Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.12

Ca' del Bosco Cuvée Prestige

Ca' del Bosco Cuvée Prestige
  • Valmistaja: Ca' del Bosco
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOCG Franciacorta
  • Maa: Italia
  • Alue: Lombardia, Franciacorta
  • Rypäleet: Chardonnay (75%), Pinot Noir (15%), Pinot Blanc (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 24,90e (Joulukuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 30,40e (Tammikuu 2014, Alko)

Halusin vaihtelua perinteisten shamppanjoiden tilalle uuden vuoden juhlimisessa, joten vuodenvaihteen juhlakuohuvaksemme valikoitui jo aiemmin pikaisesti maistamani ja silloin jo hurmannut Ca' del Bosco Italian kuuluisalta Franciacortan kuohuviinialueelta. Viini on perinteisellä shamppanjamenetelmällä valmistettu ja se on levännyt hiivasakan päällä yli kaksi vuotta, mitkä tekevät siitä hyvin Shamppanjankaltaisen, mutta siinä on toisaalta myös hyvin paljon omaa luonnetta.

Tämä kuohuva on väriltään hailakan vihreänkeltainen ja sen yleistuoksu on perinteisen kuohuviinimäinen: paahtoleipämäistä hiivaisuutta ja kevyttä sitrusta tulee heti ensivaikutelmassa. Seasta löytyy kuitenkin myös aavistus kevyttä viljaisuutta ja nurmikkoa. Kun lopulta tunkaisin klyyvarini syvälle lasiin ja nuuhkaisin kunnolla, leipäisyys muuttui hyvin omaperäiseksi ja viehättäväksi leivosmaiseksi, rinkeliä muistuttavaksi tuoksuksi.

Viinin maku on hillitty, mutta todella miellyttävän tasapainoinen. Alun dominoivan mutta ohimenevän hiivaisuuden jälkeen esiin nousee maku, joka on kypsän sitruksinen, paahteinen, rinkelimäinen, voimakkaan mineraalinen ja miellyttävän hapokas. Kuplat ovat runsaita, mutta kuitenkin myös pieniä ja melko pehmeitä. Maun lopulla, juuri jälkimaun kynnyksellä, viini vilauttaa vielä aavistuksen uuden maailman hedelmäisyyteen viittaavaa kypsää Chardonnayta. Jälkimaku on yllättävänkin pitkä, runsaan mineraalinen, yrttinen ja raikkaan sitruksinen.

Viiniä säästyi vielä kolmannespullollinen seuraavaan päivään, jolloin viini maistui edelleen yhtä tasapainoiselta ja kuplat olivat jääkaapissa vietetyn vuorokauden jälkeen edelleen varsin runsaita. Juhlaviininä Ca' del Bosco on oikein miellyttävä kokonaisuus, joka ei jyrää rotevuudellaan vaan hillityllä ja tasapainoisella aromimaailmallaan. Viini ei ole yhtä harteikas kuin monet shamppanjat, minkä vuoksi se ei ole paras vaihtoehto ruoan kanssa, mutta sellaisenaan se on maljakuohuvana elegantimpi juoma kuin yksikään vastaavan hintaluokan shamppanja mitä itselleni on tullut vastaan. Kyseessä on valloittava tyylitietoisen laatukupliva vielä vallan järkevään hintaan. Tässä viinissä laatu ja hinta kohtaavat ostajalle varsin edullisesti.

Lyhyesti: Elegantti, tasapainoinen, pehmeähkö ja miellyttävän leivosmainen kuiva kuohuviini Italian arvostetulta Franciacortan kuohuviinialueelta.

Arvio: Tyylikäs – viini on niin hintaluokassaan kuin yleisestikin keveiden ja kuivien kuohuviinien parhaimmistoa ja toimii erittäin tyylikkäänä merkkitapahtumien juhlajuomana.

Hinnan (24,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (30,40e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti