Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.1.12

Fontanafredda Barbaresco Coste Rubín 2007

Fontanafredda Barbaresco Coste Rubín 2007http://www.alko.fi/tuotteet/928917/
  • Valmistaja: Fontanafredda
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbaresco
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barbaresco
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 25,79e (Syksy 2011, Alko, poistuva tuote)
  • Hinta nyt: 34,90e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Syksyllä Alkon normaalivalikoiman ainoa Barbaresco, Fontanafreddan Coste Rubín, siirtyi poistuviin tuotteisiin mehevällä alennuksella: normaalisti vajaan 33 euron viinin sai yhtäkkiä reilun neljännessadan euron hintaan, mikä on Suomessa keskimääräistä parempi hinta Piemonten DOCG-viineistä. Pullo tarttui viinikaapistani mukaan sovittuamme illallisestamisesta ystäviemme luona, missä oli luvattu tarjoilla riistalihapullia punaviinikastikkeessa.

Viinistä maistettiin ensivaikutelmat heti korkkauksen jälkeen ennen loppuviinin siirtämistä karahviin. Tuoksu oli todella mausteinen, tuoden esiin paljon voimakkaita lähi-idän mausteita ja mustapippurisuutta sekä lakritsisuutta. Lisäksi itse olin havaitsevinani kevyen ja erikoisen, kumimaisen aromin, joka toi mieleeni lähinnä lapsuuden vesi- ja ilmapallot.

Maku oli tiukahko, voimakkaan mustapippurinen ja terävä. Happorakenne oli runsas ja hyvin tasapainossa viinin voimakkaan keskitäyteläisen maun kanssa. Tanniinit olivat todella runsaita ja tuntuivat jopa maistuvan kevyesti jälkimaussa. Suu muuttui hetkessä viinin nielaisemisesta kuivaksi kuin hiekkapaperi – Nebbioloa ei turhaan pidetä äärimmäisen tanniinisena lajikkeena.

Ruoan valmistuksessa kului vielä reilu puolisentoista tuntia, minä aikana viini ehti hyvin kasailla itseään karahvissa. Avauduttuaan Coste Rubín oli muuttunut selvemmän tammiseksi niin tuoksultaan kuin maultaan. Tuoksussa oli erityisesti puista tammea sekä kypsää marjaa, makua hallitsi voimakas pippurisuus, Sangiovesemäinen kirsikkaisuus ja vaniljainen tammi.

Viinin jälkimaku oli pitkä, vaniljainen, lämmin, kirpeän ja mausteisen tamminen sekä kitkerän tanniininen. Yleisesti viinin Sangiovesemäinen kirsikkaisuus ja melko hallitseva uusi tammi saivat viinin muistuttamaan enemmän Chianti Classicoa. Viinistä löytyi Nebbiolon ominaispiirteitä, mutta melko runsas tammi toisaalta myös todennäköisesti peitti monia herkempiä aromeita, jotka olisivat tulleet esiin hillitymmällä tammen käytöllä. Viini tuntuu edustavan runsaammin tammitettua ja helpostilähestyttävämpää Barbaresco-tyyliä, vaikka mistään helposta ja pehmeästä viinistä ei missään nimessä olekaan kyse.

Viini oli erityisesti tanniinien osalta melko nuori ja tiukka, mutta juuri sopivanlainen ruoka sai sen pehmenemään ja avautumaan oivallisesti. Toisaalta ruoan pippurisuus korosti viinin oman pippurisen mausteisuuden poltetta samalla kun viini korosti ruoassa käytetyn chilin korvennusta. Nämä toisaalta eivät olleet mitään viinin vikoja, vaan mielenkiintoa tuovia kuriositeetteja viinin ja ruoan yhteensovittamisessa.

Viinin järeä tanniinisuus ja raikkaan ryhdikäs hapokkuus lupaavat vielä hyvää ja pitkää ikää viinille. Nykyisellään se on hyvin juotavissa, mutta vaatii tarpeeksi proteiinipitoista ja voimakasta ruokaa, joka sekä kestää viinin voiman että saa sen tiukkuuden avautumaan.

Lyhyesti: Tiukka, tanniininen, runsaan tamminen ja Chianti Classicomainen moderni Barbaresco ruokapöytään.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on oikein miellyttävästi roteva ja ryhdikäs pohjoisitalialainen punaviini, jonka ainoa este "erinomaiselle" arvosanalle on sen turhan dominoiva tammisuus, joka estää Nebbiolon ominaisaromien pääsyä valokeilaan.

Hinnan (25,79e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (34,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti