Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.1.12

Willi Opitz Beerenauslese Cuvée 2007

Willi Opitz Beerenauslese Cuvée 2007
  • Valmistaja: Willi Opitz
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein Beerenauslese
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland, Neusiedlersee
  • Rypäleet: Welschriesling, Scheurebe
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 12,59e (Joulu 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 12,89e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Vuodenvaihtumisen kunniaksi piskuisessa pöydässämme oli muutamia mietoja, pehmeitä juustoja, joiden seuralaiseksi valikoitui pikaisten arpajaisten jälkeen itävaltalaisen, biodynaamisia viinejä viljelevän Willi Opitzin Beerenauslese Cuvée Alkon tilausvalikoimasta. Viinin kuvauksessa mainittu "vähähappoinen" toisaalta oli melkoinen peloite allekirjoittaneelle, mutta aiemmin maistetun Opitzin Pinot Noir -viinin omaperäinen, savuinen erinomaisuus sekä tämän viinin edukas hintalappu olivat omiaan kääntämään ostopäätöksen loppujen lopuksi myönteiseksi päätökseksi.

Jääkaapista viini päätyi lämpiämään huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen nauttimista. Ensivaikutelma tuoksun perusteella oli melko vaisu ja sulkeutunut; tämä ei kuitenkaan ollut mikään suuri yllätys, eikä jälkiruokaviinejä tulisi tuomita niiden tuoksun perusteella.

Ensimaun perusteella ymmärsin mitä Alkon hyllylapun "vähähappoisuus" tarkoitti – viinissä on kyllä varsin hyvin happoja, mitkä tulevat erityisesti jälkimaussa esille, mutta melko viileänäkin viini oli rakenteeltaan hyvin täyteläinen ja jopa melko öljyinen suutuntumaltaan, mikä peittoaa helposti runsaammatkin hapot viinistä. Viini siis on kaikkea muuta kuin vähähappoinen, mutta se ei selvästikään ole jälkiruokaviinien raikkaimmasta päästä.

Runsas maku tuo melko intensiivistäkin kuivattua aprikoosia ja kypsänmakeaa appelsiinia, hunajaa ja hunajamelonia. Maun voimakkuus kulkee käsi kädessä viinin täyteläisen suutuntuman kanssa ja vaikka lopuksi jälkimaku putoaakin hyvin nopeasti melko hennoksi, kielelle jää erittäin pitkäksi aikaa raikastava, kirpeäkin happoisuus ja hillitty kypsän hedelmäinen makeus, joita ryydittää sekä Grüner Veltlineriä mieleen tuova pippurisuus että jalohomeen hento, hieman hunajainen ominaisaromi.

Hieman enemmän lämmettyään myös viinin tuoksu aukeni paljon runsaammaksi, tarjoten erityisesti aprikoosin kiveä, sekoitusta kuivattuja hedelmiä sekä hunajaa. Maku sen sijaan pysyi lämpötilasta riippumatta muuttumattomana, eikä sen makeus muuttunut viinin lämmetessä taittumaan imelään suuntaan.

Viini olisi toisaalta saattanut kaivata happovoittoisempaa ja raikkaampaa suutuntumaa kermaisten ja valkohomeisten juustojen peittoamiseen, minkä roolin viini täytti vain joten kuten, mutta toisaalta paremmin harkitussa roolissa ja viinin rakenne huomioon ottaen Willi Opitzin Beerenauslese on oikein tyylikäs ja miellyttävän luonteikas jälkiruokaviini, joka on laatuunsa nähden lähes naurettavan halpa.

Lyhyesti: Keskimääräistä täyteläisempi jälkiruokaviini jossa häivähtelee hyvin omaleimainen pippurisuus.

Arvio: Tyylikäs – Kevyemmille, makeille jälkiruoille viini on päivänselmä täsmäohjus.

Hinnan (12,89e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti