Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.1.12

Walter Skoff Sauvignon Blanc Classique 2009

Walter Skoff Sauvignon Blanc Classique 2009
 • Valmistaja: Walter Skoff
 • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Südsteiermark
 • Maa: Itävalta
 • Alue: Styria, Südsteiermark
 • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 15,90e (kesä 2011, Alko)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tämä viini tuli kaivettua kaapista illalliseksi valmistetun siiderihaudutetun seitanin kyytipojaksi. Aluksi viini meni jääkaappiin, josta se otettiin parikymmentä minuuttia ennen ruokailua saamaan hieman lämpöä.

Ymmärtääkseni viini ei ole sama kuin nykyisin Alkon valikoimissa oleva "Skoff Original Sauvignon Blanc Classique", sillä ainakin valmistajan kotisivuilta löytyvät molemmat viinit täysin eri tuotteina, eikä oma pullonikaan näytä kyllä samalta kuin Alkon sivujen esimerkkikuva.

Metallisen kierrekorkin alta avautuva tuoksu on hillitty ja melko tyypillinen viileän ilmaston Sauvignon Blanc'lle; siinä on pääasiassa greippiä, herukanlehteä ja mineraalista aromia. Seassa on kuitenkin myös kevyesti trooppista passionhedelmää ja papaijaa, sekä vieno alkoholisuuden tuoksu.

Itse maku on rutikuiva ja kirpeän hapokas. Maun hedelmäisyyden trooppiset vivahteet eivät taitu juuri ollenkaan makean suuntaan, vaan viini on läpikotaisin raikkaan kirpeä, ryhdikäs ja eloisa. Erityisesti voimakas ja raikas greippisyys sekä selvä mineraalisuus hallitsevat makupalettia.

Jälkimaussa mineraalisuuden parissa jäävät painimaan papaijan ja passionhedelmän vivahteet samalla kun alkoholisuus jää lämmittämään suuta ja nielua. Runsas ja terävä happoisuus kiristää leukaperiä ja nostattaa veden kielelle.

Walter Skoff on todella erilainen verrattuna esimerkiksi kypsiin ja räjähtävän hedelmäisiin Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -viineihin, mutta raikkaan puhtaalla aromimaailmallaan se on miellyttävän tasapainoinen sekä oikein loistava ruokavalkoviini.

Hinta-laatusuhde viinillä on sen sijaan hieman kyseenalainen, sillä hyviä Sauvignon Blanc -viinejä saa paljon edullisempaankin hintaan. Jos sen sijaan kaipaa eleganttia, viileän ilmanalan Sauvignonia, suosittelen satsaamaan pari euroa enemmän ja kääntymään Loiren laakson suuntaan.

Viini on hyvä esitys ja tutustumisen arvoinen, vaikkakin himpun verran kovan hintainen. Hintaa lukuun ottamatta viinistä on vaikeata keksiä pahaa sanottavaa.

Lyhyesti: Erittäin raikas, hapokas, pirteä ja tasapainoinen viileän ilmaston Sauvignon Blanc.

Arvio: Tyylikäs – viini yrittää selvästi pelata enemmän eleganssilla ja tasapainollaan kuin iskemällä mahdollisimman paljon eri elementtejä yhdellä iskulla. Sekaan on kuitenkin saatu mausteeksi juuri sopivasti häivähdyksiä uuden maailman SB-viinien trooppisista elementeistä.

Hinnan (15,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Juot vuonna 2012 vuoden 2009 classic-viiniä. Tuskin viini oli kohdallaan, kun se oli vanhaa.

  VastaaPoista
 2. Mitä ihmettä? Minusta viini oli oikein kohdallaan, eikä missään nimessä vielä vanhaa, hinta ainoastaan yläkanttiin. Lisäksi viini ei ole classic-luokiteltu, vaan Skoffin Classique-tuotesarjaa.

  Ymmärtääkseni itävaltalais-sauvignonin pitäisi olla kelpo tavaraa ainakin pari kolme vuotta vuosikerrasta, joten jos viini olisikin "drink by 2011", tuskin parin viikon heitto vuoden 2012 puolelle tekee viinistä maagisesti pilaantunutta. :D

  VastaaPoista