Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.6.12

Kim Crawford Sauvignon Blanc 2011

Kim Crawford Marlborough Sauvignon Blanc 2011
  • Valmistaja: Kim Crawford Wines
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 7,99e (Toukokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Taas testissä Alkon uusia, parempaa laatua edustavia puolikkaita pulloja – tällä kertaa vuorossa on Uuden-Seelannin Sauvignon Blancia.

Tuoksultaan tämä kevyen vihertävä viini on mitä tyypillisin Uuden-Seelannin Sauvignon: runsaassa tuoksussa on päällimmäisenä murskattua mustaherukan lehteä, mutta seassa on myös leikattua nurmea, nokkosta ja kevyttä karviasta. Lopuksi kevyttä melonisuutta.

Erittäin kuiva maku on hyvin raikas ja vehreä, tuoden hyvin paljon melkein raakoja, nokkosellisia, herukanlehtisiä ja nurmikkoisia aromeja. Seassa on myös Uuden-Seelannin trooppisia hedelmiä, kuten passionhedelmää ja mangoa, mutta vain kevyt, makeaan vivahtava aavistus. Vaikka viini on suutuntumaltaan leveänpuoleinen ja keskitäyteläinen, hyvin voimakas hapokkuus hallitsee suutuntumaa ja pitää viinin todella särmikkäänä ja eloisana.

Jälkimaku on hyvin kirpeä ja hapokkuudeltaan eloisa, jättäen kielelle bitteristä yrttisyyttä ja kevyttä mineraalisuutta melko pitkäksi aikaa.

Kokonaisuutena viini on harvinaisen vehreä, yrttinen ja kuiva usein runsaamman hedelmäisten Uuden-Seelannin Sauvignon Blancien keskuudessa. Paistetuille kasviksille viini sopi oikein hyvin vihreiden aromiensa ja tuntuvan hapokkuutensa puolesta, mutta sellaisenaan viini on turhankin kirpeä tapaus. Lisäksi viini edustaa maan hyvää perustyyliä, muttei kuitenkaan ole niiden keskuudessa erityisen ihmeellinen, joten viinin hinta pienehköön kokoon nähden on turhan kovanpuoleinen, omaan makuuni menee yläkanttiin eurolla puolellatoista. Nyt viini on hyvä puolikas arki-illalle, mutta vain reilun parin euron lisäpanostuksella rupeaa vastaan tulemaan jo sen verran hyviä Sauvignoneita, että viini tuppaa jäämään niiden varjoon.

Lyhyesti: Hyvin raikas, särmikäs, yrttinen ja vehreä Sauvignon Blanc Uudesta-Seelannista puolikkaassa pullossa.

Arvio: Hyvä – viini on melkeinpä poikkeuksellisen särmikäs ja viherarominen jo valmiiksi raikkaiden Uuden-Seelannin Sauvignoneiden joukossa, mutta sen tyyli ei onnistu korvaamaan sen heikkouksia laadussa ja tasapainossa. Tämä saattaa johtua enemmänkin Uuden-Seelannin viinien yleisesti tasokkaasta laadusta, kuin tämän viinin puutteista.

Hinnan (7,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti