Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.12

Quevedo White Port

Quevedo White Port
  • Valmistaja: Quevedo Porto
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, White Port
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Gouveio (20%), Malvasia Fina (18%), Muscat Blanc à Petit Grains (15%), Rabigato (15%), Donzelinho (10%), Síria (10%), Viosinho (10%),
    muut (2%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8-14e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Seuraavaksi Quevedon viinitalon ständillä siirryimme tutustumaan talon White Portiin ja samalla saamaan ensikosketuksen valkoisten Portviinien maailmaan. Tämä kyseinen viini on valmistettu todella monen paikallisen rypäleen blendistä, ja pakko myöntää: seassa on kyllä muutama itsellekin melkoisen tuntematon lajike.

Viinin väri on tammenkeltainen ja syvä, muistuttaen lähinnä hyvin kypsynyttä valkoista Burgunderia. Tuoksu on miellyttävän tasapainoinen yhdistelmä pähkinäisyyttä, aromikasta mausteisuutta ja runsasta hedelmäisyyttä.

Maku on makea, syvä ja vivahteikas. Sitä hallitsee toffeisen ja puisevan mausteisen aromit, ei-jälkiruokaviinimäinen ananaksisuus ja omenahilloisuus. Hapokkuutta ei ole erityisen paljon, mutta riittävästi painamaan vähän vastaan kohtalaisen jäännössokerin (70 g/l) mukanaan tuomalle makealle ja viskositeetiltaan paksuntäyteläiselle rungolle; tästä huolimatta viini jää kuitenkin hieman raskaanpuoleiseksi. Viinin yleisilmettä hallitsee mukava nuorekkuus, vaikka viiniä on kypsytetty 4 vuotta terästankeissa.

Keskipitkä jälkimaku on hieman vaahterasiirappinen, leveänpaksu ja hedelmäinen. Hapot eivät riitä kantamaan jälkimakua puhtaasti, vaan siitä jää melko raskas ja tahmeanoloinen yleisvaikutelma.

Yleisesti Quevedon White Port on kuitenkin mukava, tyylikäs ja miellyttävän yksinkertainen väkevä viini. Toimii niin makeana aperitiivina kuin digestiivinäkin.

Lyhyesti: Mukavan aromikas, miellyttävän helppo ja sopivan yksinkertainen makeanpuoleinen valkoinen Port.

Arvio: OK – ihan jeppis makea väkevä viini. Ei mitään suuria hurraahuutoja herättävä tapaus, mutta kaikin puolin yleismiellyttävä tuttavuus.

Hinnan (8-14e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti