Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.1.12

Campo Viejo Crianza 2008

Campo Viejo Crianza 2008
 • Valmistaja: Bodegas Campo Viejo
 • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Crianza
 • Maa: Espanja
 • Alue: Rioja
 • Rypäleet: Tempranillo (85%), Grenache (10%), Carignan (5%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 10,08e (Tammikuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 10,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Tämä viini tuli testattua helsinkiläisessä juomaravintolassa. Viini tarttui oluen sijaan mukaan, kun tiskin takana jäpittävä pullo näytti olevan avaamaton. Tällöin ei ollut pelkoa tuotteesta, joka olisi seisonut hyllyllä hapettumassa koko illan, tai jopa edellisillasta asti.

Parin pyöräytyksen jälkeen viiniä nuuhkiessani on todettava, että viinin tuoksu on suoraan sanottuna röyhkeä: se on todella nahkainen, ja sen seassa on runsaasti hyvin eläimellistä hikeä. Jos kuvittelet nuuhkivasi nahkasatulaa, jolla on ratsastettu täyttä laukkaa koko päivän, olet melko lähellä mielikuvaani viinistä. Seasta kyllä löytyy kevyt vadelmainen komponentti taustalta. Viinin väri on yllättävänkin sinipunainen – viinillä on ikää reilusti päälle kolme vuotta, samanväristä viiniä olisin odottanut korkeintaan vuotta vanhalta vuosikerralta.

Tuoksu jatkuu makuun, jota moni voi pitää melkoisena vedenjakajana – siinä on selvinä elementteinä erityisesti tuoksusta tuttu parkkiintunut nahkaisuus, mutta myös tietty eläimellisyys ja tallisuus. Voimakkaista aromeistaan huolimatta itse maku on melko pehmeä, nuorehko, vadelmainen ja yllättävän helppo. Maussa on myös selvästi puista tammisuutta sekä kevyttä alkoholin pistelyä.

Jälkimaku on varsinaiseen makuun nähden melko marjaisa, pippurinen ja pitkä. Tammisuus hallitsee melko selvänä, mutta puisen tammisuuden lisäksi myös kevyesti makea, vaniljainen tammisuus pääsee tuomaan oman arominsa kokonaisuuteen.

Viini on periaatteessa miellyttävä paketti, ja tarjoilee kohtuuhintaan Riojan ominaisimpia, tallisen röyhkeitä aromeja, mutta toisaalta on vielä hieman nuorehkon oloinen eikä vielä niin tasapainoinen. Riojan viinien vahvuus on erityisesti niiden pitkään kypsyneissä, vanhuuttaan patinoituneissa ja tasapainoisissa viineissä. Samassa hintaluokassa suosittelen itse tuntemattomampia Espanjan viinialueita, mutta jos Riojaa haluaa, suosittelen taas satsaamaan hieman enemmän ja ostamaan Reservaa. Yleisesti tämä viini on ihan hauska seurusteluviini, tai melko mausteisten ja tuhtien espanjalais/meksikolaisruokien kumppanina, kunhan ne pysyvät korkeintaan mausteisina, ei tulisina.

Lyhyesti: Yhtäältä hyvin tallinen ja eläimellinen, toisaalta hyvin pehmeä ja helppo punaviini.

Arvio: OK – viini tarjoaa runsaasti riojalaisia elementtejä, mutta hyvin vähän muuta mielenkiintoista. Ihan hyvä viini espanjan röyhkeisiin aromeihin tutustumiseen.

Hinnan (10,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

3 kommenttia:

 1. Maistelen juuri kyseistä viiniä täällä espanjassa, tarjouksessa mercadonassa(paikallinen kauppa) hintaan 3.5€...

  VastaaPoista
 2. Vuosikerta 2009 on Alkon mukaan 100 % Tempranilloa, mutta 2008 pitää sisällään Tempranilloa, Garnachaa ja Mazueloa. Näin ainakin hypistelemäni pullon takaetiketin mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tämmöisiä lapsuksia saattaa käydä, kun maistelee viinejä, jotka ovat jo poistuneet Alkosta tai siirtyneet uuteen vuosikertaan. En löytänyt Googlailemalla juuri tästä kyseisestä vuosikerrasta tietoa, mutta melkeinpä kaikki tätä vanhemmat vuosikerrat, joista löytyi tietoa, näyttävät toimineen 85-10-5-blendillä, joten siihen kai voinee luottaa.

   Poista