Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.1.12

Thill's Pinot Blanc 2010

Thill's Pinot Blanc 2010
  • Valmistaja: Domaine Thill
  • Tyyppi: Valkoviini, AC Moselle Luxembourgeoise Grand Premier Cru
  • Maa: Luxemburg
  • Alue: Moselle
  • Rypäleet: Pinot Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,49e (Joulukuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 8,89 poistuessaan)

Joulupöydän valkoinen on usein punaista helpompi valita, sillä moni joulupöydän herkku on yleisesti kovin valkoviiniystävällinen. Kuitenkin esimerkiksi graavatun lohen kanssa viinin tulee olla riittävän hapokas pärjätäkseen kalan rasvalle, minkä lisäksi pieni makeus kantaa viiniä paremmin kalan suolauksen parissa. Itse päädyin valitsemaan jouluvalkkariksi piskuisen Luxemburgin taidonnäytteen, Thill'sin. Viini edustaa Luxemburgin korkeinta appellaatioluokitusta, Grand Premier Cru'ta, joka ei nimensä samankaltaisuudesta huolimatta ole samanlainen kuin esimerkiksi Bordeaux'n tai Bourgognen appellaatio.

Viinin tuoksu on kypsän hedelmäinen; hedelmistä eniten esille nousevat raikas greippisyys ja kevyt päärynäisyys.

Tuoksusta tuttu greippisyys jatkuu myös itse makuun, joka on kuivahko, hyvin raikas, mineraalinen ja terävän hapokas. Viinin melko kypsä hedelmäisyys on hyvin tasapainossa raikkaan hapokkaan greippisyyden ja mineraalisuuden kanssa.

Jälkimaku on lyhyehkö, kirpeän hapokas, mineraalinen ja tuoreen viheromenainen.

Yleisesti viini on todella raikas ja monikäyttöisen oloinen ruokaviini, erittäin samantyyppinen monien raikkaampien Alsacen viinien kanssa. Alkon hyllylappu luokittelee Thill'sin puolikuivaksi sen 10 gramman jäännössokerin perusteella, mutta viinin jäännössokeri ei tunnu juuri ollenkaan maussa kypsää hedelmäisyyttä lukuunottamatta ja loppuviimein viini on omasta mielestäni enneminkin kuiva.

Thill's ei ole järin omalaatuinen Pinot Blanc, vaan melko lajiketyypillinen viini, mutta oikein hyvin tehty ja toimiva sellainen. Hinta on viinin laatuun nähden varsin kohdallaan.

Lyhyesti: Lajityypillinen, puhdaspiirteinen, hapokas ja mineraalinen Pinot Blanc -viini monille raikasta valkoviiniä kaipaaville ruoille.

Arvio: Hyvä – viinillä ei ole varsinaisesti mitään omaa jippoaan hihassa, mutta toisaalta on kaikin puolin hyvin tehty, perinteinen kuiva ja rakennevetoinen Pinot Blanc, jossa osaset ovat hyvin kohdallaan.

Hinnan (11,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti