Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.6.12

Quinta dos Termos Rosé 2010

Quinta dos Termos Rosé 2010
  • Valmistaja: Quinta dos Termos
  • Tyyppi: Roséeviini, DOC Beira Interior
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Beira Interior
  • Rypäleet: Baga, Touriga Nacional
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Kesäkuu 2012)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Vuorossa Portugalin viinimessuilla vakuuttaneen viinitalo Quinta dos Termosin luomuna valmistettu rosée. Viini on valmistettu pääosin Baga-rypäleestä, joka on tunnettu erittäin tanniinisia ja hapokkaita viinejä tuottavana lajikkeena. Katsotaanpa, miten tämä hankala rypäle taittuu roséemuodossa!

Viini on väriltään kauniin läpinäkyvä, syvän rubiininpunainen. Tuoksussa on runsasta, hyvin kypsää mansikkaa, tuoreita marjoja, pullataikinaa ja kevyttä asetonia. Lisäksi tuoksusta löytyy kevyttä punaviinimäisyyttä; sokkona tuoksun perusteella voisi veikata lasissa olevan joko tuhti, kuumien aluiden rosée yhtä hyvin kuin esimerkiksi astetta hieman kevyempi eteläisen Rhônen punaviini.

Maku yllättää – kypsästä tuoksustaan huolimatta siinä ei ole tippaakaan kypsänmakeata vivahdetta, vaan se on rutikuiva. Lähimmät mieliyhtymäni siitä ovat kirpeät ja kuivanhappamat Kriek-oluet Belgiasta. Maku on voimakas, napakka ja suuta supistava; se tarjoilee runsaasti puolukkaa, hapankirsikkaa ja karpaloa. Hapokkuus on todella eloisaa ja toimii loistavana vastapainona tuhdille hedelmälle. Kokonaisuus on todella pirteän kesäinen, raikas ja kirpakka; viini on vahva mutta kevyt. Tuoreuteen viittaa myös mukavan hillitty 12 % alkoholipitoisuus, joka pitää viinin kepeänä; holi ei pääse lyömään läpi maussa tai jälkimaussa. Lisäksi viinissä on hentoa, mutta kuitenkin tuntuvaa, ikeniä kuivattavaa tanniinisuutta.

Jälkimaku on eloisa, yllättävän pitkä ja vahvan katkeroinen. Siinä on voimakkaasti kirpeätä puolukkaa ja karpaloa. Kirpakka marjaisuus tuntuu jatkuvan kielellä uskomattoman pitkään. Kokonaisuutena viini on todella raikas, eloisa ja kirpeä. Se ei varmasti toimi ihmisille, jotka odottavat roséelta kevyen makeata marjaisuutta, mutta sen sijaan esimerkiksi roséeviinejä epäilevien rutikuivien valkoviinien ystävälle Termosin rosée on todellinen napakymppi. Samoin niille, jotka arvostavat belgialaisia, suutasupistavan happamia Kriek Lambic -oluita. Quinta dos Termos Rosé on todella napakka ja viilentävän raikas rosée kuumille kesäpäiville. Sen karmiva etiketti saattaa ymmärrettävästi pelottaa asiakkaita, mutta vakuutan: viini on todella tutustumisen arvoinen.

Lyhyesti: Ihastuttavan eloisa, raikas, happamankirpeä ja tuore rosée joka on parhaimmillaan nuorena.

Arvio: Erinomainen – viini on roséeksi melko mutkaton ja yksinkertainen, se ei esimerkiksi pärjäisi vertailussa parhaimmille Tavelin tai Bandolin roséeviineille, mutta se on poikkeuksellisen ryhdikäs, särmikäs ja selvästi oman tiensä kulkija. Jälleen yksi viini, joka vahvistaa Quinta dos Termosin asemaa Portugalin yhtenä ylivoimaisesti mielenkiintoisimpana viinintuottajana. Todella jees.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti