivaa hetkeä odottanut Antinorin Chianti Classico. Kyllä oman ehdokkaan vaalimenestyksen jännäys tuntui oikein sopivalta hetkeltä tyylikkäälle italianolle.

Viini on väriltään punainen, mutta reunoiltaan pienen aavistuksen rusehtava. Tuoksu on aluksi hyvin marjainen ja kypsän kirsikkainen, mutta viinin auetessa melko selvän vaniljainen tammisuus valtaa alaa.

Antinorin keskitäyteläinen maku on hyvin selväpiirteinen ja ryhdikäs. Sekä runsas hapokkuus että kohtuullinen mutta tiukka tanniinisuus pitävät viinin erinomaisesti koossa. Maku on todella kuivankarhea, hapankirsikkainen, puisen tamminen ja kevyesti pippurinen. Viini kuitenkaan ei ole erityisen tiukka tai ronski, vaan todella tasapainoinen ja miellyttävä, ja siinä on hapokkaan särmikkyyden lisäksi myös miellyttävää mehevyyttä. Pehmeiden ja makean mehukkaiden viinien ystäville Antinorin Chianti Classico tuskin on Se Oikea Valinta, mutta esimerkiksi omaan makuun viini on oikein miellyttävä esitys, eikä se kaipaa välttämättä ruokaa seurakseen pehmittämään sen terävimpiä kulmia. Tästä huolimatta viinin hapot, tanniinit ja yleisesti sopivan tasapainoinen aromimaailma tekevät siitä myös erittäin maukkaan ja monipuolisen ruokaviinin.

Jälkimaku on todella pitkä, mausteinen ja tamminen ja sen runsaat hapot nostavat veden kielelle.

Ainoa asia, jossa viini olisi voinut toimia mielestäni paremmin, on sen tammisuus. Viinin tammisuus hallitsee alussa asti jo jonkin verran ja viinin lämmetessä ja avautuessa se ottaa yhä enemmän alaa makukokonaisuudesta. Tammisuus on tässä tapauksessa onneksi paljon enemmän kevyen puista ja mausteista tammea kuin uuden maailman makeata ja dominoivaa vaniljaa, mutta silti pitäisin enemmän hillitymmästä tammisuudesta, joka antaisi enemmän tilaa Sangiovesen ominaisaromeille.

Yleisesti viini on kuitenkin todella nautinnollinen ja miellyttävä Chianti Classico, joka toimii erinomaisesti niin sellaisenaan, pienten purtavien kumppanina kuin isommankin aterian kyytipoikana. Siinä on juuri sopivasti saatu yhdistettyä perinteinen Chianti Classico -tyyli modernimpaan viiniosaamiseen (runsas tammisuus, Cabernet'n sekoittaminen viiniin.)

Lyhyesti: Hapokas, tyylikäs, pitkä ja tasapainoinen Toscanan helmi yhdeltä Italian vanhimmista ja arvostetuimmista viinitaloista. Tätä lähemmäs Tignanelloa on vaikeata päästä kohtuuhinnalla.

Arvio: Tyylikäs – viinissä on palaset erinomaisesti kohdallaan. Se ei ole kevyt ja hailakka, mutta se ei ole myöskään supertuhti makujyrä, vaan mitä loistavimmin juuri siitä väliltä.

Hinnan (21,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti