Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.6.12

Esporão H.E. Late Harvest 2011

Herdade do Esporão H.E. Late Harvest 2011
  • Valmistaja: Herdade do Esporão
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOC Alentejo
  • Maa: Portugali
  • Alue: Alentejo
  • Rypäleet: Sémillon (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 13-14e (Toukokuu 2012)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Maistellessamme Esporãon viinejä viinitalon ständillä Portugalin viinimessuilla, kaivoi viinitaloa edustanut herrasmies pöydän alta pienen pullollisen jälkiruokaviinin oloista viiniä esitelläkseen sitä eräälle hänen kanssaan keskustelleelle henkilölle. Messubrosyyria vilkuilemalla ei Esporãon tarjonnasta paljastunut ensimmäistäkään jälkiruokaviiniä, joten edustajalta kainosti kyselemään mistähän viinistä mahtaa olla kyse. Vastauksena viini oli viinitalon uunituore jälkiruokaviini, Sémillon-pohjainen H.E., viime vuoden vuosikertaa. Kuulemma viiniä oli otettu mukaan yksi pullo jokeriksi hihaan, minkä jälkeen tulikin odotettu kysymys: "would you like to have a taste?" "Why, certainly!"

Väriltään viini on kullankeltainen, mutta kuitenkin ehkä hieman keskimääräistä jälkiruokaa vaaleampi ja hailakampi. Puhdaspiirteinen tuoksu on raikkaan hunajainen, sitruksenkuorinen, kukkea ja ananasmehuinen.

Makea maku on eloisa, kuivatun hedelmäinen, hunajainen, aavistuksen viikunainen ja melko kepoisa. Hedelmäisyydessä on jonkin verran intensiteettiä, mutta viini on otteeltaan rauhallisempi kuin esimerkiksi tammisemmat Sauternes't ja intensiiviset Beerenauslesen-viinit. Ensivaikutelmaltaan viini on pehmeä, hennon mausteinen ja mukavan helppo, mutta pian kuvaan astuu rapsakka hapokkuus, joka keventää miellyttävästi kohtuullista (n. 80 g/l) jäännössokeria.

Ananaksinen jälkimaku on pitkähkö ja miellyttävä. Kokonaisuudessaan H.E. on miellyttävä, kevyemmänpuoleinen ja tasapainoinen jälkiruokaviini, vaikkakin hieman geneerinen ja unohdettava. Plussaa kuitenkin tammituksen puutteesta johtuvasta puhdaspiirteisyydestä – viini vaikuttaakin nuorelta, tammesta puhdistetulta Sauternes'lta.

Lyhyesti: Hieman kevyemmänpuoleinen, puhdaspiirteinen, vivahteikas ja tasapainoinen jälkiruokaviini.

Arvio: Hyvä – periaatteessa hieman yllätyksetön tapaus, mutta toisaalta sen verran tasapainoinen, aromikas ja hyvin tehty, että ihan iloinen olisin jos jälkiruoan kanssa tätä tarjottaisiin. Ihan rahansa arvoinen tapaus.

Hinnan (13-14e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti