Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.1.12

Château de Mercey Maranges 1er Cru 2008

Château de Mercey Maranges 1er Cru Les Clos Roussots 2008
  • Valmistaja: Antonin Rodet
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Maranges 1er Cru Les Clos Roussots
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Cheilly-lès-Maranges
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,46e (Joulukuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 22,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Joulupöydässä punaviinin virkaan ei kannata asettaa liian muhkeata ja jyräävää viiniä, tai lopputuloksena jouluherkuista ei maista mitään. Lisäksi kevyemmälle kinkulle, kalalle ja laatikolle olisi hyvä, jos viini on myös maultaan kevyempi, mutta rakenteeltaan vastaavasti hapokkaampi, jotta se jaksaa "leikata" ruoan läpi. Pitkällisen pähkäilyn jälkeen päädyin valitsemaan valmistusalueensa, Bourgognen, perusteella tällaiset kriteerit täyttävän Château de Merceyn joulupöytämme punaiseksi.

Viinin väri on keskisyvän viininpunainen. Tuoksussa on paljon raikasta punaista marjaa, kuten karpaloa ja puolukkaa, mutta seassa on myös orvokkisuutta, alkoholisuutta ja kevyttä, mutta selvää vaniljaista tammea.

Viinin maku on kepeähkö, mutta hyvin ryhdikkään ja raikkaan hapokas. Maku tuo paljon tuoretta punaherukkaa, vadelmaa, sekä aavistuksen kosteata syksyn metsää ja kevyen pippurista mausteisuutta.

Tanniineja viinissä on Pinot Noir'lle tyypillisesti melko vähän, mutta kuitenkin sentään joten kuten tuntuen. Jälkimaku on pitkä, hapokas ja vadelmainen.

Yleisesti viini oli oikein miellyttävä ja tasapainoinen esitys. Kevyestä maustaan huolimatta Château de Mercey ei ollut missään nimessä pliisu tai vetinen, vaan miellyttävän ryhdikäs ja raikas. Se ei jyrännyt joulupöydän antimia alleen, muttei myöskään joutunut niiden liiskaamaksi. Nappisuoritus tyylikkäältä burgundilaiselta, hinta on viinillä juuri kohdallaan.

Lyhyesti: Perinteisen tyylikäs, hillitty, tyylikkäästi tammitettu kevyehkö ruokaviini.

Arvio: Tyylikäs – viini ei ole niinkään seurusteluviini, mutta sen sijaan ruokapöydässä sopivan miedonmakuisten ruokien parissa tämä elegantti viini pääsee oikeuksiinsa.

Hinnan (22,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti