Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.6.12

Rivetto Barbera d'Alba Nemes 2009

Rivetto Barbera d'Alba Nemes 2009
  • Valmistaja: Rivetto
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Barbera d'Alba
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Alba
  • Rypäleet: Barbera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,20e / 12 cl, 57,00e / 75 cl (Kesäkuu 2012, Ravintola Toscanini, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Ravintola Toscaninissa Pääruokani (yrtti-valkosipuli-karitsaa) kumppaniksi valikoitui toinen Piemonten erikoisuus, Alban kaupungin tuntumasta peräisin oleva Barbera-punaviini.

Väriltään viini on melko läpinäkymätön ja viininpunainen, reunoilta hieman punaruskeampi ja läpinäkyvämpi. Tuoksussa kirsikkaa, tervaa, maata, yrttejä, tupakanpuruja ja pieni aavistus kahvista tammea.

Maultaan Nemes on kuiva, miellyttävän voimakas, kirsikkainen, melko pippurinen, suklainen ja kevyen savuinen. Keskitäyteläinen viini ei ole kovinkaan tanniininen, mutta juuri sopivan hapokas ollakseen hyvin ryhdikäs, eloisa ja ruokaan hyvin pureutuva.

Jälkimaku on suklainen ja kevyen punamarjainen, kielelle jää pyörimään sopivan pitkäksi aikaa kevyttä savua ja kinuskivanukasta. Yleisesti tämä Barbera d'Alba oli oikein miellyttävä ja tasapainoinen ruokaviini; mitään ei tuntunut puuttuvan ja kokonaisuus pelasi hienosti niin ruoan kanssa kuin sellaisenaan. Kaikin puolin viehättävä, keskitäyteläinen punaviini.

Miten sitten ravintolahinta-laatu-suhde? Kuten jo alkupalojen kanssa nautitun Arneisin kanssa totesin, ei Toscaninin viinien hinta ja laatu kulje mitenkään käsi kädessä. Ymmärtäisin hinnat, jos ravintolassa tarjoltaisiin Barbarescoja, Baroloja, tasokkaita Chianti Classicon Riservoja ja Brunello di Montalcino -viinejä, mutta herramunjee, viinilista on täynnä hyviä ja maistuvia ARKIVIINEJÄ. Maistetut viinit ovat olleet todella maistuvia ja perustellusti paikkansa viinilistalla ansaitsevia tapauksia, mutta hinnoiltaan täysin älyttömiä. Esimerkiksi tätä Rivetton Nemesiä, vieläpä samaa vuosikertaa, saa pullon Jenkeissä alle 12 eurolla, tässä ravintolassa sillä ei saa edes lasillista. Nyt jotain suhteellisuudentajua viinien hinnoitteluun, kiitos.

Lyhyesti: Hyvin tasapainoinen, miellyttävän moniulotteinen ja aromikas keskitäyteläinen pohjoisitalialainen.

Arvio: Tyylikäs – oikein tyylikäs ja ihastuttavan vivahteikas punaviini edustaakseen viinitalon edullisinta peruslinjastoa. Ei nipottamista.

Hinnan (12,20e) ja laadun suhde: Ravintola Toscaninissa 12 cl lasillisen hinnoittelu on täysin posketonta: yhden pullollisen ravintolahinnalla saat parhaimmillaan tilattua ulkomailta viiniä laatikollisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti