Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.6.12

Bertani Le Nogare Bardolino 2010

Bertani Le Nogare Bardolino 2010
  • Valmistaja: Bertani
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Bardolino
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Garda, Bardolino
  • Rypäleet: Corvina, Rondinella, Molinara
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,00e (Toukokuu 2012, La Taverna del Cantore, Bardolino)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Italianreissullamme pyörähdimme syntymäpäivänäni upeassa Sirmionen linnakaupungissa päivällä, mutta illaksi saavuimme takaisin majoillemme Bardolinon ja Gardan kylien välimaastoon. Illalla seikkailimme jälleen kerran Bardolinon keskustaan, kuten melkeinpä jokaisena aikaisempanakin päivänä (poikkeuksena päivä, jolloin seikkailimme Gardan kylään, sekä päivä, jolloin pyöräilimme läpi Bardolinon ja Valpolicella Classicon viinitarhojen aina Sant'Ambrogio di Valpolicellan kaupunkiin ja takaisin – emme yllättäen tuona iltana enää jaksaneet tehdä tuota 2 km kävelyä Bardolinoon ja takaisin.)

Syntymäpäiväillallistamme varten valikoitui Bardolinon keskustan etelälaidalla sijaitseva La Taverna del Cantore, jossa itselleni valikoitui paikalliseen tyyliin valmistettua possua kasvisten kanssa, kumppanilleni gnoccheja Gorgonzolakastikkeen kanssa. Molemmille sopivan viinin keksiminen oli haasteellista, sillä listoilla olevat valkoviinit olivat liian kevyitä porsaalle, kun taas liian tuhti punaviini jyräisi gnocchit. Lopulta intuitiivisin vaihtoehto oli ottaa keveä mutta hapokas Bardolino, jonka hapokkuus leikkaa hyvin tanakkaa juustokastiketta, mutta missä on myös sopivasti runkoa vaalealle lihalle. Olivathan annoksemme myös mitä klassisinta paikallista cuisinea, joten paikallinen viini oli melko looginen vaihtoehto. Lisäksi onhan sitä aina mielenkiintoista ihmetellä minkälaista viiniä on niillä tarhoilla tehty, minkä vierestä on pyöräillyt vasta edellisenä päivänä.

Väriltään viini on reunoille asti tumman viininpunainen mutta melko kirkkaan läpinäkyvä. Yleisesti kepeähkö tuoksu on kypsän kirsikkainen, punamarjainen ja rehevä, mutta siinä on myös voimakkaita maamaisia ja rustiikkisia vivahteita, jotka tuovat viiniin miellyttävää persoonallisuutta. Tammea ei tuoksussa ole ollenkaan, mikä korostaa miellyttävästi viinin marjaisia ja maalaisia piirteitä.

Kuiva maku on kepeä, hapokas ja hedelmäisyydeltään kypsän kirsikkainen. Seassa on myös vivahteikasta mausteisuutta ja aavistus mineraalisuutta. Miellyttävän moniulotteinen ja sopivan vivahteikas Bardolinoksi.

Jälkimaku on lyhyehkö, yrttinen, kevyen mineraalinen ja aavistuksen karpaloinen. Yleisesti Le Nogare on perushyvä, yleiskäyttöinen ja mukavan tasokas perus-Bardolino, toimi moitteettomasti illallisemme kanssa. Tämä viini toimi hyvänä esimerkkinä siitä, miten toisin kuin muualla Italiassa, DOC Bardolinon ja DOC Bardolino Classicon välillä ei ole merkittävän suurta, tai edes juuri ollenkaan havaittavaa, laadullista eroa.

Viini on ehdottomasti ruokaviini, sellaisenaan se on hyvä mutta melko yllätyksetön, mutta ruoan kanssa sen rakenne pelittää moitteetta ja aromit komppaavat hyvinkin erilaisia ruokalajeja. Ravintolan viineistä vastaava henkilö on hyvin valintansa tehnyt.

Lyhyesti: Miellyttävän vivahteikas, hyvärunkoinen ja monikäyttöinen perus-Bardolino.

Arvio: Miellyttävä – hyvin vaivaton, tasapainoinen ja aavistuksen verran persoonallinen ruokaviini.

Hinnan (15,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti