Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.12

Château Grillon 2009

Château Grillon 2009
  • Valmistaja: Château Grillon
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes, Barsac
  • Rypäleet: Sémillon (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 128,00 SEK (~14,25e, Joulukuu 2011, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 128,00 SEK (~15,02e, Tammikuu 2013, Systembolaget)
Vuodenvaihteessa tuli pyörähdettyä rajan toisella puolella länsinaapurissa, minkä seurauksena Systembolagetista tarttui mukaan muutaman muun viinin ohella myymälän kolmesta Sauternes'n viinistä se kallein – vajaan 15 euron hintainen Château Grillon. Viikon verran viini ehtikin näpeissäni kypsyä, kunnes se avattiin lettuiltapalan kaveriksi.

Viinin väri on kauniin kullankeltainen ja tuoksu on hyvin runsas; se on kuin keväinen kukkaketo, jossa on myös häivähdyksiä aprikoosihillosta, kuivatuista ananaksista ja makeasta mandariinista. Kaiken takana seisoo selvä, omintakeinen jalohomeen aromi.

Suutuntuma on todellä selväpiirteinen, melko kepeänraikas ja puhdas ottaen huomioon viinin runsaammanpuoleisen sokerimäärän, joka tekee siitä kevyen vahamaisen. Tuoksun aromit seuraavat makuun hyvin identtisinä, mutta kuvaan astuu lisäksi raikastava ja melko voimakas happoisuus, joka saa näinkin makean viinin pysymään eloisan pirteänä loppuun saakka.

Jälkimaussa viinin melko voimakas (14%) alkoholisuus ottaa pääroolin ja jää lämmittämään suuta ja nielua samalla kun tammi tuo omaa, hyvin puisevaa aromiaan kielelle. Lopuksi kielelle jää hyvin pitkäksi aikaa sitruksisen raikas ja makean appelsiinimarmeladinen jälkivaikutelma.

Viini ei tarjoa suuria ja tajuntaaräjäyttävän omaperäisiä elämyksiä jälkiruokaviinien keskuudessa, mutta on näinkin nuorena jälkiruokaviininä varsin tasapainoinen ja tyylikkään moniulotteinen esitys, sekä naapurimaan Systembolagetin hinnoilla (128 SEK -> n. 14,50e) naurettavan edullinen Sauternes laatuisekseen.

Grillon toimi aivan verrattomasti sitruunakreemillä maustettujen arkisten lettujen kanssa. Viinin rakenne kohtasi hyvin jälkiruoan viinin happojen tasoittaessa kreemin sitruunaisuutta ja viinin makeuden osuessa yksiin kreemin makeuden kanssa. Todellinen nappiostos rajan takaa; pitänee hamstrata pari pulloa lisää jos tulee uudestaan käytyä.

Lyhyesti: Elegantti, moniulotteinen ja makeasta hunajaisuudestaan huolimatta raikas jälkiruokaviini maailmankuulun Sauternes'n viinialueelta.

Arvio: Erinomainen – viini ei ole kovinkaan omintakeinen aromeiltaan, mutta silti todella tasapainoinen ja tyylikäs kokonaisuus. Kaikki viinin osa-alueet ovat enemmän kuin kohdallaan. Pelkkiä ylistyssanoja. Tykkäsin, ja todella paljon.

Hinnan (15,02e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti