Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.6.12

Grand' Arte Alicante Bouschet 2009

Grand' Arte Alicante Bouschet 2009
  • Valmistaja: DFJ Vinhos
  • Tyyppi: Punaviini, VR Lisboa
  • Maa: Portugali
  • Alue: Lisboa
  • Rypäleet: Alicante Bouschet (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15-17e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeisenä DFJ Vinhosin valikoimista valikoitu viini oli viinitalon toiseksi korkeinta laatulinjastoa edustavan Grand' Arten 100% Alicante Bouschet.

Alicante Bouschet on erityisen tunnettu rypälelajike siitä, että se tuottaa erittäin tummaa ja paksua viiniä. Monet viininvalmistajat käyttävät Alicante Bouschet'ta pääasiassa viinisekoitteissa pieniä määriä antamaan viinille tummempaa ja intensiivisempää ulkonäköä. Sen sijaan rypäle on melko harvinainen tuttavuus 100-prosenttisena lajikeviininä, sillä rypäleestä saadaan usein vain keskinkertaisia, löysiä ja yllätyksettömiä punaviinejä. Mielenkiinnolla kuitenkin piti tutustua viiniin, sillä tämänlaiset 100% lajikeviinit eivät ole kovinkaan yleisiä tapauksia – Alkon valikoimistakin löytyy vain 2 kpl Alicantea.

Ei kovinkaan yllättäen viini on reunoille asti hyvin mustanpuhuva ja paksu, aavistuksen sävyltään sinertävään taittuva. Viiniä pyöritellessä ymmärtää sen ansiot värjäämisessä.

Tuoksussa on runsaasti makeita, tummia hedelmiä: viikunaa, luumua ja karhunvatukkaa. Varsinaiseksi hillomaisuudeksi tuhti tuoksu ei kuitenkaan onneksi onnistu yltämään. Seassa on myös puista ja mausteista tammea, ja kokonaisuus tuo elävästi mieleen hyvin tyypillisen Ruby- tai LBV-Portviinin.

Intensiivisen voimakas maku on pehmeäntäyteläinen, kuiva ja roteva. Viinistä löytyy ihan kohtalainen hapokkuus, mutta se ei riitä puskemaan muhkean suutuntuman läpi vaan jää jalkoihin. Viini ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen löysä ja hahmoton, ainoastaan hyvin tukeva. Mausta löytyy runsaasti tuoreita mustikoita, karhunvatukkaa ja luumua. Tanniineja on melko runsaasti, tuoden viiniin myös kevyen karvaan puraisun. Tammisuus tuntuu maussa hyvin kokonaisuuteen integroituneena.

Keskipitkä jälkimaku on intensiivinen, tammisen mausteinen ja tanniineista karvas. Kokonaisuutena viini on ihan hyvä, mutta omaan makuuni ehkä jopa turhankin runsas ja tuhti suhteuteutettuna viinin suorasukaiseen ilmaisuun. Silti tämä Alicante onnistui ylittämään odotukseni – viinissä ei ole valittamista. Uskon että viinin suurin ongelma itseni kanssa oli sen hyvin nuori ikä. Luotan pidemmän kypsytyksen ajavan voimallista primäärihedelmää ja tammea hillitymmäksi ja tuovan viiniin lisää kaivattua syvyyttä ja ulottuvuutta; hedelmän lisäksi myös tanniinien ja happojen puolelta viinistä tuntuu löytyvän hyvin rakennetta hieman pidempäänkin kypsyttelyyn. Vaikkei varsinaisesti ihan osunut ja uponnut, on Grand' Arte -sarjan Alicante vaikuttava VR-tasoinen viini ja tutustumisen arvoinen tapaus.

Lyhyesti: Todella intensiivinen, roteva ja tanakka punaviini, joka tuntuu olevan vielä turhan nuoressa iskussa. Elokuvien peruskorsto: isokokoinen, lihaksikas ja melko yksinkertainen. Ajan kanssa oppinee tavoille ja tullee elegantimmaksi.

Arvio: Erittäin hyvä – vaikkei viini ihan omaan makuuni ollutkaan, oli se silti selvästi astetta parempi portugalilainen. Todennäköisesti nappiosuma todella tuhtien punaviinien ystäville.

Hinnan (15-17e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti