Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.1.12

Ninth Island Sauvignon Blanc 2009

Ninth Island Sauvignon Blanc 2009
  • Valmistaja: Kreglinger Wine Estates
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Tasmania
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,99e (Joulukuu 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 16,49e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuosi sitten kevättalvella saimme kutsun tulla syömään; tarjolla kuulemma oli mm. kalaa paksun kastikkeen kanssa. Koska viinikaapissa ei ollut osuvampaakaan tuotetta, lähti vierailulle mukaan Tasmanian hieno valkoinen, Ninth Island.

Haalean kellanvihreän viinin rehevä tuoksu kertoo heti ilmiselvästi viinin olevan Sauvignon Blancia, vaikkakin rypäleen ominaisin tuoksu – herukanlehti – onkin viinissä melko hento. Sen sijaan viinistä löytyy runsaasti leikattua nurmea, nokkosta ja karviaismehuisuutta, joiden seassa on runsaasti kypsää ja makeata trooppista hedelmää.

Maku on todella intensiivinen, mutta myös hämmentävä yhdistelmä: on sekä kuivaa ja rapean hapokasta Sauvignonia, joka tarjoilee herukkaisuutta ja karviaismaisuutta, mutta samalla on todennäköisesti pienen jäännössokerin (5g/l) nostamaa räjähtävän kypsää hedelmää ja makeata aromikkuutta, jonka vaikutuksesta viini vaikuttaa paikka paikoin lähes puolikuivalta. Viini on todellinen aromipommi, jossa runsas maku seuraa tuhtia tuoksua. Ainoastaan jälkimaku jää hieman lyhyehköksi verrattuna makujen tuomaan ilotulitukseen.

Sanotaan, että Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc't osaavat yhdistää parhaiten maailmassa Ranskan Sauvignonien raikkaan hapokkuuden uuden maailman eksoottiseen hedelmäisyyteen. Pakko todeta, että Australian Tasmania ei kyllä kalpene tässä vertailussa, ja tuntuukin, että Ninth Island yhdistää hyvin Uuden-Seelannin ja muun uuden maailman sauvignonien parhaat puolet: seassa on runsaasti makeata hedelmää, jotka ovat melko tasapainossa perinteisempien Sauvignonin aromien kanssa, vaikkakin pienessä etulyöntiasemassa, mutta viini ei sorru useimpien uuden maailman SB-viinien ongelmaan: tämä viini ei ole vetinen ja löysä hedelmäpommi, eikä tätä ainakaan ole pilattu ylimääräisellä tammikypsytyksellä. Ninth Islandin rehevää ja makeaan taittuvaa makua kantavat hyvin alusta loppuun reilut ja eloisat hapot ja viini pysyy raikkaana ja tyylikkään ronskina hedelmäpommina.

Maku on Sauvignonien tapaan melko suoraviivaisen mutkaton, joka ei viivyttele ja himmaile, vaan iskee räjähtävän makupaletin kerralla pöydälle. Omassa ruokapöydässämme viinin happorakenne leikkasi loistavasti paksun kastikkeen läpi viinin aromien tukiessa mausteista kalaa hienosti. Yleisesti viini on erinomainen valinta voimakkaamman makuisille mereneläville tai esimerkiksi rapusalaatille. Hennommat maut viini jyrännee varsin helposti.

Hinta-laatusuhteesta sen verran, että viinin laadusta huolimatta viittätoista euroa lähentelevä hinta rupeaa olemaan mielestäni turhan paljon tehdäkseen viinistä erinomaisen hinta-laatusuhteen viiniä. Vielä vanhalla 14 euron hinnalla viini sellainen oli selvästi. Joka tapauksessa viini on kuitenkin edelleen selvästi ostamisen arvoinen.

Lyhyesti: Reilun hapokas, räjähtävän ja makean hedelmäinen Sauvignon Blanc viineistään arvostusta keränneeltä Tasmanian saarelta.

Arvio: Erinomainen – kuiviin ja mineraalisiin Loiren Sauvignoneihin tottuneelle Ninth Island saattaa olla liiankin makean hedelmäinen pommi, mutta yleisesti uuden maailman Sauvignon Blanceista tämä viini on kaikin puolin erinomainen esitys ja melkeinpä ainoa, joka tarjoaa Uuden-Seelannin viineille haastetta.

Hinnan (13,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (16,49e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti