Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.6.12

Zeni Bardolino Superiore 2010

Zeni Bardolino Classico Superiore 2010
 • Valmistaja: Cantina Fratelli Zeni
 • Tyyppi: Punaviini, DOCG Bardolino Classico Superiore
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto, Garda, Bardolino, Bardolino Classico
 • Rypäleet: Corvina (50%), Rondinella (30%), Corvinone (10%), Molinara (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 8,50e (Toukokuu 2012, Vinoteca Zeni, Bardolino)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Päivää ennen lähtöämme Italiasta päätimme pyörähtää Bardolinon kaupungin laitamilla sijaitsevassa Zenin yhdistetyssä viinitalossa, viinimuseossa ja vinoteekissa. Muutamien kilometrien patikointi korkean mäen huipulle oli paahtavassa auringossa (varjossa tuolloin siedettävät ~26°C) melkoinen uroteko, mutta kannattava (eikä vähiten siitä syystä, että viinimyymälässä myytiin myös styroksiputkiloita, joihin sain turvallisesti pakattua kymmenisen viinipulloani lentokoneen ruumaan menevään matkalaukkuuni ilman pelkoa niiden hajoamisesta!)

Museossa esiteltiin sekä Bardolinon että Zenin viininvalmistuksen historiaa aina 1800-luvun lopulta nykypäivään ja Zenin nykyaikasta pullotuslinjastoa kun taas vinoteekissa oli myynnissä koko viinitalon linjasto sekä tarjolla maisteltavaksi Zenin peruslinjasto (I Classici) sekä myöhään kypsyneiksi jätetyistä laadukkaista rypäleistä valmistettujen viinien linjasto (Selezione Vigne Alte.) Paikan päällä sekä viinien naurettavan halpoja hintoja että niiden etikettejä ihmetellessä tuli huomattua, että kaikki appellaatio-luokitellut viinit tulivat järjestään appellaatioiden Classico-alueilta. Hyvin näyttää olevan yhtiöllä pullat (/ pullot) uunissa.

Maistelimme aluksi kourallisen eri I Classici- ja Vigne Alte -sarjan viinejä, joista en totta puhuen jaksanut kirjoittaa ylös sen kummempia havaintoja, minkä jälkeen siirryimme pieneen erikois-tastingiin, jonka saimme ilmaiseksi majoituspaikasta saamallamme nähtävyyslipukkeella. Tämän kolmen astetta tasokkaamman viinin maistelun aloitti Zenin Bardolino Superiore, joka on Bardolinon pienen Classico-ydinalueen rypäleistä valmistettu viini. Sitä kypsytetään vähintään vuoden verran tammitynnyreissä, toisin kuin vain lyhyen aikaa terästankeissa kypsytettyä perus-Bardolinoa.

Viini on lasissa melko läpinäkyvää, sävyltään sinipunaista. Tuoksu on Bardolinoksi yllättävän rujo ja miellyttävän likainen: tuhdihkon marjaisuuden seassa on maata, kevyesti lantaista rustiikkisuutta ja hentoa, puista tammea.

Suutuntumaltaan viini on pehmeähkö ja keskitäyteläinen, mutta pehmeydestään huolimatta se on luonteikkaan särmikäs. Tammisuus on pehmentänyt jonkin verran yleensä hapokasta Bardolinoa, mutta viini on silti miellyttävän eloisa ja melko tanniininen. Mausteinen, tumman kirsikkainen ja kevyen, palaneen tamminen maku on yllättävänkin roteva. Hedelmäisyys tuntuu ajoittain kielellä hyvin tuoreelta ja voimakkaalta, välillä taas hyvin makeankypsältä. Erittäin vivahteikas keskimaku.

Pitkä jälkimaku on rustiikkinen, tuoreen punamarjainen ja tummassa suklaisuudessaan karvas. Kokonaisuus on erinomaisesti tasapainossa eikä erinomaisesti integroitunut tammi pääse dominoimaan niin tuoksussa kuin maussakaan, vaan tukee erinomaisesti keskimaun parhaimpia puolia.

Todella positiivisesti yllättävä Bardolino; hakkaa perus-Valpolicellat mennen tullen, kilpaillen parhaimpien Valpolicella Superiore -viinien kanssa. Erittäin suositeltava keskitäyteläinen viini runsaammin maustettujen, perinteisten italialaisten ruokalajien kanssa.

Lyhyesti: Hyvin roteva, mausteinen, särmikäs ja persoonallinen Bardolino.

Arvio: Erinomainen – viini, joka kannustaa tutustumaan enemmän Bardolinon alueen punaviineihin. Vaikka perus Bardolinot ja Bardolino Classicot harvoin tarjoavat suuria yllätyksiä, oli tämä Bardolino Superiore vähintään yhtä tasokas kuin monet Valpolicella Superioret ja monta piirua luonteikkaampi.

Hinnan (8,50e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi6/7/12 23:31

  Moi!

  Tuli tämä blogi vastaan tässä kun googlailtiin italialaisia viinejä. Yllä kirjoitettu kuullosti niin kovin kovin tutulta.. Olimme touko-kesäkuun vaihteessa (2012) viikon Gardalla Malcesinessa ja teimme viikon aikana mm. yhden reissun Bardolinoon: bussilla Info-pisteen viereisellä pysäkille (josta hyviä vinkkejä alueen viinitilatarjonnasta) ja päätimme lähteä myös Zenin viinitilalle kävelemään.. Perustasting-tarjonnan lisäksi käytimme myös Welcome-tiketing tuoman extra-tastingedun hyväksemme ja saimme special-maistiaisetkin ilmaiseksi.. Me toimme hikiseltä reissulta kotiin vietäväksi Zenin Bardolino Superioren (jokunen viikko sitten kurlattu nautinnolla alas kurkusta) sekä Amarone della Valpolicalla Classico 2009, jonka korkkaus odottaa vielä sitä oikeaa hetkeä :) Oli upea kokemus tämä Italia ylipäätään (1. kerta meille) ja uutta matkaa jo mietiskellään, tukikohtana voisi olla Bardolino :)

  Oli mielenkiintoista lukea ajatuksiasi Zenin viineistä. Bardolino Superiore oli todella miellyttävä elämys, sillä oli myös yllättävää takapotkua. Jäimme kaipaamaan myös Gardalla maisteltuja perusbardolinoja, ja tietenkin Bardolino Chiarettoa.

  terveisin
  Timo & Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve teille!

   Itselläni taisi olla tämä reissu 5. tai 6. kerta Gardajärvelle ja kai 4. tai 5. kerta Bardolinoon, kerrat päässeet menemään sekaisin!

   Mutta juurikin samoina päivinä olemme käyneet tuolla Zenin tilalla, sillä itse pyörähdimme siellä toukokuun viimeisinä päivinä. Itse olisin myös tuonut sieltä tuota Bardolino Superiorea mielelläni useammankin pullon mukanani, sen verran kelpo tavaraa maistiaisten perusteella oli, mutta matkalaukkumme olivat muutenkin jo niin täynnä, että mukaani tarttui vain 1 pullo Zenin Amarone Vigne Altea.

   Voin kyllä lämpimästi suositella Bardolinoa matkakohteeksi jos uusi matka on mielessä! Siinä on mukavan keskeinen paikka, helposti julkisten liikenneyhteyksien päässä, ei lähellekään niin täynnä kuin monet isommat Gardan turistikaupungit ja hintatasoltaankin varsin kohtuullinen. Itselläni taasen olisi seuraavaksi suunnitelmissa lähteä tutustumaan Alban kaupunkiin lähiympäristöineen tai palata uudelleen Toscanan aurinkoon. :)

   Poista