Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.1.12

Trimbach Pinot Gris Réserve 2007

Trimbach Pinot Gris Réserve 2007
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,98e (Joulukuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 16,98e (Kesäkuu 2012, Alko)

Trimbach on yksi Alsacen arvostetuista, huippuviinejä valmistavista viinitaloista, jonka viineistä merkittävä osa tulee Grand Cru -viinitiloilta, mutta Trimbach kuitenkin luokittelee viininsä mielummin normaalin AOC Alsace -appellaation mukaisesti. Réserve-tason viinit eivät ole vielä Trimbachin lippulaivatuotteita, mutta askeleen verran parempia talon perustason Classique-sarjasta. Viinitalo lupaakin valkoviineilleen jopa 10 vuoden kypsytyskestävyyttä, mikä on merkittävästi, sillä valkoviinit yleensä nautitaan n. vuoden tai kahden sisällä vuosikerrasta. Viinin ikä näkyy pelkästään hyllyillä olevan viinin iästä – Pinot Gris Réserven edellinen vuosikerta on 2008 ja Alkon valikoimista löytyy edelleen kohta puoli vuosikymmentä vanha 2007.

Viini on väriltään todella hunajankeltainen ja värin puolesta melkein voisi jo luulla lasista löytyvän nestemäistä kultaa.

Olen kaksi kertaa aiemminkin maistanut tätä viiniä ja molemmilla kerroilla lasissa on ollut vastassa todella hämmentävä, ilmiselvä herkkusienen tuoksu (joka onneksi ei ole seurannut viinin makuun!) Tällä kertaa herkkusienet puuttuivat tuoksusta täysin ja sen sijaan viinin valloittava tuoksu tarjoili nokkaani raikasta, runsaan kukkeaa ja kevyen greippistä aromia sekoittuneena huumaavan makeaan hunajaiseen tuoksuun. Viini on ostamisen arvoinen jo pelkästään valloittavan tuoksunsa vuoksi.

Viinin maku on melko vahva, kuiva ja raikkaan hapokas, mutta samalla myös kevyesti makeaan, kuivattuihin trooppisiin hedelmiin taittuva ja näin hapokkaaksi viiniksi suorastaan hämmentävän täyteläinen. Valloittava ja aromikas maku taittuu hennon ja tyylikkään jalohomeisen vivahteen siivittämänä pitkään, tasapainoiseen, hapokkaaseen ja makean hedelmäiseen jälkimakuun.

Pinot Gris Réserve on melko hinnakas valkoviiniksi, mutta se tarjoilee niin uskomattoman, omintakeisen ja vastaansanomattoman makuelämyksen, että jo ensi lasillisen jälkeen tässä joutuu toteamaan viinin olevan selvästi enemmän kuin rahansa väärti. Hurmaava valkoviiniosaamisen taidonnäyte.

Lyhyesti: Uskomattoman moniulotteinen, hunajainen, kypsän hedelmäinen ja täyteläinen valkoviini mereneläville ja vaalealle lihalle. Myöskin täydellinen valkoviini seurusteluun ja nautiskeluun.

Arvio: Täydellinen – alle kahdella kympillä vastaani ei ole tullut yhtä hurmaavan herkullista valkoviiniä. Viini on tyylikkäästi vuosien saatossa kehittynyt, mutta varmasti tulee kehittymään edullisesti edelleen vielä vähintään toiset samanmoiset.

Hinnan (16,98e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti