Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.12

Villa Antinori Rosso 2006

Villa Antinori Rosso 2006
  • Valmistaja: Antinori
  • Tyyppi: Punaviini, IGT Toscana
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana
  • Rypäleet: Sangiovese (55%), Cabernet Sauvignon (25%), Merlot (15%), Syrah (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,69e (Kevät 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 17,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Villa Antinori on ikään kuin köyhän miehen Supertoscanalainen – se on enemmän tai vähemmän samanlaisena pitkään valmistuksessa ollut Toscanan viini, jota on valmistettu vastoin alueen määräämiä laatuluokituksia ja vasta vuonna 2001 viini sai IGT Toscana -appellaation suojan. Statuksettomuudestaan huolimatta viini on kerännyt arvostusta ympäri maailmaa, mutta sen hinta ei siltikään ole noussut kuuluisien "Supertoscanalaisten" tasolle – tämä johtunee siitä, että Villa Antinori ei ole saavuttanut samanlaista kulttistatusta. Idea viinin takana on joka tapauksessa sama kuin monissa Supertoscanalaisissa: hapokasta ja kirsikkaista Sangiovesea on tukevoitettu jyhkeämmällä Cabernet Sauvignonilla.

Viinin puolen vuosikymmenen ikä rupeaa näkymään jo rusehtavan verenpunaisessa värissä. Tuoksu on tumman marjainen ja syvä, mutta toisaalta myös selvän tamminen. Tammesta tulee haistimiini sekä vaniljaisuutta että puisuutta marjojen sekaan.

Maussa tuntuu Sangiovese selvänä hapokkuutena ja Toscana-henkisenä kirsikkaisuutena, mutta siinä on lisäksi selvää, pisteliästä mausteisuutta. Pisteliään ja hapokkaan ensimaun jälkeen mausta rupeaa erottamaan selvemmin muita aromeja, ja makuun saapuukin palaneen puinen ja kuivan nahkainen elementti. Jälkimaku on pitkähkö, tamminen, hapokkaan marjaisa ja sylkeä kielelle nostattava. Yleisvaikutelmaksi viinistä jää melko tanniininen ja tamminen, hapokas, mehevän marjainen ja voimakkuudestaan huolimatta melko pehmeä kuva.

Kokonaisuus on siis melko mehukas, hapokas ja tasapainoinen, mutta viinissä on kuitenkin omaan makuuni jopa turhankin paljon tammea peittämässä rypäleiden omia aromeita. Tammisten ja tiukkojen viinien ystäville Villa Antinori on näppärä, asteen verran parempi ruokaviini, tai kunnolla ilmattuna jopa seurusteluviini, mutta itse säästäisin pennin pari ja ottaisin mielummin hieman hillitymmän Chianti Classicon tämän sijaan.

Lyhyesti: Tamminen, hapokas ja mehevä punaviini Toscanan auringon alta.

Arvio: Hyvä – viinillä on puolensa ja puolensa. Toisaalta siinä on Toscanan viinien miellyttäviä ominaisuuksia, mutta toisaalta se on turhan tamminen. Yleisesti Villa Antinorissa on kuitenkin sopivasti syvyyttä ja ulottuvuutta, eli viini ei ole mikään mutkaton uuden maailman tammipommi.

Hinnan (17,97e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti