Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.6.12

Joseph Perrier Cuvée Royale Brut

Joseph Perrier Cuvée Royale Brut
  • Valmistaja: Joseph Perrier
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Châlons-en-Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (35%), Pinot Noir (35%), Pinot Meunier (30%)
  • Koko: 0,187 / 0,7
  • Hinta ostohetkellä: 7,00e (0,187 l) / 25,00e (0,7) (Toukokuu 2012, Helsinki-Vantaa Finnair Taxfree Plus)
    8,99e (0,187 l) / 34,00e (0,7 l) (Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 35,50e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Odotellessamme pääsyä Italian-koneeseemme kävimme pyörimässä Finnairin Tax Free Plus -myymälässä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tätä ennen olimme käyneet myös tutustumassa Helsinki-Vantaan Wine & View -baariin, joka lähinnä huvitti lähemmäs kympin hintaisine Viña Esmeralda ja Cono Sur -lasillisineen. Baari oli muistini mukaan aiemmin kerännyt kehuja loistavalla valikoimallaan ja järkevillä hinnoillaan, mutta oma kokemus sanoi toisin. En jaksanut jäädä ihmettelemään olisiko siellä ollut jossain piilossa enemmän ja parempia viinejä järkevämmillä hinnoilla, sillä paikka oli täpöten täynnä ja listat onnistuivat karkoittamaan ainakin yhden hyvien viinin päälle ymmärtävän (ei kuitenkaan ainakaan sitä yhtä hyvin marinoituneen oloista matkustajaa, joka pyysi vielä yhden lasillisen sitä "teidän todella loistavaa chileläistä...")

Mutta takaisin sinne Tax Free Plus -myymälään. Siellä tuli vietettyä tovi jos toinenkin ihastellessa kattavaa arvokkaiden viinien kokoelmaa sekä niiden varsin kohtuullisia hintoja. Melkeinpä ainoat risut myymälä ansaitsisi varsin vaatimattomasta jälkiruokaviinien valikoimasta, jota edusti lähinnä kourallinen perusjälkkäreitä ja heti seuraavana muutama eri vuosikerta Château d'Yquemia. Loppujen lopuksi mukaani tarttui yksi Haut-Médoc sekä pieni pullollinen tätä Shamppanjaa, joka oli varattu sen juhlistamiseen, että olemme selvinneet hengissä perille asti, siltä varalta että selviäisimme perille hengissä asti.

Ja perille astihan me pääsimme, takaisinkin myös! Kuohuva tulikin korkattua saapumistamme seuraavana aamuna, ennen kuin lähdimme seikkailemaan Bardolinon pieniä katuja ja tankkaamaan jääkaappia läheisestä Supermercatosta.

Väriltään viini on kellanvihreä, tuoksu on kevyehkö: siinä on tuoretta, vihreätä omenaa, kevyttä ranskanleipää, aavistus hasselpähkinää ja aavistus sitruunamarmeladia.

Hyvin kuiva maku on tuoksun tapaan melko kevyenpuoleinen, hyvin särmikkään mineraalinen, hennon ja tuoreen omenainen ja melko hapokas. Raikas kuohu on hento ja kevyehkö, mutta ihastuttavan pitkänpuoleinen ja korostaa miellyttävästi omenaisen hedelmäisyyden hapokkuutta.

Pitkähkö jälkimaku on kalkkisen mineraalinen, kevyesti briossisen hiivainen ja aavistuksen pähkinäinen.

Yleisesti Perrier Cuvée Royale Brut on hento ja mineraalinen perusshamppanja, joka hoitaa tonttinsa kiitettävin paperein. Mistään erityisestä tapauksesta ei nyt ole kyse, mutta hinta huomioon ottaen viinissä ei ole mitään valittamista. Sen sijaan viini kyllä vaikuttaa vielä aavistuksen verran raa'alta; vuosi pari kolme varastointia voisi tuoda hyvin viinin pähkinäisiä ja briossisia aromeja enemmän framille, sillä kevyen omenaisella hedelmäisyydellä on melko paljon vaikeuksia pärjätä kohtalaiselle hapokkuudelle ja tuntuvalle mineraalisuudelle.

Pikkupullot ovat niin Tax Freessa kuin monopolissamme kohtuullisen hintaisia, mutta iso pullo on jo melko järkevästi hinnoiteltu tilausvalikoiman tuotteeksi, Tax Freen hinnoilla viini on suorastaan loisto-ostos!

Lyhyesti: Klassinen, perustyylikäs Shamppanja, jossa raikas ja eloisa suutuntuma ovat suuremmassa osassa kuin hento hedelmäisyys. Kevyt ilmaisu tekee kuitenkin viinistä oikein maittavan tapauksen kuumiin kesäpäiviin vaikka kokonaisen pullon kestolta, sillä sen keveys ja eloisuus eivät tee viinistä raskaan ja tuhdin tuntuista pidemmälläkään tähtäimellä.

Arvio: Tyylikäs – perinteinen, hennonpuoleinen mutta särmikäs arki-Shamppanja. Tullee hyötymään muutamasta vuodesta odottelua.

Hinnan (25,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (35,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti