Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.6.12

Zenato Bardolino Chiaretto 2011

Zenato Bardolino Chiaretto 2011
  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Roséeviini, DOC Bardolino Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Garda, Bardolino
  • Rypäleet: Corvina, Rondinella, Molinara
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 5,90e (Toukokuu 2012, Fiaschetteria del Corso, Bardolino)
  • Hinta nyt: 10,96e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Bardolinossa viikon verran majaillessamme ei voinut olla huomaamatta kuinka roséekausi on alkanut Italiassakin – päivisin ihmiset istuivat kahviloissa rosée (tai Spritz) -lasilliset edessään ja kaikkialla mainostettiin kesäkuun ensimmäisinä päivinä pidettäviä Chiaretto-juhlia.

Chiaretto on siis Bardolinon viinialueen (joka on siis paljon, paljon laajempi kuin Bardolinon kaupunki ympäristöineen) oma erikoisuus, normaaleista DOC Bardolino -punaviineihin käytetyistä rypäleistä valmistettu roséeviini. Viinityyli tuli tutuksi bongatessani Alkon hyllyiltä Zenaton Chiaretton tilausvalikoimasta. Roséet ovat aina hieman arpapeliä – hyvästä roséesta kymppi ei ole vielä paljoa rahaa, mutta keskiverrosta perusroseesta aivan liikaa. Koska Chiaretto oli itselleni täysin vieras viinityyli, jäi pullo hyllyyn. Tämä ei tietenkään haitannut, sillä Chiarettoa löytyi Bardolinosta joka myymälästä pariakymmentä eri sorttia. Halvimmat viinin irtosivat n. 2-3 euron hintaan kun taas Zenaton Chiaretto edusti selvästi hinnakkainta päätyä, pullojen hinnan pyöriessä myymälästä riippuen akselilla 5,50-7 euroa. Päätellessäni hinnan olevan (toivottavasti edes jonkinlainen) laadun mittari, Zenato valikoitui mukaamme hotellihuoneen jääkaappiin muutamien päivien brunsseillamme nautittavaksi.

Väriltään Zenato Chiaretto on kauniin keskisyvä, hailakan punainen. Tuoksu on melko hillitty mutta oikein miellyttävä roséeksi, siinä on vadelmaa, viinimarjoja, pullataikinaa ja mansikkamehutiivistettä.

Heti korkattua viinissä tuntuu olevan mitä kevyintä, kielellä pirskahtelevaa hiilihappoisuutta, mutta se haihtui viinistä muutamassa minuutissa. Kuiva maku on hieman miedohko, kypsän punamarjainen, yrttinen, miellyttävä ja raikas. Napakka hapokkuus tekee viinistä miellyttävän kepeän ja eloisan ja se pärjääkin moitteettomasti monille erilaisille kepeämmille ruokalajeille. Hennosti makeata vadelmaisuutta ja kypsää kirsikkaisuutta keskimaussa tarjoileva viini on kaiken kaikkiaan mutkattoman sympaattinen.

Jälkimaku on kuiva, aavistuksen yrttinen ja vadelmainen. Se ei ole hedelmältään erityisen pitkä, mutta kevyt mineraalisuus jää miellyttävän pitkäksi aikaa kielelle.

Kokonaisuutena Zenaton Chiaretto on mukavan raikas, helppo ja tasapainoinen arkirosée kuumalle kesäpäivälle. Vaikkei viini ole mitenkään erityinen ilmestys roséiden keskellä, on se hyvin taiten tehty ja vielä Suomenkin hinnalla ihan hintansa arvoinen.

Lyhyesti: Aromikas, miellyttävä, tasapainoinen ja monikäyttöinen kuiva rosée piknikille, mereneläville tai kasviksille.

Arvio: Erittäin hyvä – Alkon valikoimassa Zenaton Chiaretto edustaa sitä tasokkainta ja monikäyttöisintä rosée-edustusta hintaluokassa 10 euroa plusmiinus euro. Kesäisten arkijuomien parhaimmistoa.

Hinnan (5,90e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.
Hinnan (10,96e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti