Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.1.12

Riva Leone Barbaresco 2008

Riva Leone Barbaresco 2008
  • Valmistaja: Riva Leone
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbaresco
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barbaresco
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 48e / plo, 8e / 12cl (Joulukuu 2011, viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Yksi ylivoimaisesti suurimmista suosikeistani viinibaari Latvan viinilistoilta on nuorekas ja valloittava Riva Leonen Barbaresco, joka edustaa modernimpaa, nuorenakin varsin juotavaa Barbaresco-tyyliä.

Viinin tuoksu on Nebbiololle tyypillisesti hyvin parfyyminen ja kukkainen, punaviiniksi todella huumaava kevään tuoksujen sinfonia. Yhtä kukkeita tuoksuja en koskaan ennen punaviinistä saanut, valkoviineistäkin harvoin. Viinin väri on syvä, mutta hämmentävän hailakka rubiininpunainen; kevyen Pinot Noir'n rinnalla oli värin perusteella mahdotonta sanoa kumpi viini on kumpi.

Viinin ensimaku on uskomattoman pehmeä, lähes silkkinen ja yrttinen. Tämän jälkeen kuvaan astuu melko dominoiva tervaisuus, jonka jälkeen maku taittuu polttelevaksu pippurisuudeksi jossa on kitkerähköä hapankirsikkaa.

Tanniinit ovat todella runsaat ja maistuvat kevyen kitkerinä. Suu kuivuu hyvin pian viinin nielaisemisen jälkeen ja suun limakalvoja lähes kiristää tanniinien tuoma kuivuus.

Maku on uskomattoman mausteinen ja monikerroksinen, ja vaikkei se ole kovin pitkä, on se kaikesta raivostaan huolimatta hyvin ystävällinen ja herkullinen. Jälkimaussa korostuvat voimakas pippurisuus, kevyt bitterisyys sekä erityisesti peittoava tervaisuus.

Aika huh huh.

Yleisvaikutelmaksi viinistä jäi se, että se on yllättävän pehmeä ja miellyttävä hyvin nuoreksi Nebbioloksi (Barbarescoilla järkevä nauttimisikä kuitenkin alkaa n. 5-8 vuoden paikkeilla, Baroloilla 8-10 vuoden), vaikkei siitä löydykään juurikaan vanhojen viinien eleganssia ja kompleksisuutta ja vaikka viinin tanniinit ovatkin tässä iässä vielä hyvin voimakkaat. Viini kaivannee useimpien makuun jotain syötävää tiukkojen tanniinien pehmittämiseksi, mutta tanniineja pelkäämättömille viini on sellaisenaan todella runsas ja vaikuttava.

Viiniä ei Alkon valikoimissa löydy, mutta pikaisella vilkaisulla viinin hinta pyörii ulkomaisissa kaupoissa n. 10-20 euron hintaan per pullo. Täytyy toivoa, että viini saapuisi joskus Alkonkin hyllylle, yhtä järkevään hintaan.

päivitys: Testasin viinin myöhemmin uudestaan Latvassa käydessäni, mutta tällöin viinipullo oli juuri samalla hetkellä avattu, jolloin viini oli merkittävästi toisenlainen: monet viinin elementit loistivat poissaolollaan ja maku oli kevyen hento. Ainoastaan tanniinit dominoivat. Viini siis tarvitsee selvästi useiden tuntien kontaktin ilman kanssa auetakseen parhaaseen teräänsä, eikä viini ole selvästikään parhaimmillaan heti avattuna.

Lyhyesti: Tervainen, pippurinen, ruusuisen kukkea ja erittäin tanniininen Barbaresco, jonka uskaltaa korkata sen nuoresta iästä huolimatta.

Arvio: Erinomainen – viini tarjoilee modernia lähestyttävyyttä ja Nebbiolon sekä ruusuisia että tervaisia puolia nuoren Barbarescon muodossa – kunhan vain muistaa dekantoida sitä riittävän kauan.

Hinnan (8e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen, suosittelen tutustumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti