Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.12

Vicarage Lane Sauvignon Blanc 2010

Vicarage Lane Sauvignon Blanc 2010
  • Valmistaja: Vicarage Lane Wines
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,99e (Toukokuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 12,35e (Tammikuu 2014, Alko)

Arvioitava viini päätyi allekirjoittaneen matkaan illanistujaisiin viime keväänä. Koska tiedossa oli vain sekalaista pikkupurtavaa, oli turha miettiä mitään täsmäohjusta viinin puolesta. Koska kevätpäivät olivat myös ryhtyneet taittumaan lämpimämpään päin, vaikutti raikas Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc olevan nappivalinta. Viinin valmistanutta Vicarage Lane Winesia hallinnoi mm. suomalainen Satu Lappalainen ja viinin etiketin on suunnitellut suomalainen Sirpa Alalääkkölä. Tässähän tuntee melkein tukevansa suomalaista ostaessaan toiselta puolelta maapalloa kiikutetun viinin!

Haaleanvihertävä viini on tuoksultaan selvä Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc: siinä on runsaasti herukkaisuutta, nokkosta ja leikattua nurmea. Tuoksu on kuin nuuhkaisu lähestyvän kesän raikkaita aromeja.

Maku jatkaa tuoksun viitoittamalla linjalla – lajityypillinen herukkaisuus hallitsee, mutta sekaan astuu myös Sauvignon Blanc'lle ominaista karviaista sekä erityisesti paikallisista valkoviineistä tuttua, mehukasta trooppista hedelmää. Kaikkea pitää kuitenkin tiukasti otteessaan kirpeä ja eloisan runsas hapokkuus, joka ei anna runsaan raikkaan hedelmäisyyden vallata alaa ja lässähtää.

Kypsän hedelmäinen maku saa viinin tuntumaan aika ajoin jopa puolikuivalta, vaikkei viinissä ole tietojeni mukaan grammaakaan sokeria. Hieman lyhyehkössä jälkimaussa tämä piirre yrittää ottaa hieman enemmän jalansijaa, kunnes voimakas happoisuus ottaa ohjat käsiinsä ja raikastaa suun jääden kiristämään leukaperiä.

Viini on todella raikkaan hapokas ja nuorekas paketti, jossa on kaikki loistavat puolet mitä Uuden-Seelannin Sauvignon Blancilta voi odottaakin – on niin perinteistä herukkaa ja ruohoa kuin paikallista kypsää hedelmää ja räjähtävyyttä. Viini ei kuitenkaan ole kovinkaan omalaatuinen esitys, vaan ennemminkin tyylipuhdas ja hieman yllätyksetön kaikessa varovaisessa varman päälle pelaamisessaan.

Lyhyesti: Tyylipuhdas, raikkaan herukkainen, karviaismainen ja runsaan hapokas Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc joka toimii niin monien ruokien parissa kuin sellaisenaankin.

Arvio: Erittäin hyvä – Vicarage Lane on vallan kelpo viini, erityisesti hintaisekseen, mutta siitä jää puuttumaan se omaperäinen oma jippo, joka olisi tehnyt viinistä meikäläisen kirjoissa "erinomaisen."

Hinnan (12,35e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti