Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.1.12

Dow's LBV Port 2006

Dow's Late Bottled Vintage Port 2006

Viime syksynä Siljalla käydessä mukaan tarttui verovapaasta myymälästä perusviinipullojen kylkeen myös pieni pullo suodattamatonta LBV-Portviiniä – budjetissa kun sattui olemaan vielä kympin verran löysää. Nyt pakkasten kiristyessä Portviinin lämmittävä houkutus rupesi kasvamaan liian suureksi ja korkki aukeni käden hamutessa suklaarasiaa.

Verenpunaisen Dow'sin tuoksu on melko mehevä ja avoin, tuoden nokkaan paljon kypsää mustikkaa, karhunvatukkaa ja kevyttä lakritsia. Lisäksi tuoksun marjojen alta tuntuu melko selvästi pistävä alkoholi sekä aavistus maitosuklaata.

Tuoksu jatkuu melko makeaan makuun selvästi kypsänä marjaisuutena. Maku on kuitenkin Alkon perusvalikoiman LBV-Portviinejä asteen pari kevyempi, eikä viini tunnu niihin verrattuna myöskään ihan yhtä makealta. Lisäksi yleisesti Portviineihin yhdistämäni kypsänmakea viikunaisuus maistuu melko heikosti ja vain kielen kärjessä, marjojen dominoidessa muuta makua. Tuoksussa tuntunut lakritsisuus jatkuu maussa häivähdyksinä siellä täällä.

Maun huomattavin piirre on kuitenkin sen runsaan voimakas pippurisuus, joka yltyy paikka paikoin jopa tulisuudeksi asti. Tämä pippurisuus taittuu kuivahkossa jälkimaussa mausteiseksi tammisuudeksi marjojen jäädessä häilymään kielenkärjelle ja alkoholin jäädessä lämmittämään nielua. Jälkimaun hallitessa makumaailmaa tanniinit ryhtyvät kuivaamaan suun limakalvoja samalla kun hapot nostavat veden kielelle.

Tanniinit ovat Porteille tyypilliseen tapaan runsaita ja terhakkaita, mutta hyvin tasapainossa viinin täyteläisen maun kanssa. Sen sijaan viinin hapot ovat usein melko vähähappoisen tuntuisiin punaisiin Portteihin verrattuna tässä yllättävänkin runsaat, mikä todennäköisesti tekee viinistä normaalia vähemmän raskaantuntuisen.

Hennommasta makeudestaan ja runsaammasta happoisuudestaan johtuen tämä LBV sopinee muita huonommin suklaisten jälkiruokien seuraksi, mutta vastapainoisesti muita paremmin esimerkiksi rasvaisten ja voimakkaiden juustojen pariin. Lisäksi viinin runsashappoinen ja tanniininen rakenne lupaa viinille hyvää ikää ja tämä pienikin pullo todennäköisesti olisi suodattamattomuutensa vuoksi kehittynyt edullisesti vielä vähintään puoli vuosikymmentä, ellei jopa päälle toista vuosikymmentä. Nykyisellään se tuntuikin lähes raakileena juodulta, vaikka maistuikin taloutemme herkkusuille vallan erinomaisesti.

Lyhyesti: Tulinen, makean marjainen, ryhdikäs ja kepeähkö LBV Port, joka on hyvin juotavissa jo nyt, mutta jolle voi turvallisin mielin antaa vielä useita vuosia aikaa kypsyä.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on poikkeuksellisen terhakka ja hapokkuudeltaan tasapainoinen LBV-Portiksi. En ihmettele lainkaan miksi tämä viini on kerännyt useita palkintoja ympäri Palloa.

Hinnan (12,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa
Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti