Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.12

Steininger Riesling 2009

Steininger Riesling 2009
  • Valmistaja: Weingut Steininger
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,97e (Talvi 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 11,48e (Helmikuu 2012, Alko)

Tuoksu on todella rikas ja raikas, siinä on paljon sitrusta, omenaa, mineraalia, sekä hieman kypsempääkin trooppista hedelmää. Yleisesti tuoksu on kuivalle Rieslingille hyvin tyypillinen, vaikkakin kypsä hedelmäisyys vihjaakin pientä mielikuvaa makeammasta saksalaisviinistä.

Viinistä aavistuksen verran löytyvä jäännössokeri maistuu viinin osuessa kieleen tuoksusta tuttuna trooppisena hedelmäisyytenä, joka ei kuitenkaan tunnu mitenkään ylikypsän makealta, vaan ainoastaan runsaan hedelmäiseltä. Viinin levittäytyessä kielenkärjeltä koko suun alueelle hedelmäisyys kuitenkin taittuu Rieslingille enemmän ominaiseen hapokkaaseen sitruksisuuteen, jossa voi havaita häivähdyksiä niin limetistä kuin greipistäkin. Tasainen mutta eloisa hapokkuus tasapainottaa viinin voimakasta hedelmäisyyttä erinomaisesti. Pitkä, mineraalinen jälkimaku taittaa hedelmäisyyttä kirpeään omenaisuuteen happojen nostaessa sylkeä kielelle. Kokonaisuutena viini on vallan erinomainen, lajiketyypillinen Riesling-viini ruoille, jotka kaipaavat raikkaita ja hapokkaita makuja.

Viinin aavistuksen verran hedelmäisyydessä tuntuva jäännössokeri tuntuu tasapainottavan viiniä erinomaisesti: erittäin kuivana, sitruksisena ja voimakkaan hapokkaana viini saattaisi olla turhankin ohkainen ja kireä, mutta pieni hitunen sokeria tekee rutikuivasta viinistä vain kuivan, lisää sen täyteläisyyttä ja tasapainottaa hapokasta sitruksisuutta hieman trooppisemmallakin hedelmäkorilla. Lopputulos on vallan tasapainoinen ja elegantti.

Lyhyesti: Raikkaan hapokas, kuiva ja sitruksinen ruokavalkoviini Itävallasta.

Arvio: Erinomainen – viini on vallan tyylipuhdas esitys Riesling-lajikkeen parhaista aromeista, joita ennakoidaan miellyttävällä hedelmäisellä sisääntulolla.

Hinnan (11,54e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti