Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.6.12

Casa Santos Lima Viosinho 2011

Casa Santos Lima Viosinho 2011
  • Valmistaja: Casa Santos Lima
  • Tyyppi: Valkoviini, VR Lisboa
  • Maa: Portugali
  • Alue: Lisboa
  • Rypäleet: Viosinho (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Toukokuu 2012)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Seuraavaksi siiryimme kollegoideni kanssa Casa Santos Liman pöydässä jonkinlaiseen kuriositeettiin: Viosinhosta valmistettuun valkoviiniin. Viosinho on rypälelajike, jota viininvalmistajat eivät ole juuri suosineet sen pienisatoisuuden takia, ja sitä onkin pääosin käytetty vain osana valkoisten Portviinien blendejä, mutta viime aikoina tämä lajike on kerännyt suurempaa mielenkiintoa ja useammat viinitalot ovat ruvenneet kasvattamaan lajiketta enemmän ja valmistamaan siitä 100% lajikeviinejä. Ymmärtääkseni tämä 2011 vuosikerta on Casa Santos Liman ensimmäinen Viosinho-viini.

Viini on väriltään vaaleanvihreä ja hailakka. Tuoksu on hento, elegantti, jasmiinisen kukkea ja aavistuksen aprikoosinen.

Maultaan viini on tuoreen hedelmäinen, vivahteikas, hennon karvas ja jopa yllättävän syvä. Kokonaisuus pelaa hienosti eleganssilla. Suutuntumaltaan viini on hieman öljyinen mutta myös hapokas ja raikas.

Jälkimaku on pitkä ja leveä, mutta hieman yksiulotteinen trooppisessa hedelmäisyydessään joka taittuu keveään karvauteen.

Kokonaisuutena viini on oikein miellyttävä ja tasapainottelee ilmaisultaan tyylikkään ja arkisen välimaastossa. Viini ei ole kovinkaan erikoinen, mutta oikein tutustumisen arvoinen. Toimiva kesäviini, mutta myös helposti kesäisille, raikkaille ruoille yhdisteltävä ruokaviini.

Johtuen viinin uutuudesta, ei siitä löytynyt käytännössä minkäänlaisia tietoja hintaan liittyen. Oman näppituntumani puolesta arvioisin, että viini olisi hintansa arvoinen Suomessa vajaan kympin hinnalla.

Lyhyesti: Vivahteikas, tasapainoinen ja arkisen tyylikäs valkoviini melko harvinaisesta ja tuntemattomasta portugalilaislajikkeesta.

Arvio: Tyylikäs – viini on yllättävän elegantti ja toimiva paketti ollakseen VR-tasoinen perusvalkkari. Siihen on selvästi koetettu hakea hillitympää ja elegantimpaa ilmaisua kuin Portugalille tyypillisissä viineissä, jotku tuovat usein hyvin runsasta, päällekäyvää kypsää hedelmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti