Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.1.12

Penfolds Bin 138 GMS 2007

Penfolds Bin 138 GMS 2007
  • Valmistaja: Penfolds
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Barossa Valley
  • Rypäleet: Grenache (60%), Mourvèdre (25%), Syrah (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 27,90e (Kesäkuu 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 29,20e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Arvioitavana on Penfoldsin esitys Rhônen legendaarisen Châteauneuf-du-Papen viinialueen kuuluisaksi tekemästä Grenache-Syrah-Mourvèdre -sekoituksesta, joskin tässä tapauksessa Syrah on jätetty sekoituksessa lapsipuolen asemaan ja korvattu suuremmalla osuudella persoonallista Mourvèdrea.

Tuoksu on, kuten tältä rypälesekoitteelta ja tämän maan viineiltä muutenkin olettaa saattaa, hyvin muhkea, aromaattinen ja jopa kukkaisuuteen taittuva. Lisäksi tuoksu rupeaa avautuessaan taittumaan portviinimäiseen viikunaisuuteen. Bin 138'n maku on todella runsas ja makean hedelmäinen, jopa selvän hillomainen, mutta seassa on myös selvää Syrah'n pippurisuutta tuomassa särmää.

Viinin hapot ovat melko vähäiset, tanniinitkin ovat melko pienessä osassa. Jälkimaku on lyhyehkö ja selvän hilloinen. Yleisesti viini on melko helppo ja toimiva, mutta jopa turhan ylikypsän hedelmäinen omaan makuuni, sekä hieman lässähtäneen oloinen johtuen vähäisistä hapoista. Viinin hinta ei tunnu kulkevan millään lailla järkevästi sen laadun kanssa, sillä esimerkiksi hyvin samantyyppisen, mutta omasta mielestäni paljon toimivamman Miss Harryn saa ostettua vaikka kaksin kappalein tämän viinin hinnalla. Tähän hintaan odottaisin jo astetta laadukkaampaa Châteauneuf-du-Papen viiniä, en perusmuhkeata aussipunkkua.

Lyhyesti: Mehevä, aromikas ja hilloinen Australian GSM-hedelmäpommi.

Arvio: OK – viini on miellyttävä esitys, mutta hieman turhan dominoivan hillomainen sekä loppujen lopuksi aika yllätyksetön.

Hinnan (29,20e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti