Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.12

Penfolds Bin 128 Coonawarra Shiraz 2007

Penfolds Bin 128 Coonawarra Shiraz 2007
  • Valmistaja: Penfolds
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Coonawarra
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: – (ei Alkon valikoimissa)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Viinin väri on tumman läpinäkymätön, lähes mustahko, ja reunoiltaan aavistuksen viininpunainen. Bin 128:n tuoksu on paljon hillitympi ja vaatimattomampi mitä tumma väri antaa odottaa. Tuoksussa on paljon tummia marjoja, mustaherukkaa ja minttumaisuuteen tarttuvaa yrttisyyttä. Tuoksu ei yllättäen anna odottaa mehukasta hillopommia, vaikka aussi-Shiraz onkin kyseessä.

Maku on hyvin mausteinen, melkeinpä tulinen, mutta myös hillitty, tuoden pääasiassa tuoreita marjoja, jotka hädin tuskin pääsevän mausteisuuden alta esiin. Seassa tuntuu olevan myös rohkean paljon puisevaa tammea. Happoja on melko kiitettävästi, samoin tanniinit ovat melko tuhteja ja molemmat tekevät viinistä melko ryhdikkään. Jälkimaku on pitkä, hienostuneen tanniinisen karvas ja kevyen mustaherukkainen. Yleisvaikutelmaksi viinistä jää se, että se on paljon kuivempi ja ryhdikkäämpi verrattuna moneen paksuun ja hilloiseen australialais-Shiraziin.

Viini on hyvin positiivinen yllätys Penfoldsin viinien joukossa, se ei selvästikään yritä olla yhtä ilmiselvä uuden maailman helppo ja kosiskeleva tuotos kuin monet muut saman yhtiön punaviinit. Viinin rakenne vihjaa siihen, että kypsytyskestävyyttä löytyy vielä vähintään puoleksi vuosikymmeneksi, ja avatessa viinille kannattaa antaa reilusti aikaa – tämä yksilö ei tunninkaan jälkeen osoittanut suuresti avautumisen ja pehmenemisen merkkejä.

Lyhyesti: Ryhdikäs, mausteinen punaviini, joka ei kosiskele, vaan tarjoaa potkua ja särmää.

Arvio: Erittäin hyvä – Normaalisti hilloisia Australian Shiraz-punkkuja karttavalle Bin 128 on tutustumisen arvoinen viini!

Hinnan ( – ) ja laadun suhde: vaikea sanoa, viini olisi mielestäni 12-15 euron hinnalla loisto-ostos ja hyvä ostos vielä alle 18-19 euron hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti